Demența, 6 semne timpurii care o prevestesc

Factorul de risc numărul unu pentru demență este vârsta și crește exponențial pentru fiecare deceniu trecut de vârsta de 60 de ani. Un alt factor: este...
Demența afectează în mod disproporționat femeile și comunitățile de culoare. Un risc mai mare prezintă și persoanele cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul crescut deoarece pun creierul într-o stare mai vulnerabilă.
”Începând cu anii ’30, creierul începe să se micșoreze foarte, foarte încet - nici măcar nu este perceptibil pentru majoritatea oamenilor. Acest lucru poate avea ca rezultat o viteză de procesare mai mică și o recuperare mai lentă”, spune Elise Caccappolo, doctorat, profesor asociat de neuropsihologie la Centrul Medical Irving al Universității Columbia.
Iată câteva semne timpurii ale demenței:
* Uită ce tocmai le-a învățat - e acel moment când unele rude și unii prieteni observă că o persoană dragă începe să pună aceeași întrebare în repetate rânduri în aceeași conversație, sau nu reușește să-și amintească detaliile unei emisiuni TV pe care tocmai le-a urmărit.
* Probleme cu gestionarea banilor - persoanele cu demență au adesea probleme cu gândirea abstractă și nu sunt în măsură să urmeze pașii pentru a face o sarcină cum ar fi plata unei facturi.
* Pierderea în locuri familiare - pierderea memoriei și dificultățile vizuale și spațiale pot duce la dezorientare, determinând pierderea ușoară a persoanelor cu demență, chiar și atunci când merg pe jos sau conduc la locuri unde au fost de sute de ori.
* Confuzie despre timp și zi - pacienții care au demență mai avansată se pot ridica în mijlocul nopții și se pot îmbrăca; pot deveni din ce în ce mai dificil să știi ce anotimp sau chiar ce an este.
* Uită cuvintele uzuale - pe lângă uitarea numelor și imposibilitatea de a reține informații noi, persoanele cu demență s-ar putea să nu fie în măsură să găsească cuvântul pentru un obiect familiar, cum ar fi un ceas sau un frigider; se pot opri în mijlocul unei propoziții sau nu pot continua o conversație.
* Schimbări de personalitate - e posibil ca persoanele cu demență să devină mai iritabile, să aibă o toleranță mai scăzută la frustrare și să plângă mai mult, arată prevention.com.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-