Toxoplasmoza, boala pe care o faci de la carne crudă sau de la pisici: cum te protejezi
Toxoplasmoza este o boală pe care o poți face foarte ușor, dar la fel de ușor te poți proteja de ea. Secretul este dezvăluit de specialiști.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Flinders arată că este posibilă infecția cu Toxoplasma din consumul de carne crudă sau insuficient gătită.
Toxoplasma este un parazit care provoacă inflamația retinei, care este stratul nervos al ochiului. Oricine poate dezvolta inflamație retinală după o infecție cu Toxoplasma, dar este mai frecventă și mai severă la bebeluși, adulți în vârstă și persoane cu boli careau afectat sistemul imunitar.
Un studiu publicat în Australian New Zealand Journal of Public Health arată că în mod obișnuit, carnea australiană este contaminată cu Toxoplasma.
Cercetătorii Flinders au testat carne tocată de miel cumpărată de la supermarket de trei ori pe săptămână timp de șase luni pentru Toxoplasma. Au folosit un test de detectare a ADN-ului pentru Toxoplasma în mai mult de o treime din achiziții.
Cum te protejezi de toxoplasmoză
Nu există vaccinuri care să protejeze împotriva Toxoplasmozei, boala pe care o faci din cauza parazitului, iar medicamentele cu antibiotice nu pot scăpa de parazit, așa că, odată ce o persoană se infectează poartă infecția pe viață.
Profesorul în cercetare strategică Flinders și Justine Smith, care a condus cercetarea, spune că aceste descoperiri au fost noi pentru Australia, dar erau așteptate din cerctări efectuate în alte părți ale lumii.
Profesorul Smith arată că Toxoplasma din carne poate fi distrusă foarte ușor, prin gătirea cărnii la o temperatură internă de 66 ºC (sau mediu) sau prin înghețarea acesteia înainte de gătire.
Toxoplasma intră în carne atunci când animalele pășesc pe pășunile pe unde au fost pisicile.
Echipa de cercetare Flinders intenționează acum să testeze alte tipuri de carne pentru Toxoplasma, în special alte cărnuri roșii, care sunt deseori consumate gătite în sânge, carnea de vită (și cangurul, în Australia).
Este bine cunoscut faptul că Toxoplasma poate fi luată și de la pisici. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne spălăm bine pe mâini după ce curățăm litiera pisicii.
Sursa, aici.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
