Ciocolata neagră, consum. Cu ce ne ajută sănătatea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Specialiștii recomandă consumul de ciocolată neagră datorită beneficiilor pe care le are pentru organism
Specialiștii recomandă consumul de ciocolată neagră datorită beneficiilor pe care le are pentru organism

Consumul de ciocolată neagră, bogată în minerale și antioxidanți, are efecte benefice asupra prevenirii afecțiunilor cardiace și neurodegenerative, susțin mai multe studii.

Ciocolata neagră are în compoziție minerale și antioxidanți care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Ciocolata cu lapte din comerț conține unt de cacao, zahăr, lapte și cantități mici de cacao, dar cea neagră cuprinde cantități mult mai mari de cacao, respectiv mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte.

Beneficiile consumului de ciocolată neagră sunt detaliate într-un articol pe medicalnewstoday.com.

Un prim plus îl aduc antioxidanții datorită proprietăților acestora. „Ciocolata neagră contine mai mulți compuși care au proprietăți antioxidante, cum ar fi flavanolii si polifenolii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și împiedică stresul oxidativ. Stresul oxidativ se referă la daunele pe care cantitățile excesive de radicali liberi pot provoca asupra celulelor și țesuturilor din organism. Stresul oxidant contribuie la procesul natural de îmbătrânire. De-a lungul timpului, efectele stresului oxidativ pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei varietăți de boli", arată sursa citată.

Consumul de ciocolată neagră și bolile de inimă

Consumul regulat ciocolată neagră poate ajuta la reducerea probabilității ca un om să se îmbolnăvească de afecțiuni cardiace. Unii dintre compușii ciocolatei negre - flavanolii - afectează doi factori de risc major pentru bolile cardiace: tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat.

„Flavanolii din ciocolată neagră stimulează producția de oxid nitric în organism. Oxidul nitric cauzează dilatarea vaselor de sânge sau lărgirea acestora, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială. Un studiu din 2015 a investigat efectele consumului de ciocolată în 60 de persoane cu diabet zaharat tip 2 și tensiune arterială ridicată. Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat 25 de grame de ciocolată neagră pe zi, timp de 8 săptămâni au avut tensiunea arterială semnificativ mai mică decât cei care au mâncat aceeași cantitate de ciocolată albă", se mai precizează pe medicalnewstoday.com.

O cercetare revizuită din 2017 a subliniat efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale în cazul vârstnicilor și celor ce suferă de boli de inimă față de tineri.

Consumul de ciocolată neagră și inflamațiile

Un alt efect benefic al consumului de ciocolată neagră este că poate ajuta la reducerea inflamațiilor survenite în organism. O cercetare din 2018 a arătat că la oamenii care au diabet zaharat de tip 2 și care au mâncat, zilnic, timp de opt săptămâni, 30 grame de ciocolată neagră de 84%, s-au redus semnificativ biomarkerii inflamatorii. Însă, cercetătorii consideră că mai nevoie de o serie de studii suplimentare ca să evalueze cantitățile optime de ciocolată neagră utilizate.

Un alt studiu din 2018, derulat pe jumătate de an, a analizat relația dintre consumul regulat de ciocolată neagră și nivelurile de glucoză din sânge printre spanioli. Rezultatele? Consumul a 2 grame de ciocolată neagră de 70% în fiecare zi poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză și la reducerea rezistenței la insulină.

Consumul de ciocolată neagră și funcțiile creierului

„Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți funcția creierului și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Rezultatele unui mic studiu din 2018 sugerează că flavanolii prezenți în ciocolata neagră pot spori neuroplasticitatea, ceea ce reprezintă capacitatea creierului de a se reorganiza, în special ca răspuns la leziuni și boli", se arată pe medicalnewstoday.com.

Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, un baton de ciocolată neagră de 101 grame, cu 70-85% cacao, conține: 604 de calorii; 7,87 grame de proteine; 43,06 grame de grăsime; 46,36 grame de carbohidrați; 11,00 grame de fibre dietetice; 24,23 grame de zahăr; 12,02 miligrame de fier; 230,00 miligrame magneziu; 3,34 miligrame zinc.

Consumul de ciocolată neagră. Cât să mâncăm?

Conform site-ului citat, studiile amintite în articol arată că un consum zilnic de ciocolată neagră ar fi undeva la 20-30 de grame. Însă cum producătorii de ciocolată nu trebuie să raporteze conținutul de flavanol al produselor lor, „este dificil să știți cât de mult ciocolată neagră o persoană ar trebui să mănânce pentru a maximiza beneficiile sale pentru sănătate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel