Animalele de companie, efect anti-îmbătrânire. Previn declinul cognitiv și mențin sănătatea locomotorie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
animalele de companie - FOTO: Freepik
animalele de companie - FOTO: Freepik

Animalele de companie pot preveni apariția bolii Alzheimer. Există, însă, o condiție.

Animalele de companie pot preveni boala Alzheimer sau demența. Un studiu recent al adulților din SUA de peste 50 de ani a constatat că cei care au deținut un animal de companie timp de mai mult de cinci ani au obținut rezultate mai bune la testele de memorie cognitivă decât cei care trăiesc fără colegi de casă.

De-a lungul a șase ani, cercetătorii au descoperit că scorurile cognitive au scăzut într-un ritm mai lent în rândul proprietarilor de animale de companie. Datele au arătat, de asemenea, că diferența a fost cea mai puternică în ceea ce privește proprietarii de animale de companie pe termen lung.

Constatările de la Universitatea din Michigan sugerează că "efectul animalelor de companie" poate proteja mai mult decât credem. A deține un animal de companie ar putea juca, de asemenea, un rol în procesul de îmbătrânire.

Vezi și: Cât de sănătos este hotdog-ul. Modalitatea de preparare prin care devine nociv pentru sănătate

Rezultatele se bazează pe un sondaj reprezentativ la nivel național din 2010 până în 2016. Efectul a fost evident doar la participanții cu vârsta de peste 65 de ani. Cercetătorii notează că aceasta este vârsta la care încep să apară primele semne de declin cognitiv, notează Science Alert.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat date cognitive de la 1.369 de adulți în vârstă cu o vârstă medie de 65 de ani. La începutul studiului, ei au observat că voluntarii aveau abilități cognitive normale.

Cel puțin 53% dintre voluntari dețineau animale de companie și 32% erau proprietari de animale de companie pe termen lung, pe care cercetătorii i-au definit ca fiind persoane care dețineau animale de companie timp de cinci ani sau mai mult. 

Vezi și: De ce îți cade părul în timpul iernii. Ce poți face pentru a preveni acest lucru. Ce rol are căciula

Animalele de companie protejează creierul

Persoanele de peste 65 de ani care au deținut un animal de companie mai mult cinci ani,  au avut memoria îmbunătățită. Cercetătorii au descoperit că memoria lor pe termen scurt și pe termen lung era mult mai bună decât cei care nu aveau un animal de companie, dar erau în mod similar în vârstă.

Studiul se alătură multor studii recente care sugerează că a avea un animal de companie este benefic pentru tine. A avea un câine, de exemplu, ar putea însemna că proprietarii de animale de companie sunt forțați să se ridice și să se miște mai mult, iar mișcarea zilnică este strâns legată de sănătatea creierului și longevitatea funcțională.

Animalele aduc, de asemenea, bacterii noi în circulația unei gospodării, ceea ce ar putea îmbunătăți sănătatea intestinului nostru în bine. De altfel, conexiunea intestin-creier este una pe care oamenii de știință au ajuns recent să realizeze că este mult mai importantă decât credeam cândva.

"Deoarece stresul poate afecta negativ funcția cognitivă, potențialele efecte de tamponare a stresului ale proprietății animalelor de companie ar putea oferi un motiv plauzibil pentru rezultatele studiului. Un animal de companie poate ajuta, de asemenea, la creșterea activității fizice, care ar putea beneficia apoi de sănătatea cognitivă", a spus dr. Tiffany Braley, unul dintre autorii studiului, potrivit brudirect.

Vezi și: Infecție urinară: simptome, cauze, tratament. Cum apare CISTITA și cum trebuie să te ștergi corect: Nu orice usturime sau urinare frecventă este o infecție urinară!

Animalele de companie aduc fericire

Sau poate că animalele de companie pur și simplu ne fac fericiți. Studiile sugerează că prezența unui animal în viața noastră poate ușura singurătatea și poate atenua stresul cronic. La bătrânețe, acest lucru ar putea fi mai important ca niciodată. Dovezile au arătat că izolarea poate schimba însăși structura și funcția creierului nostru.

Factorii de risc comuni pentru demență includ inactivitate fizică, izolare, boli cardiovasculare, depresie/anxietate, și stres cronic. Pe scurt, având un animal de companie ar putea ajuta la protejarea numeroase căi diferite de declin cognitiv.

Vezi și: Cancerul de stomac: cauze, simptome, tratament. Gangone: Nivelul socio-economic scăzut, sare, grăsimi, Helicobacter Pylori sau Epstein-Barr

Dar, în timp ce majoritatea studiilor privind prezența animalelor de companie s-au concentrat asupra modului în care câinii sau pisicile ne influențează emoțiile și sănătatea fizică, mult mai puține studii au analizat modul în care animalele de companie ne influențează capacitatea de a gândi.

Oamenii își modelează zilele în jurul animalelor lor de companie, iar acești tovarăși de animale pot avea un impact aproape asupra fiecărui aspect al vieții noastre.

A avea pe cineva cu care să vorbești pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu este un semen, ar putea fi benefic pentru menținerea rețelelor verbale din creierul nostru. Animalele de companie ne-ar putea ține tineri și sănătoși atât la interior, cât și la exterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel