Neuronii se regenerează: cum e influențată memoria

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Neuroni  creier
Neuroni creier

Neuronii se regenerează, aceasta este concluzia unor cercetători care au făcut studii pe șoareci, în laborator.

Abilitatea de a crea noi neuroni poate exista ca protecție încorporată pentru zonele creierului sensibile, potrivit cercetărilor efectuate la șoareci, cercetări ce au fost publicate recent în JNeurosci.

De un sfert de secol, oamenii de știință au știut că creierul creează noi neuroni chiar și la vârsta adultă - un proces numit neurogeneză pentru adulți.Întrebarea a fost: de ce?

Neurogeneza apare în creier în zona „dentat gyrus” sau girusul dentat, o regiune a creierului implicată în memorare, dar care este, de asemenea, sub risc de deteriorare în primele etape ale epilepsiei și bolii Alzheimer. Multe cercetări s-au concentrat asupra modului în care neurogeneza adulților afectează învățarea și memoria, dar noile cercetări sugerează un rol suplimentar: regenerarea.

Studii pe șoareci 

Licht și colaboratorii săi a testat acest lucru prin expunerea creierului șoarecilor la un nivel ridicat de VEGF, o proteină de creștere a vaselor de sânge care poate deveni toxică pentru girusul dentat, în timp de trei luni. Apoi, echipa a monitorizat modul în care s-a recuperat girusul dentat. În câteva luni s-a reparat aproape complet, prin activitatea celulelor stem neurale adulte. Girusul dentat restaurat a afișat dimensiuni conectivitate și activitate similare girusului dentat nevătămat.

Funcția regenerativă a neurogenezei sugerează că procesul poate exista ca un sistem de reparare a creierului încorporat, asemănător celulelor stem din piele și măduva osoasă.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel