Napul, leguma care înlocuieşte cartofii prăjiţi. Reduce riscul de cataractă, AVC, E.coli și stafilococul auriu
Care este leguma care poate înlocui cartoful din alimentație. Nu știe multă lume, dar are multe beneficii pentru sănătate.
Cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente și stârnește adevărate controverse când vine vorba despre diete. Deși pare de neînlocuit, există o legumă veche, uitată de mulți, care poate înlocui cartoful fără probleme.
Este vorba despre nap, o rudă a conopidei, care poate fi inclusiv prăjit, exact ca un cartof. Napul poate fi consumat fiert, copt, piure, însă și frunzele acestuia sunt bune, mai ales în salate proaspete.
Napul are un gust asemănător cu al cartofului, poate chiar un pic mai dulceag, dar puţine calorii, astfel că este prietenos cu silueta, potrivit webmd.com.
În comparație cu cartoful, napul are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul are cam 7 grame de carbohidrați și vreo 34 de calorii, deci cam la jumătate.
Napul este bogat în vitamine și minerale, precum calciu, acid folic, magneziu, fosfor și vitamina C.
Un singur nap de mărime medie conține peste 230 miligrame de potasiu, un mineral foarte important pentru sănătatea inimii.
Napul, beneficii pentru sănătate
Consumul de nap este benefic și pentru menținerea sănătății vederii.
Fiind bogat în luteină, și fiind un antioxidant, reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.
Cine duce lipsă de potasiu are un risc mare să dezvolte hipertensiune, pietre la rinichi, accident vascular cerebral, diabet și osteoporoză.
Așa cum spuneam, pentru că are puține calorii și un indice glicemic scăzut, napul poate fi mâncat când vrei să slăbești, dar și dacă ai probleme cu glicemia.
Nu în ultimum rând, studiile arată că napul este un aliment benefic și pentru ficat, datorită glucozinolaților care previn acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Aceiași glucozinolați ar putea avea un rol benefic și în infecțiile bacteriene, în special cele cauzate de E.coli sau stafilococul auriu.
Compușii din nap ajută la prevenirea inflamațiilor din corp, principala cauză a durerilor articulare, dar și a hipertensiunii articulare survenită pe fondul întăririi vaselor de sânge, potrivit studiilor.
AVC, 7 lucruri esențiale care vă pot SALVA viața. Ciuhodaru: Toți ar trebui SĂ ȘTIM ASTA!
Cui nu îi este recomandat napul
La fel ca orice alt aliment, și napul trebuie consumat cu moderație.
În ceea ce privește persoanele care trebuie să-l evite, se numără:
- persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante, deoarece conține vitamina K și potențează acțiunea medicamentelor, crescând riscul de sângerare
- persoanele care au o boală renală, deoarece cantitatea mare de potasiu din nap se poate acumula în organism, cauzând slăbiciune, crampe și bătăi rapide ale inimii.
- persoanele care urmează să-și facă un test pentru determinarea de hemoragii oculte în fecale, deoarece poate duce la un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
-
-
Simptomele AVC sunt greu de recunoscut: mit sau adevăr?19.12.2025, 09:44
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
