Smoothie-urile, energia din pahar. Nutriționist: Nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Trebuie să mai și mestecați

Smoothie-urile sunt o variantă de mic dejun pentru cei mereu pe fugă, însă este important să faceți combinația corectă, astfel încât paharul de energie să nu se transforme într-o ”bombă...
Fructele și legumele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și nutrienți, iar pentru persoanele aflate mai mereu pe fugă sau care nu au poftă de mâncare dimineața, consumul acestora poate să vină sub formă de suc sau smoothie.
Comparativ cu sucurile de fructe și legume, care rămân fără o parte importantă din fibre, dar aduce o cantitate mai mare de calorii, în smoothie-uri lucrurile sunt ceva mai echilibrate, mai ales dacă acesta este preparat corect.
”Un smoothie dimineața, pregătit într-un mod corect, prin asocieri potrivite de ingrediente poate reprezenta un boost de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii, mai ales dacă nu au poftă de mâncare și vor să mănânce dimineața, putem integra un smoothie cu cât mai mule ingrediente”, a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
În ceea ce privește combinațiile pe care le putem obține, totul ține de creativitate, de dispoziția din bucătărie, dar și de gustul celor care le consumă.
Alina Epure a exemplificat câteva tipuri de smoothie pe care cei mici le vor îndrăgi, mai ales că sunt iubitori de dulce.
”Putem să adăugăm banană și pudră de roșcovă, să aducă mai mult spre zona de ciocolată, căpșuni, afine, curmale, avocado, astefel încât să integrăm și partea de grăsimi sănătoase într-un smoothie de dimineață.
Este important cum asociem ingredientele, pentru că putem avea și variante sau rețete în care însă există un raport mare între calorii și grăsimi.
Am întâlnit multe combinații cu unt de arahide, miere de albine, unt de cocos și atunci era un boost de energie, dar și o bombă calorică”, a mai spus expertul în nutriție.
Smoothie pentru sportivi
Așa cum alimentația sportivilor, de performanță sau nu, diferă de cea a persoanelor puțin active fizică sau chiar sedentari, la fel și smoothie-urile pentru cei din prima categorie este diferită.
Legume pregătite pentru smoothie. FOTO: Freepik
Potrivit medicului, ”este important ce integrăm într-un smoothie, înainte sau după un antrenament.
După antrenament se folosesc în special smoothie-urile proteice sau baza să fie una proteică, ce trebuie consumate în maximum o oră, iar înainte de antrenament avem nevoie de un boost de energie din cât mai mulți carbohidrați.
Acolo putem integra cât mai multe fructe, fructe deshidratate, avem și fulgii de ovăz care pot fi integrați într-un smoothie”.
Smoothie-uri ”la modă”, cât mai colorate
Dacă înainte când vorbeam de sucurile de fructe ne gândeam doar la freshul de portocală, odată cu apariția fructelor și legumelor exotice s-a schimbat și paleta de ingrediente din sucuri și smoothie-uri.
”Acum, într-adevăr, accentul este pus pe partea mai exotică, în special sucurile de rodie sunt căutate pentru aportul mare de energie pe care îl oferă, dar și pentru antioxidanții pe care îi putem regăsi într-un astfel de fruct”, a mai spus doctorul în nutriție.
Chiar dacă sunt mai puțin plăcute la privire, smoothie-urile verzi au ”farmecul” lor, fiind de asemenea pline de vitamine, minerale și nutrienți, având multiple beneficii pentru sănătate.
Preparare smoothie. FOTO: Freepik @hoang
Consumul de legume cu frunze verzi, precum broccoli sau spanacul ori rucola, ajută la reducerea inflamațiilor și în protecția împotriva bolilor cronice a urmare a conținutului ridicat de antioxidanți.
”Putem integra 2-3 frunze de spanac într-un smoothie obișnui, cu multe fructe, cu afine sau căpșune, se schimbă culoarea, dar și aportul de nutrienți este diferit.
Dimineața avem nevoie de cât mai multă culoare, fie că este un smoothie galben, verde, roșu, portocaliu, important este să îl integrăm, mai ales atunci când nu obișnuim să mâncăm dimineața, atât noi, cât și copiii.
Se poate face și un suc sau un smoothie pe bază de grâu verde și aduce foarte multe beneficii, se poate face și un smoothie bowl, pe bază de smoothie să adăugăm tot felul de nuci, fulgi de cocos, migdale, astfel încât să îl mâncăm, să nu îl bem. Dar, în acest caz avem nevoie de o limită pe cantitate, iar din punctul de vedere al asocierilor, ar fi indicat să nu combinăm fructe și legume în același bol, pentru a nu degaja un proces de fermentație.
Să consumăm în unele dimineți smoothie-uri de fructe, în altele de legume și astfel putem avea o varietate”, a mai spus nutriționistul, precizând că putem să le consumăm de 2-3 ori pe săptămână, ”pentru a avea și zile în care mai mestecăm”.
Alte legume care pot fi transformate în smoothie-uri gustoase sunt ”morcovii, în combinație cu sfeclă și pătrunjel, cu puțină lămâie și reprezintă un aport foarte mare de beta-caroten și vitamina C”, mai spune medicul, subliniind că introducerea sfeclei în dietă, indiferent de formă, ”reglează hemoglobina și aduce un aport mare și de vitamina C, și de fier”.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.