Sănătate pe termen lung, află care e decalajul optim între cină și somn
Un decalaj de două ore între ultima masă a zilei și ora de culcare nu este asociat cu nici o diferență distinctă a nivelurilor de glucoză din sânge la adulții sănătoși pe termen lung. Practica se...
Evitarea consumului de mâncare sau al gustării cu puțin timp înainte de a merge la culcare este considerată a fi cea mai bună practică pentru a menține sănătatea pe termen lung. În Japonia, diferența recomandată este de 2 ore, cel puțin de trei ori pe săptămână. Dar, pe baza constatărilor lor, cercetătorii sugerează că oamenii ar putea face zilnic pentru a dormi suficient și a-și menține greutatea, pentru a preveni riscul de boli asociate stilului de viață, cum ar fi diabetul și boli de inimă care sunt asociate cu glicemie mare.
În Japonia, persoanele în vârstă de 40-74 de ani fac controale regulate de sănătate, pentru a încerca să reducă riscul de îmbolnăvire cauzată de stilul de viață, care crește odată cu vârsta.
Această verificare include un test de glicemie și o evaluare a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare, incluzând și verificarea dacă oamenii respectă decalajul recomandat de 2 ore între cină și culcare. Oamenii de știință au decis să evalueze impactul potențial asupra nivelurilor de HbA1c - o măsură a glicemiei medii pe termen lung și considerat un indicator fiabil al riscurilor viitoare în materie de sănătate. Ei au făcut acest lucru prin examinarea datelor de verificare a sănătății a 1573 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie și vârstnici, fără condiții de bază asociate cu diabetul.
Două treimi din eșantion au fost femei, iar două treimi au depășit vârsta de 65 de ani și s-au pensionat. Pe lângă obiceiurile alimentare, cercetătorii au analizat cât de mult au fumat; nivelurile de activitate fizică; creșterea în greutate de la vârsta de 20 de ani; stilul de mâncare (rapid sau lent); cât de mult beau în fiecare zi; și dacă au sărit peste micul dejun. În total, 83 (16%) dintre bărbați și 70 (7,5%) dintre femei au adormit în 2 ore de la ultima masă. Datele complete au fost obținute pentru 1531 adulți pentru toți cei trei ani.
Greutatea corporală (BMI), tensiunea arterială, grăsimile din sânge (trigliceride), nivelurile de activitate fizică, fumatul și consumul de alcool par a fi mai puternic asociate cu modificările nivelurilor de HbA1c decât cu intervalul dintre mâncare și somn. Dieta tradițională japoneză conține o mulțime de legume și supă, iar dimensiunile porțiilor sunt mici.
,,Rezultatele ar putea, să nu fie aplicabile altor națiuni. Cu toate acestea, mai multă atenție ar trebui acordată porțiilor sănătoase și componentelor alimentare, obținerea unui somn adecvat și evitarea fumatului, a consumului de alcool și a excesului de greutate, deoarece aceste variabile au avut o influență mai profundă asupra procesului metabolic ", susțin cercetătorii potrivit Eurekalert.org.
-
-
Senzori de glicemie retrași masiv în 17 țări după raportarea unor decese04.12.2025, 21:19
-
-
-
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
