Grăsime abdominală, cum scapi de ea. Sfaturile experților de la John's Hopkins

Specialiștii de la Spitalul John's Hopkins, clasat de ani buni în top 3 unități medicale din State, oferă câteva recomandări legat de cum să scăpați de grăsimea abdominală.
Grăsime abdominală, John's Hopkins. Kerry Stewart, director de Fiziologie Clinică si Cercetare la John's Hopkins, SUA, subliniază că, pe lângă sport, ar fi bine să citiți cu atenți etichetele produselor pe care le cumpărați, să gândiți un plan de mâncare și să stați departe de grăsimile nesănătoase, potrivit hopkinsmedicine.org.
Iată câteva idei care au la bază studii, fie ale cercetătorilor de la John's Hopkins, unul dintre cele mai bune spitale din SUA de ani buni, fie ale altor specialiști:
1. Carbohidrați în loc de grăsimi - cercetătorii John's Hopkins au vrut să vadă ce efecte asupra inimii au pierderea în greutate printr-o dietă săracă în carbohidrați față de una săracă, ținute timp de 6 luni - fiecare continand aceeasi cantitate de calorii: au observat că aceia cu o dietă săracă în carbohidrați au pierdut o medie de 10 pounds (4,5 kilograme) mai mult decât cei cu o dietă săracă în grăsimi. În ambele diete, a existat o pierdere de circa 2 până la 3 kilograme de țesut slab, împreună cu grăsimea, ceea ce înseamnă că procentul de pierdere a grăsimilor a fost mult mai ridicat în dieta cu conținut scăzut de carbohidrați.
2. Gândiți-vă la planul de mâncare, nu la dietă - Kerry Steward recomandă alegerea unui plan de alimentație sănătoasă pe care să-l puteți menține. „Beneficiul unei abordări cu conținut scăzut de carbohidrați este că implică pur și simplu învățarea unor alegeri mai bune pentru alimente - nu este necesară calcularea calorică. În general, un regim alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați schimbă aportul departe de alimentele problematice - cei bogați în carbohidrați și zahăr și fără fibre, cum ar fi pâinea, baghetele și sucurile - și către alegeri bogate în fibre sau în proteine, cum ar fi legumele, fasole și carne sănătoasă", se explică pe hopkinsmedicine.org.
3. Mișcare – „Unul dintre cele mai mari beneficii ale exercițiilor fizice este că veți obține o mulțime de beneficii pentru corp", mai precizează Kerry Stewart. Sportul are și alte efecete pe lângă scăderea grăsimii abdominale din organism: reduce nivelul de circulație al insulinei - ceea ce înseamnă că organismul va „atârna" pe grasime - și determină ficatul să folosească acizi grași, în special cei din jur. Pentru majoritatea oamenilor, 30-60 minute de exerciții moderate zilnic pare să fie „cantitatea" necesară.
4. Ridicați greutăți - ardeți mai multe calorii pe parcursul întregii zile, atât în repaus, cât și în timpul exercițiilor fizice.
5. Deveniți un cititor de etichete - comparați produsele; unele iaurturi susțin că sunt lipsite de grăsimi, dar au un conținut ridicat de carbohidrați, mai multe zaharuri decât altele; cantități mari de grăsimi și multe calorii conțin și alimente ca: sosul, maioneza, sosurile și dressing-urile pentru salată.
6. Stați departe de alimentele procesate - ingredientele din produsele ambalate și alimentele gustoase sunt adesea pline de grăsimi trans, adaos de zahăr și sare adăugată sau sodiu - trei lucruri care fac dificilă scăderea în greutate.
7. Pierderea în greutate duce la sănătatea inimii - o dieta bogată în grăsimi și carbohidrați poate îmbunătăți funcția arterială, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii John's Hopkins în 2012. După 6 luni, cei din dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au pierdut mai multă greutate și într-un ritm mai rapid. Dar în ambele grupuri, când a fost pierdută greutatea - și mai ales atunci când grăsimea abdominală s-a diminuat – s-a observat că arterele s-au putut dezvolta mai bine. Studiul arată că nu trebuie să scoateți toate grăsimile dietetice ca să micșorați grăsimea abdominală. Pentru sănătatea inimii, pur și simplu pierderea în greutate și sportul par a fi esențiale, mai arată experții de la John's Hopkins.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?