12 beneficii ale uleiului de pește. Ajută ochii, reduce depresia, previne boala Alzheimer și ADHD

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
12 beneficii ale uleiului de peste. FOTO: Freepik
12 beneficii ale uleiului de peste. FOTO: Freepik

Uleiul de pește are multiple beneficii pentru sănătate, fiind recomandat încă din faza fetală până la adânci bătrâneți.

Uleiul de pește este unul dintre suplimentele alimentare cele mai recomandate. Acesta este bogat în acizii grași Omega 3, un element foarte important pentru sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână, având în vedere beneficiile pe care acizii grași Omega 3 le au pentru sănătate. Altfel, în cazul în care nu puteți urma acest sfat, suplimentele cu ulei de pește pot să vă aducă aportul necesar de Omega 3, dar și de vitamina A și D.

Este necesar să existe un aport suficient de acizi grași Omega 3, deoarece dietele occidentale au înlocuit acizii grași Omega 3, cu alte grăsimi, printre care acizii grași Omega 6.

De altfel, raportul dintre Omega 6 și Omega 3 trebuie să fie cuprins între 1 la 1 și 4 la 1, acesta reduce cu 70% rata mortalității. De menționat că dietele occidentale, pline în grăsimi, zahăr și sare, au un raport de 15 la 1, și chiar 17 la 1.

12 beneficii ale uleiului de pește

Susține sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor la nivel mondial. Studiile au arătat că persoanele care consumă suficient pește au o rată scăzută de a dezvolta boli de inimă, arată Healthline.

Printre beneficiile pe care le are asupra sănătății inimii se numără:

- îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge

- scăderea trigliceridelor

- reducerea tensiunii arteriale

- prevenția depunerilor plăcilor de aterom.

Poate ajuta la tratarea anumitor condiții de sănătate mintală

Creierul  este alcătuit din aproape 60% grăsime, iar o mare parte din această grăsime este formată din acizi grași Omega 3. Prin urmare, acizii Omega 3 sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului.

Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc.

Poate sprijini sănătatea ochilor

La fel ca și creierul, ochii se bazează pe grăsimile Omega 3. Dovezile arată că persoanele care nu consumă suficiente Omega 3 au un risc mai mare de boli oculare, printre care degenerarea maculară legată de vârstă.

Reduce inflamația

Inflamația este modul în care sistemul imunitar luptă împotriva infecțiilor și tratează rănile. Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu condiții de sănătate precum obezitatea, diabetul, depresia și bolile de inimă.

Reducerea inflamației poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli. Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, acesta poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamația cronică.

Susține sănătatea pielii

Pielea, cel mai mare organ din corpul, conține o mulțime de acizi grași Omega 3.

De-a lungul vieții, sănătatea pielii poate scădea, mai ales la bătrânețe sau după o expunere prea mare la soare, motiv pentru care suplimentele de ulei de pește pot fi benefice și în afecțiunile pielii, inclusiv psoriazis și dermatită.

Vezi și: Dermatita herpetiformă, boala Duhring, cauze, simptome și tratament. Badea: Sunt cel mai intolerant la gluten, eu și alți câțiva de la planetă

Susține dezvoltarea neuronală a fătului

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru dezvoltarea fetală, motiv pentru care este important ca aceștia să fie introduși în alimentație, atât în perioada de sarcină, cât și în cea de alăptare.

Administrarea de suplimente de ulei de pește în aceste perioade poate îmbunătăți dezvoltarea creierului fetal. Cu toate acestea, nu este clar dacă învățarea sau IQ-ul vor fi, de asemenea, îmbunătățite.

De asemenea, administrarea suplimentelor de ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării poate îmbunătăți, de asemenea, dezvoltarea vizuală a sugarului și poate contribui la reducerea riscului de alergii.

Reduce grăsimea de la nivelul ficatului

Ficatul procesează cea mai mare parte a grăsimilor din organism și poate juca un rol în creșterea în greutate.

Bolile hepatice sunt din ce în ce mai frecvente - în special boala ficatului gras non-alcoolic, ca urmare a dietei occidentale, în care grăsimea se acumulează în ficat.

Poate îmbunătăți simptomele depresiei

Depresia are un impact negativ asupra sănătății, experții aștepându-se ca aceasta să devină a doua cauză a bolilor, la finalul acestui deceniu.

De altfel, studii mai vechi au arătat că depresia a fost mai prezentă în cazul persoanelor care aveau un nivel redus de acizi grași Omega 3.

Poate îmbunătăți atenția și hiperactivitatea la copii

O serie de afecțiuni de dezvoltare neuronală la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), implică hiperactivitate și neatenție.

Așa cum am menționat deja, mare parte din creier este reprezentată de acizii grași Omega 3, obținerea unei cantități suficiente din aceștia poate fi importantă pentru prevenirea tulburărilor la începutul vieții.

Poate ajuta în cazul declinului mental

Persoanele care consumă mai mult pește, de-a lungul vieții, pot preveni apariția bolilor neurodegenerative, precum demența, boala Alzheimer sau boala Parkinson.

Ameliorează simptomele astmului

Așa cum am precizat, acizii grași Omega 3 consumați în perioada de sarcină scade riscul de alergii la copii. Astfel, un aport de acizi grași Omega 3 este eficient și în cazul astmului, care poate provoca umflarea plămânilor și dificultăți de respirație, fiind din ce în ce mai frecvent la sugari. O serie de studii au arătat că uleiul de pește poate reduce simptomele astmului, în special în primii ani de viață.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Odată cu înaintarea în vârstă, în special în cazul femeilor ajunse la menopauză, densitatea osoasă scade, crescând riscul de fracturi, iar acest lucru poate duce atât la osteoporoză, cât și la osteoartrită.

De altfel este cunoscut faptul că vitamina D și calciul sunt elemente importante pentru sănătatea oaselor, însă unele studii sugerează că și acizii grași Omega 3 ar avea impact asupra sistemului osos.

Vezi și: Stresul, impact surprinzător asupra memoriei. Când ne ajută și cum putem să-l gestionăm. Cinci pași simpli și ușori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel