Sănătate pe termen lung, află care e decalajul optim între cină și somn
Un decalaj de două ore între ultima masă a zilei și ora de culcare nu este asociat cu nici o diferență distinctă a nivelurilor de glucoză din sânge la adulții sănătoși pe termen lung. Practica se...
Evitarea consumului de mâncare sau al gustării cu puțin timp înainte de a merge la culcare este considerată a fi cea mai bună practică pentru a menține sănătatea pe termen lung. În Japonia, diferența recomandată este de 2 ore, cel puțin de trei ori pe săptămână. Dar, pe baza constatărilor lor, cercetătorii sugerează că oamenii ar putea face zilnic pentru a dormi suficient și a-și menține greutatea, pentru a preveni riscul de boli asociate stilului de viață, cum ar fi diabetul și boli de inimă care sunt asociate cu glicemie mare.
În Japonia, persoanele în vârstă de 40-74 de ani fac controale regulate de sănătate, pentru a încerca să reducă riscul de îmbolnăvire cauzată de stilul de viață, care crește odată cu vârsta.
Această verificare include un test de glicemie și o evaluare a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare, incluzând și verificarea dacă oamenii respectă decalajul recomandat de 2 ore între cină și culcare. Oamenii de știință au decis să evalueze impactul potențial asupra nivelurilor de HbA1c - o măsură a glicemiei medii pe termen lung și considerat un indicator fiabil al riscurilor viitoare în materie de sănătate. Ei au făcut acest lucru prin examinarea datelor de verificare a sănătății a 1573 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie și vârstnici, fără condiții de bază asociate cu diabetul.
Două treimi din eșantion au fost femei, iar două treimi au depășit vârsta de 65 de ani și s-au pensionat. Pe lângă obiceiurile alimentare, cercetătorii au analizat cât de mult au fumat; nivelurile de activitate fizică; creșterea în greutate de la vârsta de 20 de ani; stilul de mâncare (rapid sau lent); cât de mult beau în fiecare zi; și dacă au sărit peste micul dejun. În total, 83 (16%) dintre bărbați și 70 (7,5%) dintre femei au adormit în 2 ore de la ultima masă. Datele complete au fost obținute pentru 1531 adulți pentru toți cei trei ani.
Greutatea corporală (BMI), tensiunea arterială, grăsimile din sânge (trigliceride), nivelurile de activitate fizică, fumatul și consumul de alcool par a fi mai puternic asociate cu modificările nivelurilor de HbA1c decât cu intervalul dintre mâncare și somn. Dieta tradițională japoneză conține o mulțime de legume și supă, iar dimensiunile porțiilor sunt mici.
,,Rezultatele ar putea, să nu fie aplicabile altor națiuni. Cu toate acestea, mai multă atenție ar trebui acordată porțiilor sănătoase și componentelor alimentare, obținerea unui somn adecvat și evitarea fumatului, a consumului de alcool și a excesului de greutate, deoarece aceste variabile au avut o influență mai profundă asupra procesului metabolic ", susțin cercetătorii potrivit Eurekalert.org.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
