Care sunt alimentele de evitat în depresie și anxietate. Pot duce la boli cronice și chiar cancer. Carniciu: Schimbarea, după 6 luni, un an. Mai devreme, din păcate, nu se pot face minuni

Alimentele nepotrivite, proinflamatorii, ne pot dezechilibra cele două axe principale ficat-pancreas și intestin-creier, iar efectele pot duce la depresie și anxietate, dar și la o serie de afecțiuni...
Alimentația ne poate da o stare de bine fizică și psihoemoțională, cum la fel poate să ne facă rău. Astfel, este important să fim atenți cu ceea ce mâncăm, pentru a nu duce la apariția episoadelor de depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări psihoemoționale cu impact și asupra sănătății generale.
”Dieta este strâns legată de starea de anxietate sau/și de depresie. Sunt două mecanisme principale, una ar fi inflamația - stresul oxidativ și al doilea, cel de-al doilea creier care este microbiomul.
De aceea, trebuie să avem grijă ca alimentele pe care le consumăm să fie prietenoase, atât pentru starea de inflamație sau reducerea ei, dar și pentru un microbiom sănătos, adică bacteriile acelea sănătoase cu care noi trăim în simbioză, în ața fel încât să fim sănătoși din toate punctele de vedere, nu doar depresie și anxietate”; a declarat dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli metabolice, la Antena 3 CNN.
Astfel, medicul pune pe primul loc vitamina D, care se sintetizează prin expunerea la soare, aceasta fiind cunoscută și ca ”vitamina soarelui”, dar și dintr-o serie de alimentele.
Însă în cazul în care aportul din această vitamină, care este responsabilă printre altele și cu sistemul imunitar, iar deficitul se poate duce la un status proinflamator, nutriționistul recomandă administrarea de suplimente.
”Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune”, a spus dr. Simona Carniciu.
De asemenea, mai spune medicul, ”trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătoși, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte.
Să nu uităm de sardine, de somon, macrou, iar pe partea cealaltă avem tot ce înseamnă nuci şi seminţe. Nuca românească este foarte sănătoasă pentru sănătatea creierului.
Dacă vorbim de legume și de tot ce înseamnă verdețuri, vorbim de fructe, cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele.
Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună”, a mai spus medicul.
Pe lângă vitamina D, pentru reducerea depresiei și a anxietății mai sunt benefice vitaminele din complexul B-urilor, vitamina E, dar și seleniul și zincul.
Acestea se găsesc în fructe și legume, în timp ce vitamina B sunt din produse de origine animală. Deficitul de vitamine din complexul B-urilor poate avea impact major asupra sănătății creierului, încă din faza uterină, motiv pentru care femeile însărcinate, persoanele care țin post, dar și veganii sau vegetarienii au nevoie de suplimente, în special de vitaminele B6 și B12.
Pentru o bună sănătate a microbiomului, nutriționistul atrage atenția cu privire la consumul de probiotice, care se găsesc în produsele lactate, precum kefir și sana, în alimentele fermentate, borșul de tărâțe, ceaiul kombucha sau varza murată.
De asemenea, mai spune medicul există anumiți aminoacizi, cum ar fi triptofanul și care se găsește în carnea de curcan sau în cea de pui, dar cea bio. ”Avem nevoie și de carne, nu este o opțiunea rea nici cea de porc sau de vită, care prin acești aminoacizi importanți ne poate aduce beneficii să reducem depresia și anxietatea”, a mai spus medicul, subliniind că putem să consumă, ceva ”dulce”, adică ciocolata neagră, care este o sursă bogată de antioxidanți, minerale și vitamine.
Alimente de evitat în cazul depresiei și a anxietății
De partea cealaltă, nutriționistul a realizat și lista alimentelor pe care trebuie să le evităm în cazul depresiei și a anxietății.
”Zahărul dăunează pentru că în momentul în care simțim nevoia de dulce se pare că sunt niște probleme cu serotonina și de fapt, de aceea am avea această nevoie de dulce. Dar nu trebuie să cădem pradă și ar trebui să evităm tot ce înseamnă zahăr în exces, tot ce înseamnă produsele cereale și toate preparatele din făină albă și, bine-înțeles, tot ce înseamnă procesat, de la carne, fast-food.
Masă plină cu alimente. FOTO: Freepik
Toate acestea, odată pentru că nu ajută deloc microbiomul intestinal, dimpotrivă, în dezechilibrează foarte mult, și pe partea cealaltă, se știe, prin multe studii făcute de mulți ani, că practic aduc în organism o stare de inflamație extrem de greu de detectat, dar această inflamație de fapt este responsabilă pentru majoritatea problemelor de sănătate, de la anxietate, depresie, până la obezitate și diabet zaharat de tip 2 și cancer”, a mai spus medicul.
Un lucru important de reținut este acela cu privire la apariția efectelor ca urmare a adoptării unui stil de viață sănătos, din punct de vedere alimentar, care se poate vedea la scurtă vreme după ce ne hrănim sănătos.
”Pot să apară foarte repede, în câteva zile, dar dacă vrem să orbim de reducerea inflamației, dacă acolo sunt probleme, și schimbarea microbiomului, vorbim de 6 luni, un an. Mai devreme, din păcate, nu se pot face minuni.
Sunt două axe importante în organism: axa pancreas-ficat și aici vorbim de dezechilibre diabet-obezitate, și axa intestin-creier, care este responsabilă pentru extrem de multe probleme de sănătate care apar din această inflamație, nedetectabilă cu ochiul liber”, a concluzionat medicul.
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
-
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cum scap de pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.