Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
unt sau margarina - FOTO: Freepick
unt sau margarina - FOTO: Freepick

Unt sau margarină…este eterna dezbatere pe marginea celor două produse alimentare. Care este mai sănătos.

Dezbaterea dacă margarina sau untul sunt mai sănătoase nu a fost încă elucidată în întregime. Ambele produse par să aibă avantaje și dezavantaje pentru sănătate.

Untul este un produs lactat pe care producătorii îl fac din smântână sau lapte pentru a separa componentele solide de cele lichide. Oamenii folosesc frecvent untul în gătit, coacere și nu numai.

Margarina este un substitut pentru unt. Producătorii fac margarină din uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de canola, uleiul din fructe de palmier și uleiul de soia.

Vezi și: Fuego, dietă. Ingredientul care l-a ajutat să slăbească 30 KG în timp record: E secretul meu de aproape jumătate de an. Mă ține cinci ore

Deși untul și margarina au componente diferite, ambele pot conține cantități mari de grăsimi diferite. Cu toate acestea, nu toate grăsimile dăunează sănătății, iar grăsimile saturate ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pe cât credeau cercetătorii odată, potrivit unui articol din 2018. Acest lucru rămâne controversat.

Acestea fiind spuse, consumul excesiv de grăsime poate crește greutatea corporală și poate crește riscul de obezitate. Obezitatea este un factor de risc pentru bolile de inima. Bolile de inima sunt cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial. A face cele mai bune alegeri alimentare este o modalitate de a păstra sănătatea inimii și a vaselor de sânge, notează Medical News Today

Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Unt sau margarină – ce să alegi

Decizia de a alege unt sau margarină depinde de nevoile dietetice specifice ale individului. Când comunitatea medicală a decis că untul nu este sănătos din cauza conținutului său "rău" de grăsimi saturate, oamenii de știință din domeniul alimentar au lucrat pentru a crea margarină din uleiuri vegetale, pe care le-au considerat a fi mai sănătoase.

Procesul de fabricare a margarinei este cunoscut sub numele de hidrogenare. Acest proces transformă uleiul vegetal lichid într-o substanță solidă la temperatura camerei. Cu toate acestea, cercetările au descoperit în cele din urmă că grăsimile trans – pe care le conține margarina - ridica lipoproteinele cu densitate mică (LDL), sau "rău", nivelul colesterolului și de a reduce nivelurile de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau "bun," colesterol.

Prin urmare, margarina și-a dezvoltat reputația de a conține o colecție de substanțe chimice nocive. Cu toate acestea, producătorii au eliminat acum în mare măsură grăsimile trans din margarină. Acest lucru a venit după ce FDA a decis în 2015 că producătorii ar trebui să le elimine treptat din produse.

Vezi și: Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine

Unt sau margarină – diferențe

Cea mai importantă diferență dintre cele două este că untul este derivat din lactate și este bogat în grăsimi saturate, în timp ce margarina este fabricată din uleiuri vegetale. Acesta a folosit pentru a conține o mulțime de grăsimi trans.

Comitetul Prezidențial al Asociației Americane a Inimii (AHA) din 2017 sugerează că grăsimile saturate ridică nivelul colesterolului LDL datorită efectelor sale asupra nivelului general de colesterol din artere. Cu toate acestea, grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului LDL mai puțin decât grăsimile trans și nu afectează HDL.

Nu există o opțiune 100% sănătoasă atunci când vine vorba de unt sau margarină. Cu toate acestea, o persoană poate alege cea mai benefică opțiune pentru dieta și nevoile sale. Pentru a face acest lucru, ei pot căuta margarină cu cea mai mică cantitate de grăsime trans, de preferință 0 grame (g) și pot verifica eticheta ingredientelor pentru uleiurile parțial hidrogenate.

De asemenea, fiți conștienți de faptul că companiile alimentare pot pretinde că un produs conține zero grăsimi trans dacă conține mai puțin de 0,5 g per porție. Dacă margarina conține uleiuri parțial hidrogenate, aceasta va conține grăsimi trans, chiar dacă eticheta susține că are 0 g. Atunci când cumpără unt, oamenii ar trebui să încerce să aleagă soiuri hrănite cu iarbă, dacă este posibil.

Adăugarea de unt sau margarină la o masă sau o rețetă adaugă calorii pe care oamenii nu le pot lua în considerare neapărat. Cu toate acestea, aceste ingrediente pot servi, de asemenea, un scop important într-o masă ca o sursă de grăsime.

Vezi și: Deficitul de vitamine și burnout-ul, cauze pentru apariția cearcănelor. Cum poți scăpa de ele

Grăsimile, necesare pentru organism, dar cu limitări

Organismul are nevoie de grăsime pentru a funcționa și a absorbi nutrienții. Grăsimea oferă, de asemenea, un sentiment de sațietate. Consumul unei mese fără grăsimi înseamnă că oamenii sunt susceptibili de a se simți din nou foame la scurt timp după aceea. O altă preocupare pentru mulți oameni este conținutul de colesterol al untului. Numai produsele de origine animală conțin colesterol. Majoritatea margarinei conține colesterol puțin sau deloc, în timp ce untul conține o cantitate semnificativă de colesterol.

Unii oameni ar putea avea nevoie să urmeze o dietă controlată pe bază de colesterol ca o schimbare a stilului de viață pentru a gestiona bolile de inimă sau hipercolesterolemia. Cei care au nevoie să consume mai puțin colesterol pot beneficia de trecerea de la unt la margarină.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

Unt sau margarină – ce spun cercetătorii

Există încă controverse și perspective medicale diferite cu privire la faptul dacă untul este mai mult sau mai puțin sănătos decât margarina. Un studiu din 2017 a măsurat efectul aporturilor de grăsimi saturate din brânză și unt asupra nivelului de colesterol LDL la 92 de persoane cu obezitate abdominală.

Atât dieta de testare a brânzei, cât și a untului a crescut colesterolul LDL mai mult decât celelalte diete cu conținut scăzut de grăsimi, diete de testare bogate în carbohidrați, un plan ridicat de grăsimi polinesaturate și un plan bogat în grăsimi mononesaturate. Cu toate acestea, nu a existat nici un impact asupra markeri de inflamație, tensiunii arteriale, sau insulină sau nivelurile de glucoză între toate dietele testate. Aceste markeri sunt de obicei mai mari decât de obicei la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

Un alt studiu din 2018 a comparat efectele a trei diete asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare. Aceste diete conțineau ulei de cocos extra virgin, ulei de măsline extra virgin sau unt. Liderii studiului au recrutat adulți sănătoși pentru a utiliza 50 g din una dintre aceste grăsimi zilnic timp de 4 săptămâni.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Untul a crescut colesterolul LDL mai mult decât uleiul de măsline sau uleiul de nucă de cocos. Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei diete de testare nu a dus la modificări ale greutății corporale, indicelui de masă corporală (IMC), grăsimii abdominale, glicemiei de post sau tensiunii arteriale.

Prin urmare, autorii au concluzionat că alți factori decât tipul de grăsime necesită investigații atunci când se iau în considerare aportul alimentar de grăsimi și relația sa cu sănătatea umană. 

Un studiu din 2019 a comparat efectele margarinei pe bază de ulei și ale untului asupra nivelului de lipide din sânge la persoanele cu și fără obezitate. Rezultatele au relevat niveluri mai scăzute de LDL la toți participanții care au folosit margarină pe bază de ulei în loc de unt. Cei cu obezitate au arătat mai puțin de o îmbunătățire a nivelului de LDL decât cele din intervalul ideal IMC.

O altă analiză cuprinzătoare din 2019 a evaluat dovezile că o dietă în stil mediteranean ar ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cardiovasculare. Autorii au analizat rezultatele mai multor studii și au ajuns la concluzia că nu există dovezi de înaltă calitate care să susțină eficacitatea unei diete mai bogate în grăsimi nesaturate pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă, mai notează Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel