Vârstnicii singuri, vulnerabili. Factorul devastator care crește riscul de deces

Monika Baciu |
Data publicării:
varstnicii - FOTO: Freepik@palinchak
varstnicii - FOTO: Freepik@palinchak

Vârstnicii singuri sunt vulnerabili în fața bolii. Singurătatea le poate agrava toate bolile. Există, însă, o soluție pentru ca bătrânețea acestora să fie mai lină. Iată ce trebuie să facă membrii familiei.

Într-o lume tot mai conectată digital, cercetătorii de la Universitatea Glasgow au scos în evidență un aspect adesea subestimat al sănătății umane: singurătatea. Conform unui studiu extins, desfășurat pe un eșantion de 458.146 de persoane cu o medie de vârstă de 57 de ani, s-a descoperit că contactul social redus, împreună cu sentimentele de izolare, pot crește semnificativ riscul de deces prematur.

Mai surprinzător încă, lipsa atât a contactului frecvent cu familia, cât și a participării la activități de grup, cum ar fi cluburile de lectură sau grupurile de cântat, poate avea consecințe devastatoare.

Acest avertisment asupra impactului grav al singurătății asupra sănătății vine cu un apel puternic către familiile din întreaga lume: să se mobilizeze și să își facă timp pentru cei dragi care trăiesc singuri.

Conform dr. Hamish Foster, cercetător clinic la Școala de Sănătate și Bunăstare a Universității Glasgow, soluția nu constă doar în contactul social, ci în diversificarea formelor acestuia.

Este esențial să evaluăm și să susținem acei oameni izolați în societate, oferindu-le multiple dimensiuni ale conexiunii sociale. Într-o epocă marcată de tehnologie, se pare că ceea ce avem cu adevărat nevoie este legătura umană autentică pentru a prelungi nu doar viața, ci și starea de bine.

Vezi și: Ceaiul nu trebuie făcut niciodată așa! Dr. Mihail: Omorâm elementele plantei. Abia ATUNCI se pun pliculețul, mierea și lămâia

Singurătatea agravează bolile și crește sentimentul de neputință

Vârstnic singur - FOTO: Freepik@mrmohoc

Studiul a constatat că având niveluri scăzute de conexiuni sociale, cum ar fi întâlnirea rară cu familia și adesea simțindu-se singuri sau neputând se destăinui cuiva apropiat, crește șansele noastre de a muri.

Vezi și: Boală neurologică devastatoare, confundată cu excesul de cafea. Tremurul, principalul simptom

Lipsa contactului social, asociat cu moartea prematură

Dar lipsa ambelor tipuri de conexiuni sociale în același timp crește și mai mult acel risc. Știm că riscul unei morți premature este legat de lipsa unui număr suficient de diferite tipuri de contact social. Acest studiu a descoperit că avem nevoie de mai multe forme de conexiune socială pentru a ne ajuta să trăim vieți mai lungi și mai sănătoase.

În mod îngrijorător, studiul sugerează că persoanele care trăiesc cu semne extreme de deconectare socială, cum ar fi cele care trăiesc singure și nu văd niciodată prietenii și familia, ar putea avea o forță suficientă pentru a anula beneficiile avute de la unele contacte sociale, cum ar fi participarea la activități de grup regulate.

Dr. Hamish Foster, cercetător clinic la Școala de Sănătate și Bunăstare a Universității Glasgow, explică, de fapt, ce este este atât de devastatoare singurătatea.

Vezi și: Siropul, bombă pentru sănătate. Duce la boli cardiovasculare. Florin Bălănică: Nu recomand niciodată pacienților mei!

“Studiul nostru examinează mai multe dimensiuni ale conexiunii sociale și a constatat că combinarea diferitelor dimensiuni poate afecta riscul de deces prematur mai mult decât s-a realizat anterior.

Acest lucru înseamnă că, atunci când abordăm probleme precum singurătatea și izolarea socială, trebuie să evaluăm aceste dimensiuni diferite atât separat, cât și în combinație, dacă vrem să identificăm și să sprijinim pe cei mai izolați în societate”, a explicat dr. Hamish Foster, potrivit Mirror.

În special în acest moment, familiile trebuie să se adune și să-și facă timp unii pentru alții - și să aibă grijă de cei dragi care trăiesc singuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel