Sănătate pe termen lung, află care e decalajul optim între cină și somn

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Un decalaj de două ore între ultima masă a zilei și ora de culcare nu este asociat cu nici o diferență distinctă a nivelurilor de glucoză din sânge la adulții sănătoși pe termen lung. Practica se consideră a fi bună pentru sănătate, în special pentru a reduce riscul de boli, sugerează un studiu japonez.

Evitarea consumului de mâncare sau al gustării cu puțin timp înainte de a merge la culcare este considerată a fi cea mai bună practică pentru a menține sănătatea pe termen lung. În Japonia, diferența recomandată este de 2 ore, cel puțin de trei ori pe săptămână. Dar, pe baza constatărilor lor, cercetătorii sugerează că oamenii ar putea face zilnic pentru a dormi suficient și a-și menține greutatea, pentru a preveni riscul de boli asociate stilului de viață, cum ar fi diabetul și boli de inimă care sunt asociate cu glicemie mare.

În Japonia, persoanele în vârstă de 40-74 de ani fac controale regulate de sănătate, pentru a încerca să reducă riscul de îmbolnăvire cauzată de stilul de viață, care crește odată cu vârsta.

Această verificare include un test de glicemie și o evaluare a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare, incluzând și verificarea dacă oamenii respectă decalajul recomandat de 2 ore între cină și culcare. Oamenii de știință au decis să evalueze impactul potențial asupra nivelurilor de HbA1c - o măsură a glicemiei medii pe termen lung și considerat un indicator fiabil al riscurilor viitoare în materie de sănătate. Ei au făcut acest lucru prin examinarea datelor de verificare a sănătății a 1573 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie și vârstnici, fără condiții de bază asociate cu diabetul.

Două treimi din eșantion au fost femei, iar două treimi au depășit vârsta de 65 de ani și s-au pensionat. Pe lângă obiceiurile alimentare, cercetătorii au analizat cât de mult au fumat; nivelurile de activitate fizică; creșterea în greutate de la vârsta de 20 de ani; stilul de mâncare (rapid sau lent); cât de mult beau în fiecare zi; și dacă au sărit peste micul dejun. În total, 83 (16%) dintre bărbați și 70 (7,5%) dintre femei au adormit în 2 ore de la ultima masă. Datele complete au fost obținute pentru 1531 adulți pentru toți cei trei ani.

Greutatea corporală (BMI), tensiunea arterială, grăsimile din sânge (trigliceride), nivelurile de activitate fizică, fumatul și consumul de alcool par a fi mai puternic asociate cu modificările nivelurilor de HbA1c decât cu intervalul dintre mâncare și somn. Dieta tradițională japoneză conține o mulțime de legume și supă, iar dimensiunile porțiilor sunt mici.

,,Rezultatele ar putea, să nu fie aplicabile altor națiuni.  Cu toate acestea, mai multă atenție ar trebui acordată porțiilor sănătoase și componentelor alimentare, obținerea unui somn adecvat și evitarea fumatului, a consumului de alcool și a excesului de greutate, deoarece aceste variabile au avut o influență mai profundă asupra procesului metabolic ", susțin cercetătorii potrivit Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel