Uitare sau demență. Cele cinci semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Monika Baciu |
Data publicării:
uitare sau dementa - FOTO: Freepik@BillionPhotos
uitare sau dementa - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Uitare sau demență, care este diferența între cele două. Când uitarea este un semn al demenței.

Uitarea și schimbările bruște de dispoziție se numără printre cele șase cauze principale de îngrijorare. Societatea Alzheimer estimează că 900.000 de persoane trăiesc cu demență în Marea Britanie.

Pierderea memoriei, a sentimentului de sine și a identității pare un coșmar. Și pentru mulți oameni care suferă de Alzheimer și de alte forme de demență, așa este. Dar cum vă puteți da seama dacă dumneavoastră sau o persoană dragă treceți prin primele etape ale bolii Alzheimer?

Uitarea este un lucru obișnuit, în special pe măsură ce îmbătrânim. Cine nu s-a chinuit vreodată să își amintească numele cuiva?

Iar a intra într-o cameră fără să vă amintiți pentru ce ați intrat este o altă experiență mult prea comună. Deși dezorientante și uneori îngrijorătoare, aceste pierderi de memorie nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

“Creierul nostru începe să îmbătrânească încă de la 20 de ani. Odată ce încetează să se dezvolte, începe să îmbătrânească, ceea ce înseamnă că pierde conexiuni între diferite părți.

Cu toate acestea, creierul este plastic și, dacă suntem activi și sociabili, dacă facem exerciții fizice și avem o dietă sănătoasă, putem face noi conexiuni până la o vârstă înaintată.

Dar atunci când creierul îmbătrânește în mod patologic, neuronii - care transmit mesaje către alte părți ale creierului - mor. Această moarte a neuronilor este ceea ce se întâmplă cu Alzheimer”, spune profesorul Hana Burianova, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Bournemouth, potrivit Daily Mail.

Așadar, care sunt modificările de memorie și de comportament care sunt motiv de îngrijorare? Profesorul Burianova vă dezvăluie semnele care vă avertizează că nu trebuie să le ignorați niciodată.

Vezi și: Analgezicul natural care amelioreaza durerea. Este la îndemâna oricui. Crește nivelul de adrenalină din corp

Uitarea

Una dintre caracteristicile bolii Alzheimer timpurii este pierderea memoriei. Dar cum vă puteți da seama dacă o persoană în vârstă iubită este o persoană care nu știe ce să facă sau dacă este ceva mai îngrijorător la mijloc?

”Știm din cercetări că adulții mai în vârstă, cu vârsta de peste 65 de ani, vor pierde unele detalii din memoria autobiografică, dar memoria lor pentru fapte și cuvinte este mai bună decât cea a persoanelor mai tinere.

Și, adesea, o mare parte din ”uitarea” tipică a persoanelor în vârstă, de altfel sănătoase, ar putea fi cauzată de faptul că acestea nu sunt atente în primul rând.

Este posibil să nu ”codifice” informația, de exemplu, poate că li s-a spus o poveste la o petrecere, dar au fost distrași.

Diferența dintre un creier care îmbătrânește sănătos și degenerarea patologică este moartea progresivă a neuronilor. Schimbările se vor produce treptat”, spune profesorul Burianova.

Moartea acestor neuroni are loc, de obicei, în părțile creierului implicate în memorie, cum ar fi cortexul entorinal și hipocampul.

Cineva va uita conversațiile pe care tocmai le-a avut, sau se poate rătăci într-un loc pe care îl cunoaște bine, sau poate uita traseul spre casă, deși l-a făcut de nenumărate ori înainte.

“Oricine poate uita să închidă aragazul, dar în cazul unei persoane cu Alzheimer, acest lucru se întâmplă mereu”, spune ea.

Vezi și: Vânătăile, semn al leucemiei. Care este caracteristica specifică a acestora

Se repetă

Cei mai mulți dintre noi sunt prea familiarizați cu persoane dragi care spun aceleași povești de ani de zile. O persoană cu Alzheimer va repeta aceleași informații la nesfârșit, adesea într-un interval scurt de timp.

“Cu toții spunem povești de mai multe ori, mai ales partenerilor noștri. Ar putea exista un indiciu care să ne amintească, iar acesta este declanșatorul recuperării. Dar cineva cu Alzheimer va repeta ceva de trei ori la rând. Este un simptom al pierderii memoriei pe termen scurt”, spune profesorul Burianova.

Vezi și: Cancerul de sân, ucigașul tăcut. Medic: Am avut boala de două ori. Am avut de-a face cu moartea tot timpul. Credeam că sunt pregătită

Schimbări bruște ale dispoziției

În cazul în care persoana iubită devine brusc anxioasă sau deprimată, ar putea fi mai mult decât o criză de la mijlocul vieții.

“Semnele timpurii ale demenței frontotemporale (FTD), de care suferă Bruce Willis, includ schimbări de personalitate. Este foarte greu, deoarece oamenii devin deprimați și anxioși.

Cineva va încerca să afle de ce persoana iubită suferă de probleme de sănătate mintală, dar este mai mult decât atât - este din cauză că o parte a creierului se deteriorează.

Imaginați-vă creierul ca pe o plasă mare și o parte din plasă începe să se rupă, apoi restul plasei începe să se rupă. În funcție de locul în care începe acest proces, acesta va guverna simptomele.

FTD are simptome secundare, cum ar fi pierderea memoriei și probleme fiziologice, cum ar fi probleme intestinale”, spune profesorul Burianova.

Vezi și: Care este pulsul normal. Ce se întâmplă dacă ai peste această cifră. Craiu: Este o mare urgență!

Nu pot vorbi

Dacă un vorbitor care vorbea fluent începe brusc să se împiedice de cuvinte, luați aminte. S-ar putea să aibă afazie, când o persoană are dificultăți de vorbire și de înțelegere a limbajului, care poate fi cauzată de FTD.

Bruce Willis a pus recent în lumină acest tip de demență, dezvăluind că indiciul că suferă de această afecțiune a fost lupta sa cu limbajul.

“Există o zonă în lobul frontal care are legătură cu inițierea limbajului. S-ar putea să le spui ceva și să-ți dai seama că nu înțeleg. Sau încep să se bâlbâie sau să se poticnească în timp ce încearcă să producă limbajul”, spune profesorul Burianova.

Vezi și: Cum poate scăpa un virus din laborator. Streinu-Cercel, dezvăluire: Este luat pur și simplu în eprubetă și iese cu el pe ușă. Sistemele sunt puse pe alertă, ușile se închid automat

Schimbarea personalității

Dacă bunica dumneavoastră, până acum liniștită și modestă, începe să spună glume grosolane, s-ar putea să fie un sem al demenței

“În funcție de tipul de demență pe care o aveți, personalitatea dumneavoastră se poate schimba odată ce începe să vă afecteze cortexul prefrontal”, spune profesorul Burianova.

Poate exista multă frică sau TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), poți deveni super obsesiv, iar unele persoane devin dezinhibate”, a mai spus profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel