Cetoacidoza diabetică: simptomele bolii care te poate omorî

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cetoacidoză diabetică
Cetoacidoză diabetică

Cetoacidoza diabetică este o complicație cu potențial fatal a diabetului și apare atunci când aveți prea puțină insulină în corp. 

Cetoacidoza face ca sângele să devină acid și corpul să se deshidrateze periculos. Cetoacidoza diabetică poate apărea atunci când diabetul nu este tratat în mod adecvat sau poate apărea în perioadele de boală gravă.

Pentru a înțelege această boală, trebuie să înțelegeți modul în care corpul se alimentează cu zahăr și alți nutrienți. Alimentele pe care le mâncăm sunt descompuse pe corp și o mare parte din ceea ce mâncăm devine glucoză (un tip de zahăr), care intră în fluxul sanguin. Insulina ajută glucoza să treacă din fluxul sanguin în celulele corpului, unde este folosită pentru energie. În mod normal, insulina este fabricată de pancreas, dar persoanele cu diabet zaharat de tip 1 (diabet insulino-dependent) nu produc suficientă insulină și trebuie să o injecteze zilnic, potriovit Harvard Medical School.

Corpul are nevoie de o sursă constantă de energie. Când aveți insulină suficientă, celulele corpului pot obține toată energia de care au nevoie din glucoză. Dacă nu avei suficientă insulină în sânge, ficatul este programat să producă combustibili de urgență. Acești combustibili, obținuți din grăsimi, se numesc cetone (sau ceto-acizi). Într-o situație de criză, cetonele vă pot oferi energie. Cu toate acestea, dacă corpul rămâne dependent de cetone pentru energie prea mult timp, în curând vă veți îmbolnăvi. Cetonele sunt substanțe chimice acide care sunt toxice la concentrații mari.

Ce se întâmplă în organism când faci cetoacidoză 

În cetoacidoza diabetică, cetonele se acumulează în sânge, modificând serios chimia normală a sângelui și interferează cu funcția mai multor organe. Acestea fac ca sângele să fie acid, care provoacă vărsături și dureri abdominale. Dacă nivelul acid al sângelui devine extrem, cetoacidoza poate provoca scăderea tensiunii arteriale, comă și moarte.

Cetoacidoza este întotdeauna însoțită de deshidratare, care este cauzată de niveluri ridicate de glucoză din sânge. Glucoza se acumulează în sânge dacă nu există suficientă insulină pentru a muta glucoza în celule. În timpul unui episod de cetoacidoză, este frecvent ca glicemia să se ridice la un nivel de peste 400 de miligrame pe decilitru. Când nivelul de zahăr din sânge este atât de ridicat, acestam este eliminat în urină. Pe măsură ce zahărul este transportat în urină, apa, sarea și potasiul sunt atrase în urină cu fiecare moleculă de zahăr, iar corpul pierde cantități mari de fluid și electroliți, care sunt minerale care joacă un rol crucial în funcția celulelor. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, se produce mult mai multă urină decât în mod normal. În cele din urmă poate deveni imposibil să bei suficiente lichide pentru a ține pasul cu cantitățile pe care le urinezi. Vomitarea cauzată de aciditatea sângelui contribuie, de asemenea, la pierderi de lichide și deshidratare.

Persoanele cu diabet de tip 1 prezintă riscul de cetoacidoză diabetică. Dacă aveți diabet zaharat tip 1, cetoacidoza poate apărea pentru că ați încetat să luați injecțiile de insulină sau pentru că doza de insulină este prea mică. Poate fi declanșat de o infecție sau de stres fizic sever, cum ar fi o accidentare sau o intervenție chirurgicală, deoarece corpul tău poate avea nevoie de mai multă insulină decât de obicei în timpul acestor stresuri.

Cetoacidoza este mai puțin probabil să apară la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. La majoritatea persoanelor care au diabet de tip 2, nivelul de insulină din sânge, de obicei, nu devine suficient de scăzut pentru a semnala ficatul pentru a face cetone.

La aproximativ 25% dintre copiii cu diabet, simptomele cauzate de cetoacidoză sunt primul semn că au diabet.

Simptomele cetoacidozei

Printre simptomele cetoacidozei diabetice se numără:

Urinare frecventa

Setea extremă

Gură uscată

Piele rece

Greață și vărsături cu sau fără dureri abdominale

Pe măsură ce nivelurile de cetonă din sânge cresc, modelul de respirație al persoanei poate deveni lent și profund, iar respirația lui poate avea un miros fructat. O persoană cu cetoacidoză poate părea obosită sau confuză sau poate avea probleme cu atenția. Fără un tratament prompt în prima zi a simptomelor, boala poate provoca tensiune arterială scăzută, pierderea cunoștinței, comă sau moarte.

Dacă aveți diabet de tip 1, este important să vă măsurați nivelul glicemiei acasă folosind un aparat numit glucometru. De asemenea, ar trebui să aveți benzi de testare pe hârtie care pot detecta cetone în urină. Dacă valoarea glicemiei dvs. este mai mare de 300 miligrame pe decilitru, ar trebui să vă testați urina pentru cetone. Dacă banda de testare a urinei citește „moderat” sau „mare”, este posibil să aveți cetoacidoză.

Tratamentul cetoacidozei

Cetoacidoza diabetică necesită tratament într-un spital, adesea în unitatea de terapie intensivă. Veți primi un volum mare de lichide intravenos și insulină pentru a vă scădea glicemia și pentru a corecta acidoza. Nivelul de zahăr din sânge și de acid va fi monitorizat frecvent și vi se vor administra suplimente de potasiu pentru a restabili aprovizionarea cu acest mineral esențial de către corp. Până când chimia sângelui va reveni la normal, semnele dvs. vitale (temperatură, puls, respirații, tensiune arterială) și fluxul de urină vor fi monitorizate îndeaproape. Dacă o infecție a declanșat episodul dumneavoastră de cetoacidoză, antibiotice sau alte medicamente vor fi utilizate pentru a trata infecția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel