Slăbire. La ce oră trebuie să mânânci ultima masă pentru a scăpa de grăsime
Un studiu recent a constatat că mesele târzii pot provoca o creștere în greutate și niveluri ridicate de zahăr din sânge, indiferent de caloriile consumate.
Mâncatul seara, la ora 22:00 în loc de ora 18:00 poate afecta glicemia și capacitatea organismului de a arde grăsimi.
Studiul a descoperit că cei care au avut cine târzii au avut niveluri de zahăr din sânge cu aproape 20 la sută mai mari, iar arderea grăsimilor s-a redus cu 10 la sută, comparativ cu cei care au mâncat cina mai devreme.
Mesele târzii și creșterea în greutate
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Endocrinologiei și Metabolismului Societății Endocrine, mesele târzii sunt asociate cu creșterea în greutate și nivelurile ridicate de zahăr din sânge, indiferent dacă masa este aceeași pe care ai fi mâncat-o mai devreme.
Echipa de cercetare a vrut să înțeleagă dacă alimentația târzie schimbă efectiv metabolismul într-un mod care promovează obezitatea.
Astfel au realizat acest studiu randomizat, controlat clinic, cu oameni sănătoși care au mâncat în două momente diferite aceleași alimente și au dormit aceeași durată.
Aceleași mese, aceeași durată de somn
Cercetătorii au studiat 20 de voluntari sănătoși (10 bărbați și 10 femei) pentru a afla cum a metabolizat corpul lor cina mâncată la 22.00 în loc de 18 00.
Toți participanții la studiu s-au dus să doarmă în aceeași oră: 23.00.
Rezultatele studiului arată că atunci când cina este mâncată mai târziu, nivelul de zahăr din sânge este mai mare, iar cantitatea de grăsime arsă mai scăzută, indiferent de alimentele consumate.
Studiul integral, aici.
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
-
-
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
