Ataxia, boala cu simptome similare beției sau AVC. Poate fi declanșată și de deficitul de vitamine

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ataxia. FOTO: Freepik
ataxia. FOTO: Freepik

Ataxia este afecțiunea degenerativă a sistemului nervos. Simptomele sale sunt similare cu cele ale altor boli.

Ataxia este o boală degenerativă a sistemului nervos, iar multe dintre simptome sunt similare cu cele ale stării de ebrietate, cum ar fi vorbirea greoaie, împiedicarea, căderea și lipsa de coordonare.

Aceste simptome sunt cauzate de afectarea cerebelului, partea creierului care este responsabilă de coordonarea mișcărilor.

Tratamentul ataxiei implică o combinație de medicamente pentru tratarea simptomelor și terapie pentru îmbunătățirea calității vieții, arată ataxia.org

Ataxia persoane de toate vârstele, debutul poate varia de la copilărie până la bătrânețe, iar complicațiile acestei afecțiuni pot fi debilitante și pot duce la moarte prematură.

În funcție de zona care este afectate, ataxia poate să fie de trei tipuri:

- cerebeloasă, apare ca urmare a unor probleme la nivelul cerebelului, iar simptomele se prezintă prin probleme în a mișca membrele și ochii, a face mișcări rapide, dar și a nu estima trecerea timpului;

- vestibulară, afectează sistemul vestibular care percepe mișcările capului și joacă un rol important în echilibru și orientarea în spațiu. Între simptome se află: dificultatea de a se ridica și așeza, greață, vărsături, vertij și mers împiedicat;

- senzorială, poate fi legată de probleme nervoase la nivelul măduvei spinării, al sistemului vizual sau al nervilor periferici.

Aceste părți ale sistemului nervos vă ajută corpul să își simtă propria locație și mișcările - cunoscută și sub numele de propriocepție. Problemele cu acești nervi sunt de obicei asociate cu probleme cu mersul.

Persoanele cu ataxie senzorială au probleme în a sta în picioare, cu picioare apropiate și cu ochii închiși, arată Healthline.

Vezi și: Sindromul ovarelor polichistice, factori de risc, simptome și tratament. Burtic: Duce și la un risc crescut de boli cardiovasculare

Ataxia, cauze

Există mai multe tipuri de ataxie: dobândită, moștenită și sporadică. Astfel, cauzele ataxiei diferă în funcție de tipul afecțiunii.

Ataxia dobândită apare ca urmare a leziunilor nervoase cauzate de factori externi, cum ar fi o accidentare, spre deosebire de genele moștenite.

Printre cauzele care pot duce la ataxie se află:

- leziune la cap

- accident vascular cerebral

- tumori care afectează creierul și zona înconjurătoare

- infecții, precum meningita, HIV și varicela

- paralizie cerebrală

- afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și sindroamele paraneoplazice

- o tiroidă hipoactivă (hipotiroidism)

- deficiențe de vitamine, inclusiv vitaminele B1 și B12, vitamina E

- reacții la anumite medicamente, cum ar fi sedativele, chimioterapia și medicamentele anticonvulsivante

- otrăvirea cu metale grele (plumb sau mercur) ori cu solvenți

- tulburări de consum de alcool pe termen lung.

Ataxiile ereditare se dezvoltă în urma unor mutații în anumite gene pe care le moșteniți de la părinți, mutații care pot duce la deteriorarea sau degenerarea țesutului nervos.

Ataxia ereditară este transmisă, de obicei, în două moduri diferite: dominantă, fiind necesară o singură copie a genei mutante pentru a avea această afecțiune, și recesivă, pentru care sunt necesare două copii ale genei mutante, câte una de la fiecare părinte.

Ataxia sporadică apare ca urmare a unor mutații ADN spontane, dar simptomele se manifestă în perioada adultă.

Ataxia, simptome și diagnostic

Cele mai frecvente simptomele ale ataxiei pot include:

- probleme de coordonare și echilibru, care pot include stângăcie, mers nesigur și căderi frecvente

- probleme cu sarcinile motorii fine, cum ar fi scrierea, ridicarea obiectelor mici sau încheierea hainelor la nasturi

- vorbire greoaie sau neclară

- tremurături sau spasme musculare

- dificultăți în a mânca sau înghiți

- mișcări neobișnuite ale ochilor, cum ar fi mișcări oculare mai lente decât cele normale sau nistagmus, un tip de mișcare involuntară a ochilor.

În ceea ce privește diagnosticul ataxiei, acesta se pune în urma anamnezei pacientului, a unor analize de sânge și urină, teste de genetice și investigații imagistice, precum și după efectuarea unor teste neurologice,care privesc echilibrul, mișcarea, reflexele, musculatura, memoria și concentrarea, văzul și auzul.

Ataxia, tratament și complicații

În cazul ataxiei ereditare nu există un leac pentru vindecare, astfel că tratamentul este menit să amelioreze simptomele și să îi îmbunătățească pacientului calitatea vieții.

Pentru ataxia dobândită, tratamentul se referă la cauzele care au dus la apariția ataxiei, adică vindecarea infecțiilor sau reducerea deficitului de vitamine.

Pe lângă medicamentele care ajută la ameliorarea simptomelor, pacientului cu ataxie i se recomandă kinetoterapia și logopedia.

Ataxia poate duce la complicații, astfel, pacientul poate avea un tip de rigiditate netratabilă, probleme respiratorii sau de sufocare, ce uneori sunt suficinet de severe pentru a duce la deces.

Alte complicații ale ataxiei sunt:

- rigiditate/spasmicitate

- durere

- oboseală

- tensiune arterială scăzută

- disfuncții intestinale sau ale vezicii urinare

- disfuncție sexuală.

Vezi și: Beethoven, predispus la boli hepatice. Cauza morții, printr-un test ADN. Cercetător: Dacă poți să faci ceva cu stilul de viață, ar fi bine să-l faci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel