Cum să faci cea mai bună pizza. Ingredientele care o transformă într-o alegere sănătoasă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cum sa faci cea mai buna pizza Foto: Freepik
Cum sa faci cea mai buna pizza Foto: Freepik

Cum să faci cea mai bună pizza. Află o serie de sfaturi practice pentru a te bucura de o pizza delicioasă dar și sănătoasă la tine acasă.

Pizza este o mâncare preferată de mulți oameni din întreaga lume. Combinația captivantă de crustă delicioasă, sos de roșii dulce și brânză mozzarella sărată îi va încânta cu siguranță chiar și pe cei mai pretențioși dintre mâncăcioși.

Cu toate acestea, este etichetată în mod obișnuit ca fiind nesănătoasă, deoarece poate fi bogată în calorii, sodiu și carbohidrați.

Valori nutriționale

Nutriția și ingredientele din pizza pot varia foarte mult în funcție de tip.

Cu toate acestea, unele soiuri pot fi încărcate cu ingrediente nesănătoase.

Vezi și: Importanța potasiului în organism. Ce se întâmplă dacă ai dezechilibru de potasiu și care sunt cele mai bune surse alimentare

Pizza congelată

Adesea un element de bază al dietei studenților de la facultate și al familiilor ocupate, pizza congelată este o alegere de masă populară pentru mulți oameni.

Deși există și excepții, majoritatea sunt bogate în calorii, zahăr și sodiu. De obicei, sunt foarte procesate și conțin conservanți artificiali, zahăr adăugat și grăsimi nesănătoase.

De exemplu, o porție (1/4 pizza) de pizza congelată are în componența sa:

- Calorii: 380

- Grăsimi: 18 grame

- Carbohidrați: 39 de grame

- Zahăr: 8 grame

- Sodiu: 810 mg - 34% din doza zilnică de referință (RDI)

Alegerea unor garnituri, cum ar fi cârnați, brânză suplimentară și alte elemente cu conținut ridicat de calorii poate adăuga la conținutul caloric, în timp ce varietățile de tip pâine franțuzească și de crustă umplută pot îngrămădi și mai mult.

Pizza proaspăt făcută

La fel ca și pizza congelată, cea făcută la pizzerie poate varia în ceea ce privește ingredientele și metodele de preparare.

Deși conținutul nutrițional al pizzei de pizzerie nu este întotdeauna listat, unele lanțuri de pizzerii pun la dispoziția consumatorilor informații nutriționale.

Pizzile proaspăt preparate conțin adesea ingrediente mai sănătoase decât cele mai procesate vândute în magazinele de proximitate și restaurantele fast-food.

Cele mai multe pizzerii își prepară aluatul de la zero, folosind ingrediente simple precum uleiul de măsline și făina de grâu. În funcție de restaurant, unele folosesc sosuri de casă fără adaos de zahăr, brânzeturi proaspete și alte garnituri sănătoase.

Cu toate acestea, indiferent dacă alegi pizza congelată sau proaspătă, adăugarea de topping-uri suplimentare o poate face nesănătoasă, așa că fii atent la selecția ta atunci când mănânci în oraș.

Vezi și: Durerea de umeri, măsuri de prevenție și tratament. Care sunt cauzele și când să consulți un medic

Pizza Fast-Food

Pizza vândută în restaurantele fast-food și în magazinele de proximitate se numără printre cele mai nesănătoase alegeri.

Aceasta tinde să fie cea mai bogată în calorii, grăsimi nesănătoase, carbohidrați și sodiu.

O felie mare (167 de grame) de pizza fast-food oferă:

- Calorii: 460

- Grăsimi: 26 de grame

- Carbohidrați: 37 de grame

- Zahăr: 1 gram

- Sodiu: 900 mg - 38% din RDI

În plus, pizzele fast-food conțin de obicei mai multe ingrediente decât cele proaspăt preparate, inclusiv glutamat monosodic (MSG), coloranți artificiali și sirop de porumb bogat în fructoză - toate acestea putând avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră.

De asemenea, sunt adesea pline de sodiu, ceea ce le face o alegere proastă pentru cei care sunt sensibili la sare.

Este pizza o alegere sănătoasă?

Deși anumite tipuri de pizza sunt nesănătoase, alte tipuri mai puțin procesate pot fi nutritive. Poate conține ingrediente nesănătoase Ca toate alimentele, tipurile de pizza mai procesate sunt adesea mai bogate în ingrediente nesănătoase decât cele făcute de la zero.

Pizzele congelate și cele fast-food pot conține ingrediente precum conservanți, coloranți și grăsimi nesănătoase. Cu toate acestea, toate sortimentele, indiferent de modul în care sunt preparate, sunt de obicei făcute folosind făină de grâu rafinat. Acest tip de făină este săracă în fibre și, prin urmare, mai puțin sățioasă decât făina integrală.

Consumul de produse din cereale rafinate - cum ar fi mâncărurile gata preparate precum pizza - a fost legat de creșterea în greutate, conform Healthline.

Un studiu efectuat pe 1.352 de persoane a constatat că persoanele care au consumat zilnic peste 70 de grame de produse gata preparate, cum ar fi pizza, au fost mai predispuse să aibă mai multă grăsime pe burtă decât cele care au consumat sub 70 de grame pe zi.

Unele tipuri sunt bogate în calorii, carbohidrați, sodiu și zahăr.

Majoritatea tipurilor de pizza sunt bogate în calorii și sodiu, deoarece sunt de obicei acoperite cu brânză, carne sărată și alte garnituri bogate în calorii. În plus, unele conțin zahăr adăugat în crustă, anumite garnituri și sosuri. De fapt, o felie de pizza conține 21 de grame de zahăr.

S-a demonstrat că un consum regulat de alimente rafinate, bogate în zahăr adăugat, crește riscul de afecțiuni cronice precum obezitatea și bolile de inimă.

Mai mult, dacă alegi pizza cu crustă umplută sau pizza adâncă, numită și deep dish pizza, vei crește conținutul de carbohidrați și conținutul caloric general al feliei.

Deși, ocazional, savurarea unei felii de fast-food sau de pizza congelată nu va avea, cel mai probabil, un impact asupra greutății tale, consumul regulat al acestor produse poate duce la creșterea în greutate și poate crește riscul de afecțiuni cronice de sănătate.

Unele rețete pot fi sănătoase

În timp ce multe tipuri de pizza sunt bogate în calorii, grăsimi și sodiu, cele făcute cu ingrediente proaspete și integrale pot fi o alegere bună.

Pizza în stil tradițional este un aliment relativ simplu, făcut din făină, drojdie, apă, sare, ulei, sos de roșii și brânză proaspătă.

Pizza făcută de la zero folosind aceste ingrediente limitate poate fi destul de sănătoasă. Atunci când se prepară pizza de casă, conținutul de nutrienți poate fi sporit prin adăugarea de garnituri dense în nutrienți, cum ar fi legume sau surse de proteine sănătoase, cum ar fi puiul la grătar.

Multe lanțuri de pizzerii oferă cruste din grâu integral și fără gluten, precum și opțiuni de garnituri sănătoase, cum ar fi legume proaspete sau ierburi aromatice.

Sfaturi sănătoase

Să te bucuri din când în când de mâncarea ta preferată este o componentă cheie a oricărui plan alimentar sănătos.

Deși este în regulă să mâncați ocazional o bucată de pizza congelată, de tip fast-food sau de pizzerie, cel mai bine este să limitați consumul la cel mult câteva ori pe lună.

Cu toate acestea, pentru adevărații iubitori de pizza care doresc să se bucure mai des de acest aliment, există modalități de a face acest fel de mâncare cu brânză mult mai sănătos.

Fă-ți propria ta rețetă

Atunci când cumperi o pizza congelată sau una de la o unitate de fast-food, nu ai niciun control asupra a ceea ce se pune în rețetă. Făcându-ți propria rețetă îți oferă posibilitatea de a decide ce intră și ce rămâne în afara preparatului.

Dacă îți faci propria crustă folosind ingrediente sănătoase, cum ar fi făina integrală sau făina fără gluten, poți crește conținutul de fibre.

Poți alege chiar să faci o crustă fără cereale folosind făină de conopidă sau de nuci. Acoperiți blatul cu sos neîndulcit, brânză de înaltă calitate și garnituri sănătoase precum ardei, roșii uscate, broccoli, rucola, pui, usturoi sau ciuperci.

Alegeți ingrediente integrale

Atunci când faci pizza de casă sau cumperi o pizza, alege produse care conțin ingrediente integrale. Aruncă o privire la listele de ingrediente ale produselor și faceți în așa fel încât să cumperi doar articole care conțin ingrediente alimentare integrale.

Renunță la amestecurile de crustă sau la pizzele pre-făcute care includ coloranți artificiali, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr adăugat, carne procesată sau conservanți artificiali.

În loc să cumperi un amestec de crustă sau pizza gata preparată, optează pentru prepararea propriei pizza cu o crustă făcută în casă și toppinguri nutritive.

Pizza nu este doar delicioasă, ci poate fi și o alegere sănătoasă atunci când este pregătită cu atenție.

Deși multe sortimente congelate și fast-food tind să fie bogate în calorii, grăsimi, sodiu și alte ingrediente nesănătoase, pizza poate fi făcută mai sănătoasă.

Practicarea controlului porțiilor, alegerea produselor cu ingrediente limitate, adăugarea de topping-uri sănătoase și prepararea ei în casă sunt câteva opțiuni pentru iubitorii de pizza care sunt preocupați de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel