Smoothie-urile, energia din pahar. Nutriționist: Nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Trebuie să mai și mestecați
Smoothie-urile sunt o variantă de mic dejun pentru cei mereu pe fugă, însă este important să faceți combinația corectă, astfel încât paharul de energie să nu se transforme într-o ”bombă...
Fructele și legumele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și nutrienți, iar pentru persoanele aflate mai mereu pe fugă sau care nu au poftă de mâncare dimineața, consumul acestora poate să vină sub formă de suc sau smoothie.
Comparativ cu sucurile de fructe și legume, care rămân fără o parte importantă din fibre, dar aduce o cantitate mai mare de calorii, în smoothie-uri lucrurile sunt ceva mai echilibrate, mai ales dacă acesta este preparat corect.
”Un smoothie dimineața, pregătit într-un mod corect, prin asocieri potrivite de ingrediente poate reprezenta un boost de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii, mai ales dacă nu au poftă de mâncare și vor să mănânce dimineața, putem integra un smoothie cu cât mai mule ingrediente”, a declarat dr. Alina Epure, doctor în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
În ceea ce privește combinațiile pe care le putem obține, totul ține de creativitate, de dispoziția din bucătărie, dar și de gustul celor care le consumă.
Alina Epure a exemplificat câteva tipuri de smoothie pe care cei mici le vor îndrăgi, mai ales că sunt iubitori de dulce.
”Putem să adăugăm banană și pudră de roșcovă, să aducă mai mult spre zona de ciocolată, căpșuni, afine, curmale, avocado, astefel încât să integrăm și partea de grăsimi sănătoase într-un smoothie de dimineață.
Este important cum asociem ingredientele, pentru că putem avea și variante sau rețete în care însă există un raport mare între calorii și grăsimi.
Am întâlnit multe combinații cu unt de arahide, miere de albine, unt de cocos și atunci era un boost de energie, dar și o bombă calorică”, a mai spus expertul în nutriție.
Smoothie pentru sportivi
Așa cum alimentația sportivilor, de performanță sau nu, diferă de cea a persoanelor puțin active fizică sau chiar sedentari, la fel și smoothie-urile pentru cei din prima categorie este diferită.

Legume pregătite pentru smoothie. FOTO: Freepik
Potrivit medicului, ”este important ce integrăm într-un smoothie, înainte sau după un antrenament.
După antrenament se folosesc în special smoothie-urile proteice sau baza să fie una proteică, ce trebuie consumate în maximum o oră, iar înainte de antrenament avem nevoie de un boost de energie din cât mai mulți carbohidrați.
Acolo putem integra cât mai multe fructe, fructe deshidratate, avem și fulgii de ovăz care pot fi integrați într-un smoothie”.
Smoothie-uri ”la modă”, cât mai colorate
Dacă înainte când vorbeam de sucurile de fructe ne gândeam doar la freshul de portocală, odată cu apariția fructelor și legumelor exotice s-a schimbat și paleta de ingrediente din sucuri și smoothie-uri.
”Acum, într-adevăr, accentul este pus pe partea mai exotică, în special sucurile de rodie sunt căutate pentru aportul mare de energie pe care îl oferă, dar și pentru antioxidanții pe care îi putem regăsi într-un astfel de fruct”, a mai spus doctorul în nutriție.
Chiar dacă sunt mai puțin plăcute la privire, smoothie-urile verzi au ”farmecul” lor, fiind de asemenea pline de vitamine, minerale și nutrienți, având multiple beneficii pentru sănătate.

Preparare smoothie. FOTO: Freepik @hoang
Consumul de legume cu frunze verzi, precum broccoli sau spanacul ori rucola, ajută la reducerea inflamațiilor și în protecția împotriva bolilor cronice a urmare a conținutului ridicat de antioxidanți.
”Putem integra 2-3 frunze de spanac într-un smoothie obișnui, cu multe fructe, cu afine sau căpșune, se schimbă culoarea, dar și aportul de nutrienți este diferit.
Dimineața avem nevoie de cât mai multă culoare, fie că este un smoothie galben, verde, roșu, portocaliu, important este să îl integrăm, mai ales atunci când nu obișnuim să mâncăm dimineața, atât noi, cât și copiii.
Se poate face și un suc sau un smoothie pe bază de grâu verde și aduce foarte multe beneficii, se poate face și un smoothie bowl, pe bază de smoothie să adăugăm tot felul de nuci, fulgi de cocos, migdale, astfel încât să îl mâncăm, să nu îl bem. Dar, în acest caz avem nevoie de o limită pe cantitate, iar din punctul de vedere al asocierilor, ar fi indicat să nu combinăm fructe și legume în același bol, pentru a nu degaja un proces de fermentație.
Să consumăm în unele dimineți smoothie-uri de fructe, în altele de legume și astfel putem avea o varietate”, a mai spus nutriționistul, precizând că putem să le consumăm de 2-3 ori pe săptămână, ”pentru a avea și zile în care mai mestecăm”.
Alte legume care pot fi transformate în smoothie-uri gustoase sunt ”morcovii, în combinație cu sfeclă și pătrunjel, cu puțină lămâie și reprezintă un aport foarte mare de beta-caroten și vitamina C”, mai spune medicul, subliniind că introducerea sfeclei în dietă, indiferent de formă, ”reglează hemoglobina și aduce un aport mare și de vitamina C, și de fier”.
-
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
