EXCLUSIV Prebioticele NATURALE, ce mănânci ca să fii sănătos tun! Dr Mihaela Bilic: NU trebuie să lipsească din dietă

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic, a explicat EXCLUSIV la DC Media Group, că în goana după diete „eficiente” evităm exact acele alimente care aduc bacterii bune în organism, care ne mențin...
„Ar fi bine să mâncăm orice, însă nu tot. Din punct de vedere cantitativ nu trebuie să facem excese, pentru că asta înseamnă calorii multe. Indiferent că mănânci 5 kilograme de roșii sau o ciocolată, până la urmă surplusul de calorii vine din orice. Mai ales acum, nu trebuie să eliminăm anumite lucruri din dieta anotimpului rece, apropos de imunitate”, a subliniat dr Mihaela Bilic, în Exclusivitate la Interviurile DC Media Group.
Cunoscutul nutriționist spune că alimentele fermentate sunt cele care îmbogățesc și hrănesc flora intestinală, astfel încât să fim sănătoși și cu imunitatea la cote maxime. Medicul nutriționist a explicat și care sunt aceste prebiotice naturale extrem de valoroase, dintre care, pe unele le evităm fără temei:
„La capitolul lactate și brânzeturi, de multe ori se face o confuzie și se pun toate laolaltă. Multă lume crede că laptele, iaurtul și brânza sunt același lucru. Da, au ca materie primă inițială tot laptele, însă să nu uităm că un kilogram de telemea se face din 7-10 litri de lapte. Deci am putea spune că brânzeturile sunt un aliment concentrat, un fel de esență de lapte, pe când laptele proaspăt și produsele fermentate, precum iaurturile, aș spune că nu trebuie să lipsească în această perioadă din alimentație. Orice aliment fermentat - bineînțeles, iaurturile sunt cele mai la îndemână -, dar că tot suntem români, avem și murăturile au fost în perioada bunicilor noștri cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii. Și avem în ele nu doar vitamina C, ci avem acești fermenți, aceste alimente care au rol prebiotic și care aduc în organismul nostru culturi bacteriene de al căror echilibru depinde imunitatea noastră. Deci, tot ce este fermentat, paradoxal, este sănătos”, a detaliat dr MIhaela Bilic.
Paleta de alimente prebiotice este însă mult mai largă, arată nutriționistul, și mult mai folositoare decât am crede, cu atât mai mult când suntem bolnăvicioși sau avem tratamente medicale.
„De multe ori am ajuns chiar, în acest idealism alimentar, să ne ferim de lucrurile care sunt mucegăite. Francezii spun frumos că „mucegaiul este nobil”. Toate aceste mucegaiuri denotă prezența unor bacterii vii. Și niciodată nu avem suficiente. Dacă luăm un tratament antibiotic ne-am distrus echilibrul florei bacteriene, dacă mâncăm o alimentație monotonă și din care, iată, să fie eliminate glucidele, carbohidrații, din nou, omorâm, fără să ne dăm seama, toate aceste culturi bacteriene, care trăiesc în colonul nostru și de care depinde imunitatea. De multe ori de dragul siluetei pierdem acest echilibru alimentar, iar corpul nostru nu știe să tragă un semnal de alarmă. Și când devenim mai bolnăvicioși sau când avem probleme de tranzit, de constipație, de alte dezechilibre, credem din nou că ar trebui să devenim și mai stricți cu mâncarea, când de fapt tocmai aceste eliminări ale unor categorii de nutrienți și de alimente duc la probleme”, a arătat dr Mihaela Bilic.
Cele mai bune prebiotice naturale sunt:
„Deci, tot ce este fermentat trebuie avut în vedere, pentru că acolo avem culturi bacteriene benefice care ne completează și ne echilibrează flora. Deci, iaurturi, murături, borșul cu care românii cresc ciorba este din nou un produs prebiotic extrem de valoros, drojdia de bere folosită pentru diferite alimente care sunt frământate și crescute și, n-aș vrea acum să fiu condamnată pentru asta, dar inclusiv berea este un produs fermentat care, la fel, aduce probiotice în organism”, a enumerat dr Mihaela Bilic.
Adevărul despre fructele și legumele înghețate pe care le găsești la magazin, în VIDEO:
-
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?