Cum îți dai seama că adolescentul tău are depresie. Cât de grave pot fi simptomele și ce pot cauza în viitor

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum iti dai seama ca adolescentul tau are depresie foto: freepik
cum iti dai seama ca adolescentul tau are depresie foto: freepik

Cum îți dai seama că adolescentul tău are depresie. Vezi cât de grave pot fi simptomele și ce pot cauza în viitor.

Depresia este una dintre cele mai comune tipuri de afecțiuni de sănătate mentală și se dezvoltă, adesea, alături de anxietate. Vezi cum îți dai seama că adolescentul tău are depresie și cât de grave pot fi simptomele. 

Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată. Unele persoane sunt afectate de depresie doar o singură dată, în timp ce altele o pot experimenta de mai multe ori.

Depresia poate duce la suicid, dar acest lucru poate fi prevenit, atunci când se oferă sprijin adecvat. 

Vezi și: 7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism. Ce boli pot ameliora, dacă le consumi regulat

Ce cauzează depresia?

Depresia poate apărea ca o reacție la ceva, cum ar fi abuzul, violența în școală, decesul cuiva apropiat sau problemele familiale, precum violența domestică sau destrămarea familiei. Cineva ar putea deveni deprimat, după ce a fost stresat o perioadă lungă de timp. De asemenea, depresia poate fi moștenită în familie. 

Depresia la copii și adolescenți

Depresia poate apărea la copii și adolescenți, sub formă de perioade prelungite de tristețe sau iritabilitate. Este destul de frecventă la copiii mai mari și la adolescenți, dar adesea rămâne nerecunoscută.

Unii copii ar putea spune că se simt "nefericiți" sau "triști". Alții ar putea spune că vor să se rănească sau au gânduri suicidale. Copiii și adolescenții care experimentează depresia sunt expuși unui risc mai mare de auto-vătămare, astfel că, astfel de reacții ar trebui întotdeauna luate în serios.

Doar pentru că un copil pare trist, nu înseamnă neapărat că are depresie. Dar dacă tristețea devine persistentă sau interferează cu activitățile sociale normale, interesele, activitățile școlare sau viața familială, acest lucru ar putea însemna că au nevoie de sprijin din partea unui specialist în sănătate mentală.

Doar un medic sau un specialist în sănătate mentală poate diagnostica depresia, așa că nu ezita să ceri sfatul medicului, dacă te îngrijorezi pentru copilul tău.

Semne și simptome ale depresiei la copii și adolescenți

Depresia poate fi resimțită diferit de către copii. Iată câteva dintre semnele și simptomele comune ale depresiei:

1. Fizice:

- Oboseală sau energie redusă, chiar și după odihnă

- Agitație sau dificultate în concentrare

- Dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice

- Schimbări în apetit 

- Dureri fără o cauză evidentă

2. Emoționale și mentale:

- Tristețe persistentă, anxietate sau iritabilitate

- Lipsa interesului față de prieteni și activități care, de obicei, îi fac fericiți

- Izolare față de alții și singurătate

- Sentimente de inutilitate, disperare sau vinovăție

- Asumarea de riscuri pe care, de obicei, nu le-ar lua

- Auto-vătămare sau gânduri suicidale

Experimentarea uneia sau mai multor dintre aceste simptome nu înseamnă neapărat că un copil este afectat de depresie, dar există mai multe modalități prin care îți poți ajuta copilul să facă față. Dacă te îngrijorezi cu privire la copilul tău, nu ezita să ceri sfatul medicului.

Modalități de a-ți ajuta copilul să facă față

1. Află ce se întâmplă

Întreabă-l cum se simte și ascultă deschis, fără a judeca sau a oferi sfaturi. Cere persoanelor în care ai încredere și care îl cunosc pe copilul tău, precum un profesor preferat sau un prieten apropiat, să afle dacă au observat ceva care i-ar putea îngrijora sau schimbări în reacțiile lor. Acordă o atenție deosebită stării lui de bine în perioadele cu schimbări importante din viața lui.

2. Petrece timp cu el

Încearcă să creezi un mediu cald, plin de siguranță și sprijin, vorbind sau făcând împreună activități adecvate vârstei lui și care să-l facă să se simtă fericit.

3. Încurajează obiceiuri pozitiv

Încurajează-ți copilul să facă lucrurile care îl bucură, să aibă obiceiuri sănătoase și un program de somn regulat. Activitatea fizică este o modalitate importantă de a-și îmbunătăți starea de spirit. Muzica poate influența puternic starea noastră, așa că încercați să ascultați împreună cântece care îl fac să se simtă pozitiv în privința vieții.

4. Lasă-l să se exprime

Oferă-i posibilitatea să îți vorbească. Ascultă cu atenție ceea ce spune despre modul în care se simte. Nu-l presa să-și împărtășească gândurile, ci încurajează alte forme de expresie creativă, cum ar fi pictura, activitățile de creație sau scrierea gândurilor și experiențelor lor într-un jurnal.

Jurnalul poate ajuta copiii să-și exprime sentimentele, observând lucrurile care îi supără sau îi întristează. De asemenea, poate fi un bun mijloc de a le reaminti aspectele pozitive ale vieții lor și lucrurile de care sunt mândri.

5. Protejează-l de medii stresante

Încearcă să îl ții departe de situații în care poate experimenta stres excesiv, abuz sau violență. Și nu uita să oferi un exemplu de comportament sănătos și de gestionarea a stresului din propria ta viață, inclusiv stabilirea limitelor și menținerea unor obiceiuri de îngrijire de sine pozitive.

Când să cauți ajutor profesional

Deoarece depresia poate fi diagnosticată numai de un expert calificat, este important să cauți ajutor de la medicul tău, care poate să îți îndrume copilul către un specialist în sănătate mentală sau un psihiatru. Dacă specialistul în sănătate mentală consideră că copilul tău ar beneficia de tratament, opțiunile pot include terapie psihologică - unde învață cum să gestioneze gândurile și sentimentele lor, sau o combinație de terapie și medicamente.

Dacă copilul tău are gânduri de auto-vătămare sau s-a auto-vătămat deja, caută ajutor de la serviciile de urgență sau de la un profesionist în domeniul sănătății. Nu amâna să contactezi un specialist, dacă ești îngrijorat.

Depresia poate fi tratată, iar cu cât vorbești mai devreme cu un expert, cu atât copilul tău se poate simți mai bine.

Vezi și: Sindromul impostorului: ce este, care sunt primele semne și cât de mult poate afecta calitatea vieții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel