Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Cum poți reduce consumul
Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Ce poți face pentru a reduce consumul de zahăr.
Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Medicii nutriționiști atrag atenția că este o problemă îngrijorătoare consumul de zahăr. Acesta provoacă o dependență nesănătoasă.
Pentru prea mulți oameni, sentimentul unei ”necesități” imense de a consuma zahăr este foarte obișnuit. A mânca o bomboană din când în când pentru a-ți satisface pofta de dulce este una, dar a mânca gogoși și băuturi răcoritoare zilnic este problematic.
Consumul excesiv de zahăr adăugat în mod regulat poate fi dăunător pentru sănătate și poate crește riscul de diverse boli. Corpul este și el inteligent și poate să-ți spună când exagerezi, așa că ascultându-l poți preveni probleme pe termen lung. Iată câteva semne că ai putea consuma prea mult zahăr adăugat:
Ai poftă de zahăr des
Un regim alimentar bogat în zahăr adăugat a fost demonstrat că crește pofta de mâncare și dorința de alimente care, de obicei, nu sunt nutritive. Zahărul este procesat foarte rapid de organism, trecând practic direct prin tine.
Astfel, consumul excesiv de zahăr adăugat poate deregla nivelul zahărului din sânge și-l poate face să crească și să scadă rapid. Acest lucru te poate lăsa într-un ciclu continuu de poftă de mâncare și consum excesiv pentru a ”satisface” aceste pofte, potrivit Study Finds.
Nivelurile tale de energie sunt neregulate
Deoarece zahărul adăugat trece rapid prin organism, s-ar putea să experimentezi fluctuații ale nivelurilor de energie. După ce mănânci o chiflă la micul dejun, probabil te simți energizat.
Poate că după 30 de minute sau o oră, însă, începi să te simți obosit. Acest lucru este din cauza faptului că nivelurile de energie au scăzut rapid, iar organismul tău caută să mănânci altceva cu zahăr pentru a obține un nou impuls de energie.
Nu te simți niciodată sătul
A mânca o masă bogată în fibre și proteină este una dintre cele mai bune modalități de a te simți sătul și satisfăcut până la următoarea ta masă de-a lungul zilei. Consumul unei cantități mari de zahăr adăugat, fără aceste două elemente, te poate face să te simți flămând chiar și după ce ai mâncat.
S-ar putea să te simți sătul doar pentru scurt timp după ce mănânci o masă sau gustare bogată în zahăr, dar destul de repede vei ajunge să deschizi frigiderul din cauza modului rapid în care zahărul a fost procesat și din cauza lipsei de nutrienți esențiali pe care i-a furnizat organismului. De aceea, cerealele de mic dejun și covrigii nu sunt cele mai bune alegeri pentru a-ți începe ziua și a te menține energizat.
Ai putea să iei în greutate
Dacă consumi prea mult zahăr, ai putea observa că iei în greutate. Zahărul adăugat poate crește semnificativ nivelurile de ghrelin, cunoscut ca ”hormonul foamei”. Mai mult, excesul de zahăr poate afecta rolul insulinei în organism.
Insulina este ceea ce ajută zahărul să părăsească sângele și să intre în celulele tale pentru a fi folosit ca sursă de energie. Rezistența la insulină apare atunci când abilitatea corpului de a face acest lucru este compromisă, ceea ce duce la niveluri crescute de glucoză din sânge și creșterea în greutate.
Ai putea avea tensiune arterială ridicată
Când te gândești la tensiunea arterială ridicată, probabil presupui că sarea este de vină. Cu toate acestea, cercetările continuă să arate că zahărul poartă aceeași vină. De fapt, unele studii au arătat că zahărul adăugat poate provoca mai mult rău decât sarea.
Mecanismul propus pentru a explica acest lucru este că zahărul adăugat afectează nivelurile de oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea vaselor de sânge, iar o funcție deficitară poate duce la tensionarea vaselor, ceea ce duce la tensiune arterială crescută.
Dacă ai tensiune arterială ridicată, ar putea fi util să-ți examinezi nu doar consumul de fast-food, ci și consumul de biscuiți sau dulciuri seara.
Este perfect să mănânci din când în când o gustare dulce. De fapt, este bine să nu te privezi tot timpul. Cu toate acestea, a mânca cantități excesive de zahăr este una dintre cele mai ușoare modalități de a-ți crește riscul de boli precum diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă.
Dacă simți că niciun aliment nu te satisface, ai luat în greutate, nivelurile tale de energie sunt haotice, te simți foarte obosit sau ai probleme cu tensiunea arterială, ar putea fi momentul să-ți examinezi dieta pentru a vedea dacă consumi prea mult zahăr.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
