Băuturile acidulate, riscuri pentru organism. Cum îți afectează sănătatea
Băuturile acidulate consumate zilnic îți pot afecta sănătatea.
Băuturile acidulate umplute cu gaz CO2 nu au fost niciodată mai populare. Potrivit raportului privind starea industriei din 2020 al revistei comerciale Beverage Industry, vânzările de băuturi carbogazoase au reprezentat un enorm 1,8 miliarde de unități din totalul vânzărilor de apă îmbuteliată din Statele Unite în 2019. Compania britanică de cercetare de piață Mintel Reports a remarcat că apa spumantă se numără printre categoriile non-alcoolice cu cea mai rapidă creștere, deoarece vânzările au crescut constant cu 11% între anii 2013 și 2018, potrivit Eat This.
Băuturile acidulate, risc pentru sănătate
Dar este sănătos pentru tine să bei atât de multe băuturi acidulate? Ei bine, pentru început, dacă băuturile se întâmplă să conțină și alcool, zahăr sau orice alte ingrediente nesănătoase, există un răspuns scurt: NU. Există o serie de efecte secundare ale consumului zilnic de băuturi acidulate de care trebuie să fiți conștienți.
Vezi și: Rinita, cauze și simptome. Medic: Această afecțiune este mai frecvent întâlnită la femei
Înrăutățesc simptomele refluxului gastroesofagian
Având în vedere că apa carbogazoasă poate fi acidă în natură, aceasta poate provoca probleme pentru băutorii care sunt predispuși la reflux gastroesofagian. Potrivit experților în sănătate, atunci când toate aceste bule de CO2 intră în stomac, ele se extind și pot crește cantitatea de presiune pusă pe sfincterul esofagian inferior, care conectează esofagul la stomac. Presiunea adăugată poate forța acizii din stomac să se strecoare înapoi în esofag, lucru care va duce la intensificarea simptomelor de reflux.
Dacă vă numărați printre milioanele de persoane care suferă de tulburări digestive, ar fi înțelept să renunțați la băuturile acidulate.
Balonare și gaze
Este un fapt cunoscut că un consum frecvent de băuturi carbogazoase poate duce la balonare și gaze. Acesta este motivul pentru care cel puțin un nutriționist de top spune că cel mai rău moment al zilei pentru a bea un sifon este înainte de a face exerciții fizice. Potrivit unui studiu publicat în World Journal of Gastroenterology, printre numeroasele recomandări de dietă pentru cei care suferă de sindromul intestinului iritabil - inclusiv stabilirea unui program alimentar ferm și obținerea de fibre suficiente - este evitarea carbonării, mai arată Eat This.
Îți erodează dinții
Mulți experți în sănătate sunt împărțiți cu privire la întrebarea dacă toate băuturile carbogazoase provoacă sau nu cariile dentare. Dacă beți o băutură carbogazoasă care conține ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul sau acidul citric, cu siguranță vor provoca anumite afecțiuni dentare, inclusiv carii. Cercetările de la Birmingham Dental Hospital și School of Dentistry din Marea Britanie, de exemplu, au descoperit că expunerea prelungită la ape spumante aromate a afectat negativ suprafața dinților.
Vezi și: Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt
Oasele își pierd densitatea
Dacă beți în mod regulat variații mai întunecate de băuturi carbogazoase sau băuturi răcoritoare, de altfel, există o mulțime de motive pentru a vă opri. Dar există cel puțin un efect secundar pentru a bea prea multe băuturi mai întunecate pe care este posibil să nu le cunoașteți.
Potrivit unui studiu realizat de American Journal of Clinical Nutrition, consumul de cola, în mod specific - nu alte forme de băutură carbogazoasă - a fost asociat cu densitatea minerală osoasă scăzută la femei.
"Singurele băuturi care cauzează pierderea osoasă sunt cola, care au acid fosforic care duce la pierderea calciului în oase. Apa minerală spumantă are calciu în ea, care poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Iar apele minerale carbogazoase cu magneziu și calciu pot avea beneficii de stimulare a oaselor", spune Lori Welstead, MS, RD, LDN, de la University of Chicago School of Medicine, potrivit Eat This.
Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic
Risc de infecții
În 2017, experții medicali au testat vârfurile cutiilor de băuturi din aluminiu adunate de la benzinării, automate și magazine alimentare. Deși cele mai multe au venit curate, unele din alimente au fost pozitive la E. coli, care poate provoca diaree, boli respiratorii, și pneumonie.
Acești agenți patogeni dăunători pot provoca boli și infecții la oameni compromiși de imunitate.
Risc de boli de inimă
A consuma zilnic băuturi acidulate poate crește riscul de a dezvolta de boli de inimă și accident vascular cerebral. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA, conform CDC. Din păcate, consumul de băuturi acidulate în fiecare zi poate crește și mai mult acest risc.
O meta-analiză din mai 2014 în ateroscleroză a constatat că o porție zilnică de băuturi acidulate fost asociată cu o creștere de 16% a bolilor de inimă. În plus, a crescut riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu din mai 2012 din The American Journal of Clinical Nutrition, arată Live Strong.
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
-
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
