Somn odihnitor, ce exerciții fizice poți face seara

Adisa Codruț |
Data publicării:
Exercițiile fizice făcute dimineața au efecte mai bune la persoanele cu diabet de tip 1
Exercițiile fizice făcute dimineața au efecte mai bune la persoanele cu diabet de tip 1

Experții recomandă, de regulă, să nu se facă sport seara, însă un studiu recent contrazice aceasta și chiar susține că ar conduce la un somn mai odihnitor.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să-și facă exercițiile fizice dimineața sau în timpul zilei, dar un studiu recent, publicat pe 29 octombrie în Sports Magazine, vine cu o nouă abordare.

Howard LeWine, editorul șef al Harvard Men's Health Watch, precizează pe harvard.heath.edu.ro că studiul susține ideea de a face mișcare seara cu condiția să nu fie vorba de exerciții solicitante, iar sportul să fie făcut cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Cercetătorii au evaluat 23 de studii ce analizează partea de începului a somnului și calitatea acestuia la adulții ce fac mișcare seara față de cei ce nu fac. „Aceștia au descoperit că exercițiile fizice nu afectează somnul și par a ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să stea mai mult în acea etapă a somnului pe care specialiștii o numesc somn adânc", mai arată site-ul citat.

Regula nu li se aplică însă celor ce fac antrenamente serioase seara.

Seara, exerciții fizice relaxante

Howard LeWine face câteva recomandări pentru un somn odihnitor: programati-vă o oră de culcare și adoptați o rutină relaxantă, opriți-vă dispozitivele ce dau lumină – televizor, telefon, laptop, tabletă – cu cel puțin un sfert de oră înainte de culcare; asigurați-vă că patul e confortabil și dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros; nu dormiți prea mult timp în timpul zilei – 20/30 de minute.

Și dacă ținând cont de aceste sfaturi nu reușiti să adormiți nici după vreo 20 de minute, ar fi bine să mergeți în altă cameră și, potrivit lui Howard, să citiți la lumina lămpii sau a oricărei lumini slabe până când vă simțiți somnoros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel