Ciocolata neagră, consum. Cu ce ne ajută sănătatea

Consumul de ciocolată neagră, bogată în minerale și antioxidanți, are efecte benefice asupra prevenirii afecțiunilor cardiace și neurodegenerative, susțin mai multe studii.
Ciocolata neagră are în compoziție minerale și antioxidanți care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Ciocolata cu lapte din comerț conține unt de cacao, zahăr, lapte și cantități mici de cacao, dar cea neagră cuprinde cantități mult mai mari de cacao, respectiv mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte.
Beneficiile consumului de ciocolată neagră sunt detaliate într-un articol pe medicalnewstoday.com.
Un prim plus îl aduc antioxidanții datorită proprietăților acestora. „Ciocolata neagră contine mai mulți compuși care au proprietăți antioxidante, cum ar fi flavanolii si polifenolii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și împiedică stresul oxidativ. Stresul oxidativ se referă la daunele pe care cantitățile excesive de radicali liberi pot provoca asupra celulelor și țesuturilor din organism. Stresul oxidant contribuie la procesul natural de îmbătrânire. De-a lungul timpului, efectele stresului oxidativ pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei varietăți de boli", arată sursa citată.
Consumul de ciocolată neagră și bolile de inimă
Consumul regulat ciocolată neagră poate ajuta la reducerea probabilității ca un om să se îmbolnăvească de afecțiuni cardiace. Unii dintre compușii ciocolatei negre - flavanolii - afectează doi factori de risc major pentru bolile cardiace: tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat.
„Flavanolii din ciocolată neagră stimulează producția de oxid nitric în organism. Oxidul nitric cauzează dilatarea vaselor de sânge sau lărgirea acestora, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială. Un studiu din 2015 a investigat efectele consumului de ciocolată în 60 de persoane cu diabet zaharat tip 2 și tensiune arterială ridicată. Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat 25 de grame de ciocolată neagră pe zi, timp de 8 săptămâni au avut tensiunea arterială semnificativ mai mică decât cei care au mâncat aceeași cantitate de ciocolată albă", se mai precizează pe medicalnewstoday.com.
O cercetare revizuită din 2017 a subliniat efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale în cazul vârstnicilor și celor ce suferă de boli de inimă față de tineri.
Consumul de ciocolată neagră și inflamațiile
Un alt efect benefic al consumului de ciocolată neagră este că poate ajuta la reducerea inflamațiilor survenite în organism. O cercetare din 2018 a arătat că la oamenii care au diabet zaharat de tip 2 și care au mâncat, zilnic, timp de opt săptămâni, 30 grame de ciocolată neagră de 84%, s-au redus semnificativ biomarkerii inflamatorii. Însă, cercetătorii consideră că mai nevoie de o serie de studii suplimentare ca să evalueze cantitățile optime de ciocolată neagră utilizate.
Un alt studiu din 2018, derulat pe jumătate de an, a analizat relația dintre consumul regulat de ciocolată neagră și nivelurile de glucoză din sânge printre spanioli. Rezultatele? Consumul a 2 grame de ciocolată neagră de 70% în fiecare zi poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză și la reducerea rezistenței la insulină.
Consumul de ciocolată neagră și funcțiile creierului
„Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți funcția creierului și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Rezultatele unui mic studiu din 2018 sugerează că flavanolii prezenți în ciocolata neagră pot spori neuroplasticitatea, ceea ce reprezintă capacitatea creierului de a se reorganiza, în special ca răspuns la leziuni și boli", se arată pe medicalnewstoday.com.
Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, un baton de ciocolată neagră de 101 grame, cu 70-85% cacao, conține: 604 de calorii; 7,87 grame de proteine; 43,06 grame de grăsime; 46,36 grame de carbohidrați; 11,00 grame de fibre dietetice; 24,23 grame de zahăr; 12,02 miligrame de fier; 230,00 miligrame magneziu; 3,34 miligrame zinc.
Consumul de ciocolată neagră. Cât să mâncăm?
Conform site-ului citat, studiile amintite în articol arată că un consum zilnic de ciocolată neagră ar fi undeva la 20-30 de grame. Însă cum producătorii de ciocolată nu trebuie să raporteze conținutul de flavanol al produselor lor, „este dificil să știți cât de mult ciocolată neagră o persoană ar trebui să mănânce pentru a maximiza beneficiile sale pentru sănătate".
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.