Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Cum poți reduce consumul

Monika Baciu |
Data publicării:
zahar - FOTO: Freepik@mari_draiser
zahar - FOTO: Freepik@mari_draiser

Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Ce poți face pentru a reduce consumul de zahăr.

Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Medicii nutriționiști atrag atenția că este o problemă îngrijorătoare consumul de zahăr. Acesta provoacă o dependență nesănătoasă.

Pentru prea mulți oameni, sentimentul unei ”necesități” imense de a consuma zahăr este foarte obișnuit. A mânca o bomboană din când în când pentru a-ți satisface pofta de dulce este una, dar a mânca gogoși și băuturi răcoritoare zilnic este problematic.

Consumul excesiv de zahăr adăugat în mod regulat poate fi dăunător pentru sănătate și poate crește riscul de diverse boli. Corpul este și el inteligent și poate să-ți spună când exagerezi, așa că ascultându-l poți preveni probleme pe termen lung. Iată câteva semne că ai putea consuma prea mult zahăr adăugat:

Ai poftă de zahăr des

Un regim alimentar bogat în zahăr adăugat a fost demonstrat că crește pofta de mâncare și dorința de alimente care, de obicei, nu sunt nutritive. Zahărul este procesat foarte rapid de organism, trecând practic direct prin tine.

Astfel, consumul excesiv de zahăr adăugat poate deregla nivelul zahărului din sânge și-l poate face să crească și să scadă rapid. Acest lucru te poate lăsa într-un ciclu continuu de poftă de mâncare și consum excesiv pentru a ”satisface” aceste pofte, potrivit Study Finds.

Nivelurile tale de energie sunt neregulate

Deoarece zahărul adăugat trece rapid prin organism, s-ar putea să experimentezi fluctuații ale nivelurilor de energie. După ce mănânci o chiflă la micul dejun, probabil te simți energizat.

Poate că după 30 de minute sau o oră, însă, începi să te simți obosit. Acest lucru este din cauza faptului că nivelurile de energie au scăzut rapid, iar organismul tău caută să mănânci altceva cu zahăr pentru a obține un nou impuls de energie.

Nu te simți niciodată sătul

A mânca o masă bogată în fibre și proteină este una dintre cele mai bune modalități de a te simți sătul și satisfăcut până la următoarea ta masă de-a lungul zilei. Consumul unei cantități mari de zahăr adăugat, fără aceste două elemente, te poate face să te simți flămând chiar și după ce ai mâncat.

S-ar putea să te simți sătul doar pentru scurt timp după ce mănânci o masă sau gustare bogată în zahăr, dar destul de repede vei ajunge să deschizi frigiderul din cauza modului rapid în care zahărul a fost procesat și din cauza lipsei de nutrienți esențiali pe care i-a furnizat organismului. De aceea, cerealele de mic dejun și covrigii nu sunt cele mai bune alegeri pentru a-ți începe ziua și a te menține energizat.

Ai putea să iei în greutate

Dacă consumi prea mult zahăr, ai putea observa că iei în greutate. Zahărul adăugat poate crește semnificativ nivelurile de ghrelin, cunoscut ca ”hormonul foamei”. Mai mult, excesul de zahăr poate afecta rolul insulinei în organism.

Insulina este ceea ce ajută zahărul să părăsească sângele și să intre în celulele tale pentru a fi folosit ca sursă de energie. Rezistența la insulină apare atunci când abilitatea corpului de a face acest lucru este compromisă, ceea ce duce la niveluri crescute de glucoză din sânge și creșterea în greutate.

Ai putea avea tensiune arterială ridicată

Când te gândești la tensiunea arterială ridicată, probabil presupui că sarea este de vină. Cu toate acestea, cercetările continuă să arate că zahărul poartă aceeași vină. De fapt, unele studii au arătat că zahărul adăugat poate provoca mai mult rău decât sarea.

Mecanismul propus pentru a explica acest lucru este că zahărul adăugat afectează nivelurile de oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea vaselor de sânge, iar o funcție deficitară poate duce la tensionarea vaselor, ceea ce duce la tensiune arterială crescută.

Dacă ai tensiune arterială ridicată, ar putea fi util să-ți examinezi nu doar consumul de fast-food, ci și consumul de biscuiți sau dulciuri seara.

Este perfect să mănânci din când în când o gustare dulce. De fapt, este bine să nu te privezi tot timpul. Cu toate acestea, a mânca cantități excesive de zahăr este una dintre cele mai ușoare modalități de a-ți crește riscul de boli precum diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă.

Dacă simți că niciun aliment nu te satisface, ai luat în greutate, nivelurile tale de energie sunt haotice, te simți foarte obosit sau ai probleme cu tensiunea arterială, ar putea fi momentul să-ți examinezi dieta pentru a vedea dacă consumi prea mult zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel