Starea de bine vine din farfurie. Hâncu: Tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră. Dă anxietate dacă nu mâncăm bine
Care sunt cele mai bune alimente pentru o stare de spirit bună. Le găsim cu ușurință, însă trebuie consumate cu moderație.
O alimentație sănătoasă reprezintă un boost nu doar pentru corpul fizic, ci si pentru minte, iar parte dintre alimente pot avea efecte antiinflamatorii, acționând în același timp și asupra sănătății mintale, inducând o stare de bine.
De aceea este important să știm care sunt alimentele care au această capacitate, cum să le consumăm pentru a nu avea reacții adverse, dar și pentru a rămâne prieteni cu cântarul și centimetru.
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, un promotor al unui stil de viață sănătos, a prezentat care sunt cele mai bune alimente ce ne oferă o stare de spirit mai bună.
Alimentele care ne schimbă starea de spirit
”Ciocolata neagră, prin conținutul de polifenoli, eliberează și endorfine. Polifenolul are efect antiinflamator, ciocolata are și efect de calmare, însă are și zahăr, mai mult sau mai puțin, în funcție de concentrația de cacao pe care o avem, și dacă doriți să nu aveți foarte multe calorii, dar să aveți afectul pozitiv, încercați cacao-ua cu o băutură vegetală sau lapte. Va avea același efect bun.
Mai mergem la fructe de pădure, care conțin quercetină, conțin practic tot alimente antioxidante, antiinflamatorii, sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului și rolului antiinflamator. Antioxidanții elimină de fapt rezultatele metabolismului, radicalii liberi, care sunt rezultatele procesului de oxidare, practic elimină deșeurile din corpul nostru - echipa de curățenie. Tot în această echipă sunt și substanțele - catechinele si epicatechinele - care se regăsesc și în gutui. În forma crudă sunt mai astringente și nu plac tuturor, de aceea le recomandăm gătite, sunt mult plăcute.
Fructele de pădure sunt subliniate ca benefice și în dieta MIND, adică cea mediteraneeană plus dieta pentru creier, care stimulează memoria, care stimulează funcția cognitivă. Tot în acest sens, sunt bune pentru micul dejun, alături de alimentele fermentate, iaurt sau kefir, ca exemplu, alături de care am pus fulgi de ovăz. Pare un mic dejun cam plicticos, dar foarte sănătos prin conținutul de probiotice care asigură sănătatea tubului digestiv.
Da, tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră. Este o axă între intestin și creier care aduce o stare de bună dispoziție dacă mâncăm sănătos, în contrast dă anxietate dacă nu mâncăm bine.
Ovăzul conține beta-glucan, element care hrănește bacteriile bune din intestin și eliberează acizii grași cu lanț scurt și ne asigură această stare de sănătate cu efect antiinflamator foarte bun”, a spus dr. Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Bananele, peștele, dar și vinul, toate cu măsură
Un alt aliment cu efect asupra stării de bine este banana, care are un conținut bogat de potasiu, magneziu, precum și vitamina E și B, dar și fibre.
”Bananele aduc energie, dar schimbă și dispoziția. Au acel hormon al fericirii numit triptofan - un aminoacid, care se găsește și în carnea de curcan.
Peștele gras, somon, macrou, ton, sardine, foarte utile, mai ales să le combină în salate. Pește gras, consumat cu moderație, prin Omega 3, care este un antiinflamator, ne asigură o stare de bine”, a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privesc grăsimile sănătoase, specialistul în diabet și nutriție a sugerat consumul de avocado, fruct care conține acid oleic Omega 9, care se găsește și în uleiul de măsline, cu proprietăți antiinflamatorii foarte bune.
Ca o completare a listei de alimente ce ne aduc o stare de bună dispoziție, pe lângă cele enumerate deja, se află și vinul, ce conține resveratrol, ”care este o parte recomandată în dieta mediteraneană, în stilul de viață mediteraneean”, potrivit dr. Anca Hâncu, ce tocmai a fost numită secretar general în boardul Societății Europene de Medicină a Stilului de Viață.
Dieta MIND, cea mai bună pentru reducerea riscului de Alzheimer. Medic: Construiește ideea de longevitate prin vitalitate
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat la Antena 3 care este dieta cea mai potrivită pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, o dietă cu efecte și asupra surplusului de greutate, iar prin intermediul căreia putem să avem parte de ”sănătate și longevitate”.
”Auzim de multe ori această remarcă: Eu sunt tânăr, pot să mănânc orice, sunt sănătos. În principiu, pot să mănânc orice, dar la 20 de ani îmi construiesc niște obiceiuri, la 20 de ani mă obișnuiesc să fac alegerile corecte, să știu să aleg o pâine neagră, o pâine cu cereale integrale. Sigur, poate că o aleg instinctiv, poate că am primit-o de acasă, dacă nu, poate ne ascultă cineva și aude că această pâine cu cereale integrale are un rol foarte bun”, a spus dr. Anca Hâncu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
”Cerealele acestea au rol în construirea microbiomului sănătos. Sunt cele care previn bolile cardiovasculare. O pâine neagră integrală este cea care are minerale şi nutrienţi. La fel şi în cazul orezului. Un orez alb este un orez rafinat, încercăm să îl evităm și să mâncăm orez brun, orez roșu sau orez negru. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Sindromul zilei de Luni, mit sau realitate. Cum să îți începi săptămâna într-o notă optimistă
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
