Cori Grămescu și ”moda” intermittent fasting: O soluție pentru aproape orice
Cori Grămescu demontează mitul Intermittent fasting, ca soluție a tuturor problemelor de sănătate, fizică sau emoțională.
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, a explicat printr-o postare pe rețelele de socializare de ce postul parțial, intermittent fasting (IF), nu este cu nimic superior ”sistemelor de alimentare liniare”.
”De ce este foarte important acest lucru? În ultimii, în ciuda evidenței medicale care începea să apară lumea s-a orientat foarte mult către intermittent fasting ca soluție pentru aproape orice.
Ai diabet, intermittent fasting, ai ovar polichistic, IF, ai rezistență la insulină, IF, ai o zi proastă, IF, mănânci emoțional, IF. Cumva, în ciuda faptului că din punct de vedere științific aceste corelații nu se susțin, metoda a a devenit foarte populară, mai ales pentru că permitea celor care nu au o disciplină de a cântări mâncarea, de a urmări într-un mod foarte structurat ceea ce mănâncă, le putea permite o serie de reguli destul de banale, 'mănânci între orele x și y și cam asta este tot'.
Ei bine, această metaanaliză are un rezultat impresionant, în speță, pentru că este o metaanaliză a studiilor random-izate. În ceea ce privește studiul medical, cele aleatorii sunt printre cele care sunt într-adevăr cu informații de calitate, așa că, prin corelația și metaanaliza a 27 de astfel de studii s-a demonstrat, fără niciun fel de îndoială că nu este în 'în niciun fel superior ca efecte la nivelul sănătății cardiovasculare, a sănătății metabolice, pentru reducerea inflamației, pentru scăderea procentului de grăsime corporală'”a, spus Cori Grămescu.
Fără diferențe față de alimentația normală
”Pur și simplu nu are niciun fel de diferență față de programele de alimentație obișnuite, cu ceea ce se numește 'liniar feeding', adică la care mănânci la intervale constante de timp.
Este practic în linie cu ceea ce vă spun de foarte multă vreme. IF funcționează dacă pentru slăbire dacă suntem în deficit caloric. Nu suntem în deficit caloric, putem să mâncăm și doar o dată pe zi, dar nu vom slăbi. Acesta este primul pas: să fim în deficit caloric.
Pentru a ne echilibra corpul este nevoie, în anumite cazuri, de exemplu, când avem rezistență la insulină, avem nevoie de un orizont mai larg între mese tocmai pentru a permite receptorilor de insulină să se 'calibreze' corect, dar nu este nevoie să vă chinuiți mai ales dacă aveți ovar polichistic, mai ales dacă sunteți cu indice HOMA crescut, nu are rost să vă chinuiți cu IF. Pur și simplu nu are rezultate mai bune decât o mâncare naturală.
Din punctul meu de vedere, o ciclizare de carbohidrați pe astfel de afecțiuni este mult mai utilă și mult mai bazată pe dovezi științifice decât simpla idee de 'hai să facem IF că asta o să ne rezolve lucrurile'.
Deci nu faceți intermittent fasting decât dacă în mod natural nu vă este foame dimineața sau seara ori vi se potrivește într-adevăr această metodă pentru că așa ați mâncat întotdeauna, nu pentru că este la modă”, a mai spus nutriționistul Cori Grămescu.
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.
”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.
De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații
Probleme cu somnul
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Cori Grămescu, de urgență la spital: Îmi pierdusem vederea cu ochiul drept
-
Ce se întâmplă în corp dacă ai deficit de calciu: simptome și riscuri17.12.2025, 08:56
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum scap de pofta de dulce
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
