Senzorul care ajută la detectarea traumatismului cerebral și a demenței

Cercetătorii au dezvoltat un nou senzor cu ajutorul căruia se pot detecta semne de traumatism cerebral, demență și schizofrenie.
Cercetători de la Universitatea din Birmingham au creat un nou senzor care detectează semne de traumatism cerebral, demență și schizofrenie. Senzorul cu pricina măsoară semnalele magnetice slabe din creier și are potențialul de a crește înțelegerea conectivității din creier. Semnalele magnetice din creier sunt măsurate prin magnetoencefalografie (MEG).
Noul senzor proiectat are un magnetometru cu pompă optică și este mai robust în detectarea semnalelor creierului și în distingerea acestora de zgomotul magnetic de fond în comparație cu senzorii disponibili în comerț. În plus, are dimensiuni mici, se explică într-un comunicat al universității citate.
Fizicianul Anna Kowalczyk, autor al cercetării, spune că performanța senzorului depășește ”senzorii existenți și poate discrimina între câmpurile magnetice de fundal și activitatea creierului”. Cercetătorii se așteaptă ca acești senzori să fie utilizați pentru diagnostic și tratament și lucrează cu alte institute de la Universitate pentru a determina ce zone terapeutice vor beneficia cel mai mult de această nouă abordare.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-