Obiceiul care ne atacă creierul. Îl îngroapă. Afectează pe toată lumea și generează anxietate și stres

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
obiceiul care ne ataca creierul - FOTO: Freepik@zoldatoff
obiceiul care ne ataca creierul - FOTO: Freepik@zoldatoff

Obiceiul care ne atacă creierul îl avem cu toții. În fiecare zi, prin acțiunile noastre ne îngropăm creierul.

Obiceiul care ne atacă creierul și îl îngroapă ar putea fi evitat. Oamenii de știință vin cu un avertisment pentru toți cei care folosesc mult telefoanele mobile. Aceștia recomandă să evităm să folosim dispozitivele în primele minute ale momentului în care ne trezim.

Utilizarea telefonului, risc pentru creier

Neurologul și șeful Centrului de Diagnostic și Terapie pentru Cefalee și Dureri din IRCCS San Raffaele Roma, Piero Barbanti vine cu un avertisment la adresa tututor în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil în primele cinci minute după ce ne trezim. Potrivit neurologului, utilizare utilizarea imediată a smartphone-ului în primele minute de la trezire implică unele consecințe grave asupra organismului.

”Echivalează cu îngroparea creierului în informații prin a-l face să ruleze dimineața devreme, care determină creierul să treacă prea repede de la o fază creativă nocturnă la una servilă în timpul zilei, generând anxietate și tehnostres”, a declarat profesorul Piero Barbanti pentru ilgiornale.it.

Persoanele care folosesc mult telefoanele mobile în primele minute ale dimineții pot avea parte de efecte mult mai nocive. Potrivit datelor prezentate de neurologi, reiese faptul că aproximativ o treime dintre cei care utilizează un telefon mobil, verifică dispozitivul în primele cinci minute după ce se trezesc.

Vezi și: Culoarea pereților, efect asupra sănătății. Cum să îți zugrăvești pereții în funcție de încăpere. Care este cea mai dăunătoare culoare

”Conform datelor Deloitte, mai mult de o treime dintre utilizatorii din întreaga lume spun că își verifică telefonul în cinci minute de la trezire dimineața și 20% dintre ei îl verifică de peste 50 de ori pe zi. Dependența de smartphone este un fenomen care afectează toată lumea, iar adulții sunt cei mai mult afectați. Datele ne vorbesc despre o creștere a tulburărilor legate de tehnologie.

Sentimentul din spatele dependenței utilizatorului este teama de a fi rupt de ceva sau de a fi într-o situație periculoasă fără ca aceștia să știe, și asta este o nebunie, viața merge înainte chiar și fără noi”, a mai declarat profesorul.

Vezi și: Masca cu ulei de cocos și bicarbonat de sodiu, benefică pentru piele. Tenul tău va fi curat și strălucitor

Cum îți poți proteja creierul

Una dintre provocările lansate de către neurolog este aceea de a sta neconectați măcar în prima jumătate de oră după ce ne trezim. În ceea ce privește efectele utilizării telefonului mobil, acesta pot consta în nervozitate și oboseală, chiar dacă sunt de scurtă durată.

Pe de altă parte, studiul realizat de către IDC arată că aproximativ 80% dintre utilizatorii de smartphone verifică ecranul telefonului în primul sfert de oră după ce s-au trezit. În ceea ce privește efectele acestui obicei nociv, sunt șanse foarte mari ca acest comportament să contribuie prin a ne începe ziua într-un mod stresant din cauza mesajelor primite sau a email-urilor.

Ce se întâmplă în creier în momentul în care ne trezim

Când vă treziți dimineața, creierul trece de la undele delta, care apar în timpul somnului profund, la undele theta, care apar în timpul unei stări de visare cu ochii deschiși. Creierul trece apoi la producerea de unde alfa, atunci când sunteți treaz, dar sunteți relaxat și nu procesați prea multe informații.

Acum, dacă vă luați telefonul la prima oră și vă aruncați imediat în lumea online, vă forțați corpul să sară peste etapele importante theta și alfa și să treacă direct din stadiul delta la starea de veghe și alertă (cunoscută și sub numele de starea beta).

Vezi și: Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Scientific American relatează că "ideile care pot avea loc în timpul stării theta sunt adesea libere și apar fără cenzură sau vinovăție". Acest lucru face ca starea theta să fie un moment ideal pentru a te conecta la subconștientul tău pentru a vizualiza ceea ce îți dorești și pentru a-ți ajuta creierul să-ți conducă acțiunile spre realizarea viziunii tale, potrivit Forbes.

Dacă săriți peste aceste stări și vă verificați telefonul imediat după ce vă treziți, vă pregătiți creierul pentru distragere. Văzând sau citind ceva negativ la prima oră a dimineții, puteți declanșa răspunsul la stres și vă poate pune pe jar pentru restul zilei.

În mod similar, dacă vedeți e-mailuri de la serviciu la care nu ați răspuns, vă puteți simți obligat să răspundeți chiar și în timp ce sunteți încă întins în pat. Aceasta este o problemă, deoarece, după cum spune Julie Morgenstern, autoarea cărții Never Check Email In the Morning.

"Aceste solicitări și aceste întreruperi și aceste surprize neașteptate și aceste memento-uri și probleme sunt nesfârșite... sunt foarte puține lucruri care nu pot aștepta minimum 59 de minute".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel