Cafeaua instant, beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Conține mai puțină cofeină

Monika Baciu |
Data publicării:
cafeaua instant - FOTO: Freepick
cafeaua instant - FOTO: Freepick

Cafeaua instant este foarte populară în multe zone ale lumii, iar aceasta are și beneficii asupra sănătății.

Cafeaua instant este, de asemenea, mai rapidă, mai ieftină și mai ușor de făcut decât cafeaua obișnuită. Este posibil să știți că consumul regulat de cafea este legat de multe beneficii pentru sănătate, dar vă întrebați dacă aceleași beneficii se aplică și cafelei instant.

Vezi și: Terapia cu lumină, efect anti CANCER. Celulele cancerigene strălucesc în întuneric

Ce este cafeaua instant

Cafeaua instant este un tip de cafea făcută din extract de cafea uscată. În mod similar cu modul în care se prepară cafeaua obișnuită, extractul se face prin prepararea boabelor de cafea măcinate, deși este mai concentrat.

După preparare, apa este îndepărtată din extract pentru a face fragmente uscate sau pulbere, ambele dizolvându-se atunci când sunt adăugate în apă.

Există două modalități principale de a face cafea instant:

Uscare prin pulverizare. Extractul de cafea este pulverizat în aer cald, care usucă rapid picăturile și le transformă în pulbere fină sau bucăți mici.

Congelare-uscare. Extractul de cafea este congelat și tăiat în fragmente mici, care sunt apoi uscate la o temperatură scăzută în condiții de vid.

Ambele metode păstrează calitatea, aroma și aroma cafelei.

Vezi și: Când este necesar screening-ul pentru cancerul de piele. Patru situații alarmante

Cafeaua instant conține antioxidanți și nutrienți

Cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți din dietă modernă. Conținutul său ridicat de antioxidanți este considerat a fi responsabil pentru multe dintre beneficiile sale asociate pentru sănătate. Ca și cafeaua obișnuită, cafeaua instant conține mulți antioxidanți puternici.

Potrivit unui studiu, cafeaua instant poate conține cantități chiar mai mari de anumiți antioxidanți decât alte băuturi, datorită modului în care este procesată, notează Healthline. 

În plus, o ceașcă standard de cafea instant conține doar 7 calorii și cantități mici de potasiu, magneziu și niacină (vitamina B3).

Vezi și: Dializa, noi reguli pentru cadrele medicale. Va fi nevoie de o specializare în nefrologie

Cafeaua instant conține puțin mai puțină cofeină

Cofeina este cel mai consumat stimulent din lume. Cu toate acestea, cafeaua instant conține, în general, puțin mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită.

O ceașcă de cafea instant care conține o linguriță de pulbere poate conține 30-90 mg de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea obișnuită conține 70-140 mg.

Deoarece sensibilitatea la cofeină variază în funcţie de individ, cafeaua instant poate fi o alegere mai bună pentru cei care au nevoie să reducă cofeină. Cafeaua instant este disponibilă decofeinizată care conține și mai puțină cofeină, mai arată Healthline.

Prea multă cofeină poate provoca anxietate, somn perturbat, neliniște, stomac deranjat, tremur, și palpitații.

Vezi și: Fond pentru prevenirea și pregătirea pandemiilor, înființat de OMS și BM

Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă

Acrilamida este o substanță chimică potențial dăunătoare care se formează atunci când boabele de cafea sunt prăjite. Acest produs chimic este, de asemenea, frecvent întâlnite într-o gamă largă de alimente, fum, articole de uz casnic, și produse de îngrijire personală.

Interesant este că cafeaua instant poate conține până la de două ori mai multă acrilamidă decât cafeaua proaspătă, prăjită. Supraexpunerea la acrilamidă poate afecta sistemul nervos și poate crește riscul de cancer.

Alimentele preferate de cei mici au un conținut ridicat de acrilamidă. Alimentele făcute din cereale, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, biscuiții, pâinea prăjită și cafeaua, precum și produsele din cartofi, cum ar fi cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi, sunt exemple de alimente cu niveluri mai ridicate de acrilamidă.

„Acrilamida este formată din zaharuri și aminoacizi, în principal unul numit asparagină, prezenți în mod natural în multe alimente.

Și, deși este practic imposibil să eliminați acrilamida din mâncărurile gătite care conțin amidon, puteți totuși să reduceți cantitatea printr-o gătire mai atentă și mai variată”, afirmă Luisa Ramos Bordajandi, farmacist la EFSA.

Citește mai departe AICI

Beneficiile cafelei instant

Consumul de cafea instant poate avea mai multe beneficii

- Îmbunătățește funcția creierului. Conținutul său de cofeină poate îmbunătăți funcția creierului

- Stimulează metabolismul. Cofeina poate crește metabolismul și vă poate ajuta să ardeți mai multe grăsimi

- Reduceți riscul de îmbolnăvire. Cafeaua poate reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson

- Reduce riscul de diabet zaharat. Cafeaua poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2

- Îmbunătățește sănătatea ficatului. Cafeaua și cofeina pot reduce riscul de boli hepatice precum ciroza și cancerul hepatic

- Îmbunătățește sănătatea mintală. Cafeaua poate ajuta la scăderea riscului de depresie și sinucidere

- Promovează longevitatea. Consumul de cafea te poate ajuta să trăiești mai mult

Vezi și: Urciorul și chalazionul, afecțiunile oculare cu simptome similare. Cum le deosebim

Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, poate avea și beneficii, dar și riscuri asupra sănătății. Cât privește numărul de cești permise, totul este la latitudinea fiecăruia, însă ceea ce contează foarte mult este modul în care aceasta este consumată.

”Nu există o formulă cu câte cafele poți să bei, poți să bei una sau șase. Poți să bei o cafeluță și să își fie foarte rău sau să bei șase și să nu fie rău deloc. Depinde de fiecare ființă umană care reacționează altfel la cafea. Poate să producă tensiune mai mare la cineva, poate să producă palpitații la altcineva, poate să producă nervozitate la unul, altul. Deci depinde de cum reacționează fiecare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Mai mult, acesta afirmă că o cafea ”nu este o chestie păcătoasă, ca țigară, dar cum am zis, fiecare om reacționează altfel. Și dacă ție, la o jumătate de cafea începe să îți bubuie capul, pur și simplu, singura soluție este să nu mai bei. Vin pacienți cu palpitații sau tensiune mare și nu știu de ce, însă cauza este cafeaua, iar în aceeași categorie este și Cola sau Pepsi”, mai spune cardiologul.

Întrebat dacă este o oră potrivită pentru a bea o cafea, cardiologul a explicat că depinde de fiecare în parte, exemplificând că unei persoane care se trezește dimineața cu tensiune mică îi este recomandă atunci, la prima oră, în timp ce persoanelor cu tensiune mare nu le este indicată.

Cu o multitudine de tipuri de cafea, cu zahăr, amară, cu lapte, mai lungă, mai scurtă sau chiar cafea solubilă, cardiologul susține că, din punct de vedere al sănătății, un expresso scurt este cel mai bine.

”În momentul în care bagi alte elemente în el, cum este laptele, de exemplu, nu te ajută la digestie foarte mult. De aceea eu prefer un expresso fără nimic altceva, nici măcar lapte vegetal”, mai spune acesta.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel