Alzheimer, considerată boală autoimună. Care este explicația

Sonia Baciu |
Data publicării:
alzheimer considerata boala autoimuna. FOTO: Freepik @rawpixel
alzheimer considerata boala autoimuna. FOTO: Freepik @rawpixel

Boala Alzheimer are aspecte de boală autoimună, potrivit unor studii recente.

 

Alzheimer, tulburarea neurodegenerativă, de tip demență, este boala ce afectează gândirea, comportamentul și memoria. De altfel, această afecțiune este o provocare pentru oamenii de știință, cursa pentru căutarea unui leac devenind din ce în ce mai competitivă și mai controversată, iar în ultimii ani au existat mai multe controverse importante.

Dacă în urmă cu câteva luni, studiile arătau că dezvoltarea bolii Alzheimer poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, boala fiind caracterizată prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier și distrug celulele, provocând contracția creierului, acum, noi studii oferă o altă perspectivă asupra acestei afecțiunii de care încep să sufere și adulții mai tineri, chiar de 60 de ani.

Vezi și: Proteina ce ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer

Astfel, cele mai recente date arată că beta-amiloidul nu este o proteină produsă în mod anormal, ci o moleculă care apare în mod normal, mai mult, care face parte din sistemul imunitar al creierului, notează Science Alert, care citează o nouă teorie privind boala Alzheimer, dezvoltată în cadrul Universității Health NetWork din Toronto.

Cercetătorii susțin că în momentul în care are loc un traumatism cerebral sau când bacteriile sunt prezente în creier, beta-amiloidul este un factor-cheie la răspunsul imunitar global al creierului.

Iar aceasta pare să fie o problemă importantă, pentru că sunt asemănări izbitoare între moleculele de grăsime care alcătuiesc membranele bacteriilor și cele ale celulelor cerebrale, iar beta-amiloidul nu poate face diferența între cele două și atacă, în mod eronat, celulele pe care ar trebui să le protejeze.

Acest fapt duce la o pierdere cronică și progresivă a funcției celulelor cerebrale, care culminează cu demența. Iar tocmai acest atac greșit al sistemului imunitar asupra creierului i-a determinat pe cercetători să considere că boala Alzheimer este o boală autoimună.

Ce sunt bolile autoimune

Sistemul imunitar este format din organe și celule menite să protejeze organismul de bacterii, paraziți, virusuri și celule canceroase. O boală autoimună este rezultatul faptului că sistemul imunitar atacă în mod eronat corpul în loc să îl protejeze.

Bolile autoimune pot afecta multe tipuri de țesuturi și aproape orice organ din corpul uman, acestea manifestându-se prin simptome variate, inclusiv durere, oboseală, erupții cutanate, dureri de cap, amețeli.

Lista bolilor autoimune cuprinde bolile autoimune de:

- piele (psoriazis, dermatomiozită),

- neurologice (sindromul Guillain-Barre, scleroza multiplă),

- reumatice și articulare (artrita reumatoidă, artrita psoriazică, lupus eritematos sistemic),

- endocrine (boala Graves, tiroidita Hashimoto),

- ale tractului digestiv (boala Crohn, boala celiacă, colita ulcerativă).

Alzheimer, mai vizibil în pandemie. Ciurea: Duce la o suprastresare a sistemului nervos, la degradare

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă, un tip de demență, care afectează gândirea, comportamentul și memoria. Deși asociată adulților în vârstă, ultimele date arată o scădere a vârstei chiar și până la 60 de ani, iar un tratament concret pentru aceasta nu există, cercetătorii căutând încă să înțeleagă pe deplin mecanismul și astfel să descopere un tratament eficient.

Prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, a explicat la Antena 3, care sunt factorii de risc, cum se manifestă ”boala uitării”; dar și care este zona de pe glob unde incidența cazurilor de Alzheimer este redusă, fapt ce poate crea un ”tipar” în sensul prevenției. 

”În momentul de față, această boală cumplită, boala uitării cum a fost descrisă afectează sigur 35 de milioane de oameni, cazuri diagnosticare la nivel mondial, iar numărul lor este în continuă creștere. Ca simptom, toată lumea știe, uitarea este problema, memoria.

Se întâmplă ceva în creierașul nostru, încă nu s-a găsit un medicament perfect, ca penicilina la pneumonie, nu s-a găsit ca să reușești să vindeci, și atunci totul este să te lupți ca să previi”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cum poate fi prevenită boala Alzheimer

Momente de uitare avem cu toții de-a lungul vieții, însă nu toate sunt considerate semnale de alarmă. ”Au început tot felul de elemente de prevenire și s-a constatat că sunt zone, în această luptă, care nu fac Alzheimer sau cazurile sunt foarte rare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 7 jocuri care te scapă de demență. Le poți juca chiar de pe telefon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel