Vrei să slăbești? Un antrenament la două zile accelerează metabolismul

Dana Lascu |
Data publicării:
Exercițiile fizice făcute dimineața au efecte mai bune la persoanele cu diabet de tip 1
Exercițiile fizice făcute dimineața au efecte mai bune la persoanele cu diabet de tip 1

Dacă vrei să slăbești nu e musai să te chinui zi de zi la sală. E suficient să-ți accelerezi metabolismul de asemenea manieră încât să consume gluzoca și grăsimile din organism. Ceea ce e benefic inclusiv pentru diabetici. Or, un nou studiu arată că neuronii care influențează metabolismul sunt activi până la două zile după un singur antrenament.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center pe șoareci, arată că neuronii care influențează metabolismul sunt activi până la două zile dupa un antrenament unic. Cercetarea oferă o nouț perspectivă asupra potențialului rol al creierului în fitness și - pe termen lung - poate oferi o țintă pentru dezvoltarea de terapii care îmbunătățesc metabolismul.

Nu e așa greu precum s-ar crede

Nu este nevoie de mult efort pentru a modifica activitatea acestor neuroni", a spus dr. Kevin Williams, neurolog de la UT Southwestern. „Pe baza rezultatelor noastre, faptul că ieșim și facem exerciții într-o manieră semi-intensă fie și o dată poate aduce beneficii care durează câteva zile, în special în ceea ce privește metabolizarea glucozei".

Studiul, publicat în ediția din decembrie a jurnalului Molecular Metabolism, a măsurat efectele exercițiilor pe termen scurt și lung asupra a două tipuri de neuroni care cuprind sistemul melanocortin al creierului, care este similar la oameni și șoareci. Unul dintre tipurile neuronale (POMC) este asociat cu pofta de mâncare redusă, nivelurile scăzute ale glicemiei și arderea mai mare a energiei atunci când este activat; celălalt tip (NPY / AgRP) crește pofta de mâncare și diminuează metabolismul atunci când este activat.

Studiul a constatat că un singur antrenament poate stimula activitatea neuronilor POMC și poate inhiba neuronul NPY / AgRP timp de până la două zile. Dacă crești numărul de antrenamente efectul durează mai mult.
Constatările extind înțelegerea științifică a sistemului de melanocortină, despre care studiile anterioare arătau că foate fi afectat prin mâncare și post.

Rezultatele oferă, de asemenea, o altă cale de a cerceta tratamente potențiale pentru îmbunătățirea metabolismului glucozei la pacienții cu afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat.

Într-o zi, este posibil ca activarea neuronilor de melanocortină să aibă beneficii terapeutice pentru pacienții, în special pentru diabetici care au nevoie de îmbunătățire nivelului de glucoză din sânge", a spus Dr. Williams.

Explică de ce după antrenamente dispare foamea

Studiul a măsurat activitatea sistemului din creierul șoarecilor, în timpul unui regim de antrenamente care a durat între zero și 10 zile. Cercetătorii au descoperit că un singur antrenament (format din trei cicluri de alergare de 20 de minute) a determinat o scădere a apetitului care a durat până la șase ore. „Acest rezultat poate explica la nivel de circuit neuronal de ce mulți oameni nu simt foame imediat după exerciții fizice", a spus dr. Williams, într-un material dat publicității de UT Southwestern Medical Center. 

Efectele pe termen lung ale exercițiului au fost observate în neuronii POMC, care îmbunătățesc metabolismul glucozei când sunt activați. Acești neuroni au rămas activi mai mult dacă și-au exprimat o proteină numită receptorul de leptină.

Echipa condusă de Dr. Williams pregătește un al doilea studiu pentru a stabili mecanismele prin care exercițiile declanșează modificări ale neuronilor de melanocortină. Studiul planificat va înregistra, de asemenea, mai multe date despre modul în care aceste schimbări se corelează cu funcțiile biologice cum ar fi metabolismul glucozei și echilibrul energetic.

Această cercetare nu este doar pentru îmbunătățirea capacității de a face fitness", a spus dr. Williams. „O mai bună înțelegere a legăturilor neurale cu exercițiile fizice poate contribui la o serie de condiții afectate de reglementarea glucozei".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel