Statul în pat îndelungat, asociat cu probleme de sănătate. Duce la diabet și este semnal de alarmă pentru depresie

Monika Baciu |
Data publicării:
statul in pat - FOTO: Freepik@M.saad
statul in pat - FOTO: [email protected]

Acest ritual relaxant duce la diabet și la alte probleme grave de sănătate.

Vezi și: Suplimentarea cu Omega-3, beneficii în tratamentul cancerului pancreatic. Reduce inflamația și stabilizează greutatea corporală

Un trend popular de "wellness", statul în pat îndelungat a stârnit îngrijorări în rândul experților în sănătate. Deși petrecerea unei zile în pat poate părea o formă de îngrijire personală, excesul poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul, obezitatea și depresia.

Statul în pat îndelungat și desfășurarea activități precum vizionarea de seriale, ronțăirea gustărilor sau navigarea pe rețelele sociale, poate avea consecințe dramatice asupra sănătății.

Un sondaj recent realizat de LloydsPharmacy Online Doctor a arătat că 43% dintre locuitorii Marii Britanii au petrecut cel puțin o zi întreagă în pat, iar 15% au recunoscut că fac acest lucru de mai multe ori pe săptămână.

Confort pe termen scurt vs. riscuri pe termen lung

Atractivitatea acestui obicei constă în promisiunea de relaxare și evadare. Dr. Bhavini Shah, medic la LloydsPharmacy Online Doctor, recunoaște această atracție.

"Poate calma corpul și oferi un sentiment de permisiune pentru relaxare", spune dr. Bhavini Shah, potrivit Surrey Live.

Cu toate acestea, ea avertizează că acest obicei ar putea avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale dacă devine o practică frecventă.

Vezi și: Durerile de spate, o povară greu de dus pentru persoanele în vârstă. Problemele financiare, accentuează durerile

Tulburări ale somnului

Petrecerea unui timp excesiv în pat poate perturba ritmul natural al somnului.

"Statul în pat pe timpul zilei poate afecta calitatea somnului de noapte, mai ales dacă dormiți intermitent sau nu vă expuneți la lumina naturală. Activitățile precum vizionarea televizorului sau utilizarea rețelelor sociale în pat, seara, pot perturba somnul din cauza luminii albastre emise de ecrane", spune dr. Shah.

Ea recomandă folosirea patului doar pentru somn, pentru a păstra asocierea sănătoasă dintre pat și odihnă.

Probleme de sănătate fizică

Odihna prelungită în pat poate duce la rigiditatea mușchilor și articulațiilor. În timp, aceste efecte se pot agrava, rezultând slăbirea mușchilor și scurtarea tendoanelor.

"Statul prelungit în pat reduce forța musculară și flexibilitatea articulațiilor. Activitatea fizică regulată, chiar și o plimbare de 10 minute, poate îmbunătăți starea de spirit, energia și sănătatea cardiovasculară", spune dr. Shah.

Comportamentul sedentar este, de asemenea, asociat cu afecțiuni grave, precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Un studiu citat de Dr. Shah a arătat că parcurgerea a doar 2.337 de pași pe zi poate reduce semnificativ riscul bolilor de inimă.

Vezi și: Sindromul Lynch, ce este. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi: Este dat de mutații în genele care repară leziunile ADN-ului

Probleme digestive

Inactivitatea poate încetini sistemul digestiv, cauzând constipație și disconforturi asociate.

"Odihna prelungită în pat poate încetini digestia, ceea ce duce la constipație, crampe și acumulare excesivă de gaze", mai spune dr. Shah.

Statul în pat - FOTO: Freepik@donbaron

Implicații asupra sănătății mintale

Statul în pat îndelungat poate semnala probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea. Retragerea socială și reducerea implicării în activități cu prietenii și familia sunt simptome comune. Dr. Shah subliniază importanța de a cere ajutor profesional dacă acest comportament devine o rutină.

"Deși o zi ocazională în pat nu reprezintă un motiv de îngrijorare, frecvența ridicată poate indica o problemă de sănătate mintală care necesită sprijin", a mai spus dr. Shah.

Vezi și: Românii cu AVC ischemic, expuși agravării rapide a tulburărilor cognitive. Amenințare în creștere pentru sănătatea publică

Cum să renunți la acest obicei

Experții sugerează adoptarea unor mici schimbări în stilul de viață, cum ar fi activitatea fizică regulată, limitarea timpului petrecut pe ecrane înainte de culcare și menținerea unui program de somn consistent, pentru a contracara efectele inactivității prelungite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel