Boala Alzheimer, mai frecventă la persoanele de la oraș, decât la cele ce trăiesc la țară

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Boala Alzheimer este mai frecventă la persoanele de la oraș decât la cele ce trăiesc în mediul rural. Aerul poluat și lipsa spațiilor verzi au un rol important.

Persoanele care locuiesc în zonele rurale sau izolate pot prezenta un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit cercetărilor recente.

Folosind date de la mai mult de 260.000 de adulți din New South Wales, care au avut vârste de peste 45 de ani, timp de 11 ani s-a constatat că cei care trăiesc în zonele rurale sau izolate ale statului a avut un risc de 6%, până la 19% mai mic de a fi diagnosticat cu boala Alzheimer, comparativ cu cei de la oraș.

„Am identificat boala Alzheimer diagnosticată utilizând prima prescripție a unui grup de medicamente denumite colectiv inhibitori de colinesterază și memantină. Acestea sunt prescrise după ce cineva obține un mini teste pentru examinarea stării mentale, în concordanță cu boala Alzheimer, care este apoi confirmat de un specialist.

Unele cercetări anterioare sugerează că persoanele care trăiesc în zonele rurale pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Dar rezultatele noastre spun o poveste diferită”, arată autorii studiului.

Rolul aerului poluat 

Cercetările au arătat cu mult timp în urmă că poluarea aerului este dăunătoare pentru sănătatea omului. Cercetările în curs de desfășurare sugerează că poluarea aerului ar putea juca un rol și în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Problema nu este doar a poluării din aer care se poate vedea. Particulele mici pe care nu le puteți vedea sunt cele mai dăunătoare. Odată ce le inspirați, ele pot intra în fluxul sanguin și pot călători la fiecare organ major, inclusiv la creier.

Persoanele care locuiesc în cele mai mari orașe ale Australiei sunt, în general, expuse unor niveluri mai ridicate de poluare a aerului, ceea ce ar putea explica parțial motivul pentru care există un risc mai ridicat de boală Alzheimer în orașe. Dar este puțin probabil să fie singurul factor.

Ce se întâmplă în creier

Să luăm în considerare tiparul prin care cred oamenii de știință că boala Alzheimer se poate dezvolta.

Mulți oameni de știință, deși nu toți, sugerează că boala Alzheimer coincide sau poate fi cauzată de o creștere anormală a unui anumit tip de proteină, numită peptidă beta amiloid, în creier. Acumularea de cantități mari de peptidă beta amiloid poate crea plăci care provoacă inflamații, distrug sinapsele, distrug neuronii și pot duce la moartea celulelor creierului în concordanță cu boala Alzheimer.

„Dacă această ipoteză este corectă, căutăm modalități de reducere a acumulării anormale de amiloid beta. Desigur, este un mare "dacă", având în vedere rezultatele în mare parte dezamăgitoare ale studiilor privind medicamentele axate pe curățarea amiloidului beta până acum”, mai arată autorii sudiului.

Cercetarea pe șoareci sugerează că somnul poate ajuta la curățarea beta amiloidului. Studiile efectuate la om sugerează, de asemenea, că activitatea fizică regulată și interacțiunile sociale pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, posibil prin reducerea beta-amiloidului. Aceste lucruri ar putea fi mai greu în orașe.

Nu este întotdeauna ușor să ai un somn bun. Studiile sugerează că factorii de mediu care coexistă în zonele urbane, cum ar fi zgomotul cronic, calitatea aerului și căldura pot influența cât de mult dormi și dacă te simți suficient de răcorită când te trezești.

Orașele mari, unde e necesară deplasarea cu mașina, rămân o barieră majoră pentru ca oamenii să se plimbe și să se miște.

Între timp, bărbații și femeile cu vârsta peste 65 de ani care trăiau în orașele mari din Australia au avut un ric mai mare decât cei din mediul rural să raporteze lipsa unui sprijin social.

Spațiile verzi, rol important

Toți acești factori, inclusiv poluarea aerului, pot contribui la explicarea rezultatelor studiului. Dar este important că accesibilitatea la asistența medicală poate juca un rol. Persoanele din NSW regionale și îndepărtate, în general, trebuie să călătorească pe distanțe mai mari și să aibă mai puține opțiuni decât cele din orașe. Acest lucru poate duce la întârzieri în detectarea bolii Alzheimer, ceea ce ar afecta rezultatele studiului.

„Conectați-vă cu natura, oriunde vă aflați. Viața în apropierea unor spații verzi a fost asociat cu o memorie mai bună în rândul adulților care trăiesc în Spania, Scoția și Anglia”, mai arată autorii.

Aceste studii sunt susținute de decenii de studii experimentale, care arată că prin contactul cu natura se poate ajunge la ameliorarea stresului și scăderea tensiunii arteriale.

Spațiile verzi publice au avantajul suplimentar de a oferi spații pentru recreere socială și fizică, în aer liber și, de asemenea, pot contribui la îmbunătățirea somnului.

Spațiul verde tinde să fie mai abundent în zonele rurale și izolate, comparativ cu orașele mari, ceea ce poate explica de ce oamenii de știință au găsit un risc crescut de boală Alzheimer în orașele mari.

„Dar, indiferent dacă locuiți în țară sau oraș, încercați să folosiți orice spații verzi pe care le aveți în jurul vostru. Relaxați-vă în grădină sau vizitați periodic parcurile locale - sinele vostru mai vechi vă mulțumește pentru asta”, mai arată ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel