Sucul de cireșe: îmbunătățește memoria și calitatea somnului
Sucul de cireșe conține substanțe care ar putea contribui la îmbunătățirea memoriei, dar și a calității somnului. Specialiștii spun că melatonina, polifenolii sau antocianinele ar putea fi...
Sucul de cireșe Montmorency (un soi care crește în Canada, Franța sau SUA), a fost mult timp căutat de bolnavii de guta, persoane care fceau exerciții de recuperare fizică sau care doresc un somn bun. Acum există dovezi că această băutură bogată în polifenoli poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive la adulții în vârstă.
Cireșele Montmorency conțin cel mai ridicat nivel de melatonină naturală față de orice alt fruct, și de șase ori mai multă decât cantitatea regăsită în alte soiuri de cireșe, precum Balaton.
Într-un nou studiu publicat în revista Food & Function, cercetătorii de la Universitatea din Delaware au constatat că aportul zilnic de suc de cireșe Montmorency a îmbunătățit rezultatele la testele de memorie în rândul adulților cu vârste cuprinse între 65 și 73 de ani. În acest studiu controlat la întâmplare, 34 de participanții au fost rugați să consume fie 480 ml de suc de cireșe Montmorency, fie aceeași cantitate de băutură placebo, jumătate dimineața și jumătate seara, în fiecare zi timp de 12 săptămâni.
Toți participanții erau în general sănătoși (nu erau fumători, nu au fost diagnosticați în prealabil bolile de inimă, diabet zaharat, cancer, tulburările psihice etc.), nu au luat medicamente care ar putea afecta funcția creierului și li s-a cerut să își mențină dieta obișnuită și nivelurile de activitate fizică, pe durata studiului. Înainte și după studiul de 12 săptămâni, cercetătorii au analizat funcția cognitivă și rezultatele la testele de memorie subiectivă printr-o serie de chestionare și teste.
Memorie îmbunătățită dup 12 săptămâni
După 12 săptămâni, cei care au băut suc de cireșe Montmorency au prezentat rezultate îmbunătățite, atât în funcția cognitivă, cât și în memoria subiectivă. Concret, grupul care a băut suc de cireșe a arătat o creștere cu 5% a la capacitatea de a-și aminti unele lucruri, o reducere cu 4% a timpului de mișcare (o măsurare a vitezei de răspuns la stimuli vizuali) și o reducere cu 23% a erorilor comise în timpul unui sarcini episodice de memorie vizuală (care evaluează memoria vizuală și învățarea unor lucruri noi) în comparație cu ei care au băut un placebo. De asemenea, aceștia au prezentat o îmbunătățire cu 3% a atenției susținute vizual (care măsoară procesarea informațiilor vizuale) și o reducere cu 18% a erorilor comise în timpul unei sarcini de memorie spațială de lucru (care evaluează utilizarea memoriei și a strategiei) în comparație cu valorile de bază, de dinainte de studiu.
„Funcția cognitivă este un factor determinant pentru independența și calitatea vieții în rândul adulților mai în vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Sheau Ching Chai, profesor asistent de sănătate comportamentală și nutriție la Universitatea din Delaware. „Efectele benefice potențiale ale cireșelor Montmorency pot fi legate de compușii bioactivi pe care îi conțin, care includ polifenoli, antocianine și melanină. Ele pot fi, de asemenea, legate de efectele de scădere a tensiunii arteriale potențial al cireșelor
Montmorency, prezentate într-un studiu anterior pe care l-am realizat în aceeași populație, deoarece tensiunea arterială poate influența fluxul de sânge către creier."
Rata de conformare pe parcursul studiului de 12 săptămâni a fost ridicată (94,2%), ceea ce sugerează că sucul de cireșe consumat de două ori pe zi a fost un plus gestionabil la rutina zilnică a acestor participanți.
Mărimea eșantionului acestui studiu a fost mică, dar studii mai mari, mai lungi, sunt justificate pentru a confirma aceste rezultate.
Cireșele Montmorency sunt cea mai frecventă varietate de cireșe de tartă cultivate în S.U.A.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.

