Demența și Alzheimer. Care este diferența

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer

Alzheimerul și demența ar putea fi confundate ca una și aceeași boală. De fapt, alzheimerul este un tip de demență. 

Alzheimer este un tip de demență, reprezentând 60-80% din toate cazurile de demență. Alte tipuri de demență includ demența frontotemporală (FTD), demența vasculară, demența mixtă și demența corpului Lewy.

National Institute on Aging definește demența ca „pierderea funcționării cognitive - gândirea, memoria, raționamentul și abilitățile comportamentale într-o asemenea măsură încât interferează cu viața și activitățile zilnice ale unei persoane".

Deși demențele împărtășesc anumite caracteristici, fiecare tip are o patologie de bază distinctă.

Boala Alzheimer este asociată cu o acumulare de așa-numitele plăci din creier. Aceste structuri interferează cu celulele creierului, distrugându-le în cele din urmă. În schimb, moartea celulelor cerebrale în demența vasculară apare din cauza lipsei de oxigen, care poate rezulta dintr-un accident vascular cerebral, notează Medical News Today.

Sau poate apărea atunci când se formează structuri proteice anormale în lobii frontali și temporali ai creierului, determinând moartea celulelor creierului din aceste regiuni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel