Stenoza spinală, afecțiunea frecventă în cazul vârstnicilor. Apare la persoanele de peste 50 de ani

Monika Baciu |
Data publicării:
stenoza spinala - FOTO: Freepik@pressfoto
stenoza spinala - FOTO: Freepik@pressfoto

Stenoza spinală este o afecțiune specifică vârstnicilor. Apare în cazul persoanelor de peste 50 de ani, iar simptomele includ durere, slăbiciune musculară sau amorțeală.

Stenoza spinală nu provoacă adesea niciun simptom. Atunci când apar simptome, acestea încep încet și se agravează în timp. Simptomele depind de partea coloanei vertebrale care este afectată.

Stenoza vertebrală apare atunci când spațiul din interiorul coloanei vertebrale este prea mic. Acest lucru poate pune presiune asupra măduvei spinării și a nervilor care călătoresc prin coloana vertebrală. Stenoza spinală apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui și în gât.

Unele persoane cu stenoză spinală nu au niciun simptom. Alții pot avea dureri, furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară. Simptomele se pot agrava în timp.

Cea mai frecventă cauză a stenozei spinale este reprezentată de modificări de uzură la nivelul coloanei vertebrale legate de artrită. Persoanele care au cazuri severe de stenoză spinală pot avea nevoie de intervenție chirurgicală.

Intervenția chirurgicală poate crea mai mult spațiu în interiorul coloanei vertebrale. Acest lucru poate atenua simptomele cauzate de presiunea asupra măduvei spinării sau a nervilor. Dar intervenția chirurgicală nu poate vindeca artrita, așa că durerile cauzate de artrită la nivelul coloanei vertebrale pot continua.

Vezi și: Simptomele cancerului de ficat, confundate cu indigestia. Care sunt cele două semne la care să fii atent. Sunt indicii care îți pot salva viața

Stenoza spinală, simptome

Stenoza spinală poate să nu cauzeze niciun simptom în cazul unor persoane.

În partea inferioară a spatelui

Stenoza spinală din partea inferioară a spatelui poate provoca dureri sau crampe la unul sau la ambele picioare. Acest lucru se întâmplă atunci când stați în picioare pentru o perioadă lungă de timp sau când mergeți.Simptomele se ameliorează atunci când vă aplecați în față sau stați jos. Unii oameni au, de asemenea, dureri de spate.

La nivelul gâtului

Stenoza spinală în gât poate provoca:

- Amorțeală

- Furnicături sau slăbiciune la o mână, un picior sau un braț

- Probleme cu mersul și echilibrul

- Dureri la nivelul gâtului

- Probleme cu intestinul sau cu vezica urinară, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Cele două categorii de persoane care nu trebuie să se expună la aerul condiționat. Raluca Grigore: Duce la o contractură musculară. Este dureroasă

Stenoza spinală, cauze

Oasele coloanei vertebrale sunt așezate într-o coloană de la craniu până la coccis. Ele protejează măduva spinării, care trece printr-o deschidere numită canal spinal.

Unii oameni se nasc cu un canal vertebral mic. Dar cea mai mare parte a stenozei spinale apare atunci când se întâmplă ceva care reduce cantitatea de spațiu deschis în interiorul coloanei vertebrale. Cauzele stenozei spinale includ:

Pinteni osoși. Deteriorările cauzate de uzură din cauza artritei pot provoca creșterea unui os suplimentar pe coloana vertebrală.Acestea se numesc pinteni osoși. Aceștia pot împinge în canalul spinal.

Boala Paget poate provoca, de asemenea, creșterea unui os suplimentar pe coloana vertebrală.

Hernia de disc. Discurile sunt pernele moi care acționează ca amortizoare între oasele coloanei vertebrale. Dacă o parte din materialul interior moale al discului se scurge, poate apăsa pe măduva spinării sau pe nervi.

Ligamente groase. Cordoanele puternice care ajută la menținerea oaselor coloanei vertebrale împreună pot deveni rigide și groase în timp. Ligamentele groase pot împinge în canalul spinal.

Tumori. Rareori, se pot forma tumori în interiorul canalului spinal.

Leziuni ale coloanei vertebrale. Accidentele de mașină și alte traumatisme pot provoca ruperea sau deplasarea oaselor coloanei vertebrale. Umflarea țesutului din apropiere imediat după o intervenție chirurgicală la nivelul spatelui poate, de asemenea, să pună presiune pe măduva spinării sau pe nervi.

Vezi și: Cum se manifestă epuizarea termică. Cele 10 semne care îți arată că ești în pericol. Două categorii de persoane, în grupul extrem de vulnerabil

Stenoza spinală, factori de risc

Majoritatea persoanelor cu stenoză spinală au peste 50 de ani. Persoanele mai tinere pot avea un risc mai mare de stenoză spinală dacă au scolioză sau alte probleme ale coloanei vertebrale.

Stenoza spinală, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate întreba despre simptomele și istoricul medical. Este posibil să vi se facă un examen fizic. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un test imagistic pentru a ajuta la găsirea problemei.

Teste de imagistică

Radiografii. O radiografie a spatelui poate arăta modificări osoase care pot face ca spațiul din interiorul canalului spinal să fie mai mic.Fiecare radiografie implică o mică doză de radiații.

Imagistica prin rezonanță magnetică. Un RMN utilizează un magnet puternic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor dure și moi.Testul poate detecta leziuni ale discurilor și ligamentelor.De asemenea, poate arăta tumorile care pot fi prezente.

Tomografie computerizată (CT). Dacă nu puteți face un RMN, este posibil să aveți nevoie de o tomografie computerizată.Acest test combină imagini cu raze X luate din mai multe unghiuri diferite. Într-o mielogramă CT, se injectează un colorant de contrast pentru a contura măduva spinării și nervii.Acest lucru poate arăta hernii de disc, pinteni osoși și tumori.

Vezi și: Testul pe care trebuie să-l faceți dacă vă pregătiți să deveniți părinți. Viorica Rădoi: Cazuri de boli genetice grave. Nu e ca și cum am citi în stele

Stenoza spinală, tratament

Tratamentul pentru stenoza spinală depinde de cât de severe sunt simptomele dumneavoastră.

Medicamente. Furnizorul dvs. de servicii medicale vă poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Antidepresive. Dozele nocturne de antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina, pot ajuta la ameliorarea durerii cronice.

Medicamente anticonvulsivante. Unele medicamente anticonvulsivante sunt utilizate pentru a reduce durerea cauzată de nervii afectați.

Opioide.

Kinetoterapie

Un fizioterapeut vă poate învăța exerciții care vă pot ajuta:

- Să vă dezvoltați forța și rezistența

- Să vă mențineți flexibilitatea și stabilitatea coloanei vertebrale

- Să vă îmbunătățiți echilibrul

Vezi și: De ce să nu te freci niciodată la ochi. Cele cinci boli grave pe care le riști

Rădăcinile nervoase pot deveni iritate și umflate în locurile în care sunt ciupite. Injectarea unui medicament steroid în spațiul din jurul nervului ciupit poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea unei părți din durere.

Cu toate acestea, este posibil ca injecțiile cu steroizi să nu fie cea mai bună alegere pentru stenoza spinală. Unele studii au arătat că injecțiile combinate de steroizi și un medicament amorțitor nu ameliorează durerile de spate mai bine decât injecțiile doar cu medicamente amorțitoare.

Acest lucru este important, deoarece steroizii pot provoca efecte secundare grave. Injecțiile repetate de steroizi pot slăbi oasele, tendoanele și ligamentele din apropiere. Acesta este motivul pentru care o persoană trebuie să aștepte adesea multe luni înainte de a face o altă injecție cu steroizi.

Procedura cu ac pentru ligamentele îngroșate

Uneori, ligamentul din partea din spate a coloanei lombare devine prea gros. Instrumentele asemănătoare unor ace introduse prin piele pot îndepărta o parte din ligament. Acest lucru poate crea mai mult spațiu în canalul spinal pentru a reduce presiunea asupra rădăcinilor nervoase. Este posibil să vi se administreze medicamente pentru a vă ajuta să vă simțiți calm în timpul procedurii. Mulți oameni pot pleca acasă în aceeași zi.

Operație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel