Ciupercile champignon te protejează împotriva tumorilor și previn ridurile. Când pot fi periculoase?

Ciupercile champignon sunt unele dintre cele mai populare. Sunt accesibile și sănătoase și, de asemenea, din ele se pot pregăti diverse rețete delicioase.
Ciupercile champignon sunt un produs indispensabil pentru vegetarieni și pentru oricine care duce un stil sănătos de viață și respectă o dietă.
Valoarea nutritivă pentru 100 de grame de ciuperci champignon este următoarea:
proteine - 4,3 grame,
grăsimi - 1 gram,
carbohidrați - 0,1 gram,
calorii - 27.
Beneficiile și daunele ciupercilor champignon
Aceste ciuperci sunt foarte utile pentru organism. Sunt 90% apă, iar restul sunt minerale utile precum fier, zinc, calciu, iod, fosfor, rubidiu și staniu.
Aceste ciuperci conțin vitaminele B1, B2, B6, B12, D, E și sunt, de asemenea, bogate în proteine și fier. De aceea ar trebui să fie prezente în alimentația sportivilor, dar și a persoanelor care nu mănâncă carne.
Datorită compoziției bogate în vitamine, se crede că ciupercile champignon sunt capabile să prelungească tinerețea, să încetinească formarea ridurilor și să îmbunătățească starea pielii în general.
Arginina, conținută în compoziția ciupercilor champignon, are un efect pozitiv asupra abilităților mentale ale unei persoane, îmbunătățește memoria și activează creierul.
Ciupercile champignon au activitate antibacteriană și antitumorală. Consumul acestor ciuperci reduce riscul de ateroscleroză și nivelul de colesterol din sânge. Acidul pantotenic conținut în compoziția lor ajută la ameliorarea oboselii.
Ciupercile champignon sunt indispensabile în timpul unei diete, deoarece au un conținut scăzut de calorii, dar, în același timp, saturează bine organismul și îl alimentează cu proteine.
Proprietăți periculoase ale ciupercilor champignon
Ca orice alte ciuperci, în ciuda beneficiilor lor, și ciupercile champignon pot dăuna organismului uman. De exemplu, sunt capabile să acumuleze metale grele dăunătoare, cum ar fi plumbul, iar acest lucru poate duce la otrăvire. Pentru a evita consecințele negative, cumpără ciuperci dor din locuri de încredere, acordând prioritate ciupercilor tinere.
În plus, ciupercile champignon conțin chitină, care este greu de digerat, așa că nu trebuie consumate în cantități mari. Interferează cu absorbția nutrienților și reduce activitatea enzimelor implicate în digestia alimentelor.
Cine nu ar trebui să mănânce ciuperci champignon?
- copii sub 7 ani;
- persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal (gastrită, ulcere, pancreatită, colecistită);
- persoane cu insuficiență hepatică și renală;
- femeile însărcinate și cele care alăptează;
- persoane cu intoleranță individuală sau alergii la ciuperci.
Cum să alegi și să păstrezi ciupercile champignon?
Nu este dificil să alegi ciupercile champignon. Este suficient să examinezi cu atenție ciupercile și să le atingi. Cu cât ciupercile sunt ferme, cu atât sunt mai proaspete, mai gustoase și mai bune. Dacă ciupercile sunt moi moi, înseamnă că au început deja să putrezească.
Ciupercile champignon proaspăt trebuie să fie albe sau să aibă o nuanță ușor maronie. Ciupercile foarte întunecate sunt prea coapte. Nu vă vor face rău, dar după gătire pot deveni dure. Dacă ciupercile sunt lipicioase sau alunecoase, aceasta indică faptul că sunt stricate.
Ciupercile ar trebui să aibă un miros plăcut și bun. Dacă emană un miros acru sau umed, nu merită cumpărate.
Ciupercile se păstrează în frigider, dar înainte merită să sortezi cu atenție și să îndepărtezi excesul de umiditate. Nu spăla ciupercile proaspete înainte de a le depozita în frigider, deoarece acest lucru va grăbi procesul de putrezire.
Înghețarea ciupercilor ajută la prelungirea termenului de valabilitate. Ciupercile pot fi păstrate la congelator până la 6 luni atât crude, cât și fierte.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.