Băuturile acidulate, riscuri pentru organism. Cum îți afectează sănătatea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bauturile acidulate - FOTO: Pexels@Charlotte May@Any Lane
bauturile acidulate - FOTO: Pexels@Charlotte May@Any Lane

Băuturile acidulate consumate zilnic îți pot afecta sănătatea.

Băuturile acidulate umplute cu gaz CO2 nu au fost niciodată mai populare. Potrivit raportului privind starea industriei din 2020 al revistei comerciale Beverage Industry, vânzările de băuturi carbogazoase au reprezentat un enorm 1,8 miliarde de unități din totalul vânzărilor de apă îmbuteliată din Statele Unite în 2019. Compania britanică de cercetare de piață Mintel Reports a remarcat că apa spumantă se numără printre categoriile non-alcoolice cu cea mai rapidă creștere, deoarece vânzările au crescut constant cu 11% între anii 2013 și 2018, potrivit Eat This.

Băuturile acidulate, risc pentru sănătate

Dar este sănătos pentru tine să bei atât de multe băuturi acidulate? Ei bine, pentru început, dacă băuturile se întâmplă să conțină și alcool, zahăr sau orice alte ingrediente nesănătoase, există un răspuns scurt: NU. Există o serie de efecte secundare ale consumului zilnic de băuturi acidulate de care trebuie să fiți conștienți.

Vezi și: Rinita, cauze și simptome. Medic: Această afecțiune este mai frecvent întâlnită la femei

Înrăutățesc simptomele refluxului gastroesofagian

Având în vedere că apa carbogazoasă poate fi acidă în natură, aceasta poate provoca probleme pentru băutorii care sunt predispuși la reflux gastroesofagian. Potrivit experților în sănătate, atunci când toate aceste bule de CO2 intră în stomac, ele se extind și pot crește cantitatea de presiune pusă pe sfincterul esofagian inferior, care conectează esofagul la stomac. Presiunea adăugată poate forța acizii din stomac să se strecoare înapoi în esofag, lucru care va duce la intensificarea simptomelor de reflux.

Dacă vă numărați printre milioanele de persoane care suferă de tulburări digestive, ar fi înțelept să renunțați la băuturile acidulate.

Vezi și: Murături, rețetă simplă. Cum se pun CORECT castraveții la murat. Ingredientul care le face perfecte și sănătoase

Balonare și gaze

Este un fapt cunoscut că un consum frecvent de băuturi carbogazoase poate duce la balonare și gaze. Acesta este motivul pentru care cel puțin un nutriționist de top spune că cel mai rău moment al zilei pentru a bea un sifon este înainte de a face exerciții fizice. Potrivit unui studiu publicat în World Journal of Gastroenterology, printre numeroasele recomandări de dietă pentru cei care suferă de sindromul intestinului iritabil - inclusiv stabilirea unui program alimentar ferm și obținerea de fibre suficiente - este evitarea carbonării, mai arată Eat This.

Îți erodează dinții

Mulți experți în sănătate sunt împărțiți cu privire la întrebarea dacă toate băuturile carbogazoase provoacă sau nu cariile dentare. Dacă beți o băutură carbogazoasă care conține ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul sau acidul citric, cu siguranță vor provoca anumite afecțiuni dentare, inclusiv carii. Cercetările de la Birmingham Dental Hospital și School of Dentistry din Marea Britanie, de exemplu, au descoperit că expunerea prelungită la ape spumante aromate a afectat negativ suprafața dinților.

Vezi și: Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt

Oasele își pierd densitatea

Dacă beți în mod regulat variații mai întunecate de băuturi carbogazoase sau băuturi răcoritoare, de altfel, există o mulțime de motive pentru a vă opri. Dar există cel puțin un efect secundar pentru a bea prea multe băuturi mai întunecate pe care este posibil să nu le cunoașteți.

Potrivit unui studiu realizat de American Journal of Clinical Nutrition, consumul de cola, în mod specific - nu alte forme de băutură carbogazoasă - a fost asociat cu densitatea minerală osoasă scăzută la femei.

"Singurele băuturi care cauzează pierderea osoasă sunt cola, care au acid fosforic care duce la pierderea calciului în oase. Apa minerală spumantă are calciu în ea, care poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Iar apele minerale carbogazoase cu magneziu și calciu pot avea beneficii de stimulare a oaselor", spune Lori Welstead, MS, RD, LDN, de la University of Chicago School of Medicine, potrivit Eat This.

Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Risc de infecții

În 2017, experții medicali au testat vârfurile cutiilor de băuturi din aluminiu adunate de la benzinării, automate și magazine alimentare. Deși cele mai multe au venit curate, unele din alimente au fost pozitive la E. coli, care poate provoca diaree, boli respiratorii, și pneumonie.

Acești agenți patogeni dăunători pot provoca boli și infecții la oameni compromiși de imunitate.

Risc de boli de inimă

A consuma zilnic băuturi acidulate poate crește riscul de a dezvolta de boli de inimă și accident vascular cerebral. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA, conform CDC. Din păcate, consumul de băuturi acidulate în fiecare zi poate crește și mai mult acest risc.

O meta-analiză din mai 2014 în ateroscleroză a constatat că o porție zilnică de băuturi acidulate fost asociată cu o creștere de 16%  a bolilor de inimă. În plus, a crescut riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu din mai 2012 din The American Journal of Clinical Nutrition, arată Live Strong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel