De ce să nu mâncăm fructe după ora 18.00. Recomandarea nutriționistului

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fructe de pădure
Fructe de pădure

Nutriționista Laura Ene ne sfătuiește să nu consumăm fructe după o anumită oră a zilei.

Se recomandă consumul de fructe și vara, dar nu după o anumită oră, susține nutriționista Laura Ene.

„Niciodată după ora 18, pentru că am spus-o de multe ori, fructele au foarte mult zahăr și zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze spre diabet, la fel cum anumiți oameni se pot îngrășa, mai ales dacă consumă fructe seara.

Poate că un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un bol, pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, care nu are probleme cu greutatea, nu e nicio problemă să mănânce pe seară, să se răcorească cu o felie de pepene sau un bol de cireșe sau de caise. Însă excesul de fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a declarat Laura Ene, se arată pe DC News.

Ar fi bine să nu vă urcați la volan după ce mâncați un măr sau o banană: are ca efect o alcoolemie de 0,07. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a povestit experiența pe care a avut-o o cunoștință de-a sa după ce a consumat astfel de fructe și s-a urcat la volan. 

Dr Mihaela Bilic subliniază că unele persoane pot face intoleranța la fructoză, o formă mai rară, care se este, de fapt, o malabsorbție a fructozei pe care o conțin fructele.

”Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație. Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și, dacă depășim un aport de 50g/zi, riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge”, explică dr Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel