Cum poate fi prevenit diabetul foarte simplu, studiu. Legătura cu Indicele de Masă Corporală

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar inversa diabetul, potrivit unui studiu de ultimă oră prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC 2020)

Indicele de masă corpoprală este factor de risc pentru diabet mai puternic decât moștenirea genetică, pentru că pierderea în greutate este esențială pentru a preveni apariția bolii. 

În 2019, aproximativ 463 de milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet, dintre care marea majoritate (aproximativ 90%) erau cu diabet de tip 2. Diabetul dublează riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare. Obezitatea este principală cauza modificabilă a diabetului de tip 2, în timp ce moștenirea genetică poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta afecțiunea.

„Deoarece ne naștem cu genele noastre, ar putea fi posibil să identificăm la începutul vieții cine are risc mare de a dezvolta diabet în timpul vieții”, a declarat cercetătorul principal, profesorul Brian Ference de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie și Universitatea din Milano, Italia. „Am realizat acest studiu pentru a afla în ce condiții combinarea riscului moștenit cu indicele de masă corporală (IMC) actual ar putea identifica persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet. Eforturile de prevenire s-ar putea concentra apoi asupra acestor indivizi. ” 

Studiul a inclus 445.765 de participanți la registrul Biobank din Marea Britanie. Vârsta medie a fost de 57,2 ani, și 54% au fost femei. Riscul moștenit de diabet a fost evaluat folosind 6,9 milioane de gene. Înălțimea și greutatea au fost măsurate la înscriere pentru a calcula IMC în kg / m2. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de riscul genetic de diabet. Au fost, de asemenea, împărțiți în cinci grupuri în funcție de IMC.

Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 au dezvoltat diabet de tip 2.

Cei din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m2) au avut un risc de 11 ori mai mare de a face diabet în comparație cu participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m2). Cel mai mare grup IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet decât toate celelalte grupuri IMC, indiferent de riscul genetic.

„Constatările indică faptul că IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică”, a spus profesorul Ference.

Cercetătorii au folosit apoi metode statistice pentru a estima dacă probabilitatea de diabet la persoanele cu un IMC ridicat ar fi și mai mare dacă ar fi supraponderali pentru o perioadă lungă de timp. Ei au descoperit că durata IMC crescut nu a avut un impact asupra riscului de diabet.

Profesorul Ference a spus: „Acest lucru sugerează că atunci când oamenii trec de un anumit prag IMC, riscul lor de diabet crește și rămâne la același nivel de risc ridicat, indiferent de cât timp sunt supraponderali.”

El a menționat că pragul este probabil diferit pentru fiecare persoană și ar fi acel IMC la care încep să dezvolte niveluri anormale de zahăr din sânge. Profesorul Ference a spus: „Constatările indică faptul că cele mai multe cazuri de diabet ar putea fi evitate prin menținerea IMC sub limita care declanșează glicemia anormală. Aceasta înseamnă că pentru a preveni diabetul, atât IMC cât și zahărul din sânge ar trebui evaluate periodic. Eforturile de slăbire sunt esențiale atunci când o persoană începe să dezvolte probleme cu zahărul din sânge. ”

„De asemenea, poate fi posibilă inversarea diabetului prin scăderea în greutate în etapele incipiente înainte de producerea daunelor permanente”, a spus profesorul Ference.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel