Poluarea crește riscul de demență pentru femei? ULTIMELE DATE

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Poluarea crește riscul de diabet de tip 2  FOTO: pexels.com
Poluarea crește riscul de diabet de tip 2 FOTO: pexels.com

Femeile în vârstă care locuiesc în locuri cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului suferă modificări la nivelul creierul ce duc la Alzheimer.

Cercetători de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, SUA, au analizat poluarea cu particule fine și a constatat că respirația nivelurilor ridicate ale acestui tip de poluare a aerului era legată de modificarea ușoară a creierului femeilor vârstnice.

”Studiul nostru a constatat că femeile de 70 și 80 de ani care au fost expuse la niveluri mai ridicate de poluare a aerului au avut un risc crescut de modificări ale creierului legate de boala Alzheimer de-a lungul a cinci ani. Cercetările noastre sugerează că aceste toxine pot perturba structura creierului sau conexiunile creierului rețeaua de celule nervoase, contribuind la progresia către boală”, susțin cercetătorii.

La cercetare au participat 712 femei cu o vârstă medie de 78 de ani care nu prezentau demență la începutul studiului. Acestora le-a fost scanat creierul la începutul studiului și după 5 ani, pe lângă analiza datelor privind istoricul medical, informații despre rasă/etnie, educație, slujbă, consumul de alcool, fumatul și activitatea fizică. Fiecare femeie în vârstă a primit un scor. Aceste scoruri au variat de la zero la unu, scorurile mai mari arată mai multe modificări ale creierului. În general, scorurile femeilor s-au schimbat de la 0,28 la începutul studiului la 0,44 cinci ani mai târziu. Pentru fiecare creștere a nivelurilor de expunere la poluarea aerului, cercetătorii au descoperit modificări ale creierului­­­ pe parcursul a cinci ani, ceea ce a echivalat cu o creștere de 24% riscul bolii Alzheimer, potrivit unui comunicat al Academiei Americane de Neurologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel