Blocarea gândurilor negative: cum îți influențează starea de spirit. Cum se aplică psihanaliza lui Freud astăzi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Blocarea gandurilor negative Foto: Freepik @Who is Danny
Blocarea gandurilor negative Foto: Freepik @Who is Danny

Blocarea gândurilor negative: cum îți influențează starea de spirit. Antrenarea oamenilor pentru a evita gândurile nedorite poate reduce depresia.

Ideea conform căreia confruntarea cu gândurile nedorite va ajuta o persoană să le proceseze mai bine și că blocarea lor este dezadaptată există încă de la Sigmund Freud. Cu toate acestea, cercetările din ultimele două decenii au sugerat că învățarea de a evita anumite gânduri nedorite ar putea îmbunătăți bunăstarea unei persoane.

Conform Medical News Today, antrenarea oamenilor pentru a evita gândurile nedorite poate îmbunătăți de fapt bunăstarea lor mentală și reduce depresia timp de până la trei luni după aceea.

Poate fi vreodată blocarea gândurilor nedorite un lucru bun? Și oare oamenii trebuie de fapt să proceseze fiecare gând din evenimentele negative pe care le trăiesc?

Noi cercetări indică acum că, în ciuda credinței populare, poate fi benefică blocarea unor gânduri nedorite, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății mintale.

Vezi și: Ceaiul care desfundă arterele. Menține sănătatea inimii și previne accidentul vascular cerebral

Efectele blocării gândurilor negative

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Unitatea de Științe ale Cogniției și Creierului a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) au recrutat 120 de participanți din 16 țări pentru a lua parte la studiu, unii prin intermediul site-urilor de socializare. Aceștia au colectat date despre sănătatea lor mintală, iar cohorta a inclus participanți atât cu antecedente, cât și fără antecedente de probleme de sănătate mintală.

Participanții au fost rugați să enumere 20 de "temeri și îngrijorări" negative care ar putea să se întâmple în următorii doi ani și care îi preocupau în prezent, precum și 20 de "speranțe și vise" pozitive și 36 de evenimente neutre. Apoi li s-a cerut să dea fiecăruia un cuvânt cheie care să le amintească de eveniment și un detaliu cheie din scenariul imaginat.

Ei au fost supuși la 20 de minute de antrenament în suprimarea gândurilor prin videoconferință, timp în care participanții au fost confruntați cu cuvântul lor de referință timp de 4 secunde. Dintre participanți, 61 au făcut parte din grupul "blocare-negativă" și au fost rugați să își imagineze mai întâi evenimentul și apoi să suprime orice gând despre acesta. Între timp, 59 de participanți din grupul "blocare-negativă" au fost rugați să își imagineze evenimentul în mod activ. Participanții au fost rugați să facă acest lucru de 12 ori pe zi, timp de trei zile.

Vezi și: Leucocitele, răspunsul imunitar al corpului. Testul care îți arată numărul de globule albe din sânge

Cercetătorii au măsurat apoi cât de bine au fost stocate gândurile și au evaluat bunăstarea mentală a participanților după ce aceștia au fost supuși la antrenament. Apoi au urmărit participanții până la trei luni mai târziu.

Imediat după antrenamentul de suprimare, s-a constatat că participanții cărora li s-a cerut să blocheze gândurile nedorite își aminteau mai rar și mai puțin viu detaliile cheie ale evenimentului care îi preocupase. Acest lucru nu a fost valabil pentru toți participanții.

Cu toate acestea, dintre cei 61 de participanți cărora li s-a cerut să blocheze gândurile nedorite, șase au raportat o mai mare vivacitate a gândului nedorit după antrenament.

La urmărirea de trei luni, cercetătorii au constatat că participanții cărora li s-a cerut să își suprime gândurile aveau o mai mică vivacitate și o mai mică reamintire a detaliilor atunci când se gândeau la evenimentul care îi preocupase.

S-a constatat că persoanele cu simptome mai grave de sănătate mintală la începutul studiului au avut o îmbunătățire mai mare a sănătății lor mintale trei luni mai târziu, numai dacă li se ceruse să își blocheze gândurile negative.

Scorurile indicilor de sănătate mintală ale participanților cu PTSD care și-au blocat aceste gânduri au crescut cu aproape 10%, comparativ cu o scădere de 1% în rândul celor care nu au făcut acest lucru. Acești indici de sănătate mintală au inclus atât efecte negative (de exemplu, anxietate, depresie, îngrijorare), cât și efecte pozitive (de exemplu, efect pozitiv asupra stării de bine).

Freud și psihanaliza

Modul în care oamenii gestionează gândurile stresante, modul în care diferite abordări influențează starea de spirit și comportamentul și dacă acestea pot fi sau nu schimbate a fost în centrul dezbaterilor timp de peste un secol.

Unul dintre cei mai faimoși bunici ai psihanalizei, Sigmund Freud, a popularizat conceptul conform căruia motivațiile și comportamentele noastre sunt influențate de gândurile inconștiente. El a propus că psihanaliza o să-i ajute pe oameni făcându-i conștienți de acestea, astfel că a devenit populară ideea de confruntare cu gândurile tulburătoare ca fiind bună pentru bunăstarea mentală.

Dacă poți sau nu poți să blochezi în mod activ gândurile a fost explorat cu peste 30 de ani în urmă de către profesorul Daniel Wegner, un psiholog social de la Harvard care a fost un pionier al cercetării privind suprimarea gândurilor. În faimoasele sale experimente cu ursul alb, el a descoperit că persoanele cărora li s-a cerut să evite să se gândească la un urs alb timp de cinci minute aveau mai multe șanse să se gândească la el după aceea decât cele cărora li s-a spus să se gândească la el pentru aceeași perioadă de timp.

El a propus că suprimarea conștientă a gândurilor declanșează un proces care are ca rezultat apariția mai frecventă a gândurilor și că persoanele care doresc să evite gândurile nedorite ar trebui să ia în considerare distragerea atenției, terapiile de expunere care au ca scop să ofere individului un sentiment de control asupra unei temeri și terapiile de conștientizare care promovează capacitatea de a accepta în mod neutru gândurile nedorite.

Unul dintre cercetători, profesorul Michael Anderson, cercetător senior și lider de program la Cambridge Neuroscience, s-a concentrat pe efectuarea de cercetări care arată că suprimarea recuperării amintirilor nedorite poate reduce frecvența amintirii.

În 2014, el a publicat cercetări care arată că suprimarea amintirilor poate inhiba efectul acestora asupra conștientizării lor de către o persoană și asupra capacității acesteia de a le reaminti, contestând ipoteza conform căreia amintirile suprimate rămân intacte în timp.

Atunci când pandemia COVID-19 a lovit în 2020, doctoranda sa de atunci, Dr. Zulkayda Mamat, nu a putut să efectueze cercetările de care avea nevoie. Atât el, cât și ea, au recunoscut că, în paralel cu pandemia COVID-19, avea loc și o pandemie de sănătate mintală și, dacă ar putea dezvolta un instrument online care să ajute oamenii în multe dintre scenariile dificile pe care le ridică pandemia, ar putea face o diferență. Cu toate acestea, s-au întrebat dacă nu cumva se înșelau cu privire la efectul potențial benefic al suprimării gândurilor nedorite.

"A trebuit să depășim această ezitare de genul: "Ce se întâmplă dacă îi încurcăm cu adevărat pe oameni? Dacă antrenamentul în care îți blochează temerile s-a întors de fapt împotriva lor și i-a făcut să înrăutățească aceste temeri și i-a făcut să fie mai slab adaptați mental? Nimic din cercetările noastre din ultimii 20 de ani nu sugerează că se va întâmpla așa ceva. Așa că ne-am gândit să ne asumăm un risc", a explicat profesorul Anderson.

Înfruntați gândul, nu vă opriți asupra lui

Faptul că mulți participanți au beneficiat de instruire nu l-a surprins pe Dr. Abigael San, psiholog clinician autorizat. Acesta nu a fost implicat în studiu.

"Nu am crezut că ceea ce au făcut ei era oricum atât de diferit de ceea ce se întâmplă în unele tipuri de terapie", a spus ea. Ea continuă spunând că acest lucru a fost probabil pentru că participanții au fost încurajați să se confrunte cu gândul negativ și apoi încurajați să nu se gândească asupra lui, despre care se știe că provoacă probleme.

Este posibil ca rezultatele studiului să nu poată fi generalizate, a adăugat ea, deoarece grupul a fost alcătuit dintr-un "eșantion care nu este neapărat reprezentativ pentru cei pe care îi vedem în populațiile clinice".

Ea a precizat că rezultatele ar putea să nu fie "neapărat generalizabile, deoarece este vorba de persoane care au participat la studii la MRC", iar un mic set de participanți a fost recrutat prin intermediul anunțurilor de studiu online.

Urmează să se facă studii mai ample, inclusiv un studiu clinic.

"Planurile noastre imediate ar fi poate să facem un studiu clinic la scară mai mare al acestei intervenții. Așadar, acesta a fost un studiu inițial de fezabilitate. Nu a fost chiar mic; avem un număr decent de persoane. Dar cred că, pentru ca acesta să se califice drept un studiu clinic actual, trebuie să căutăm să ne angajăm în mai multe formalități decât avem în prezent. Așadar, cred că acesta este primul meu ordin de zi", a adăugat profesorul Anderson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel