Dezordine, dezavantaje: cum îți poate afecta sănătatea

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dezordinea poate afecta sănătatea  FOTO: pexels.com
Dezordinea poate afecta sănătatea FOTO: pexels.com

Dezordinea ar fi egală cu stresul, susțin specialiștii de la webmd. Un studiu sugerează că o cameră dezordonată stimulează creativitatea.

Dezordine, dezavantaje. Deși „un pic de haos ar avea unele avantaje" - o cercetare arată că o cameră dezordonată stimulează creativitatea – , mai multă dezordine are dezavantajele ei.

Spre exemplu, un studiu în care femeile și-au văzut casele ca aglomerate au avut un nivel ridical de cortizol, hormon de stres, toată ziua față de persoanele care și-au descris viața ca un spațiu organizat și liniștit.

Platforma webmd.com a realizat o listă cu dezavantajele.

Iată câteva:

1. Mintea călătorește - E greu să te concentrezi pe sarcini importante când sunt mai multe lucruri care te preocupă. Cercetătorii au descoperit că dezordinea face mai dificilă concentrarea creierului. Acesta poate fi deosebit de greu pentru persoanele cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Dacă aveți ADHD, un organizator profesionist sau un antrenor poate fi cel mai bun mod de a restaura ordinea în spațiul dvs.

2. Izolare - o casă îngrijită este primitoare atât pentru locatarii ei, cât și pentru oaspeți. Una aglomerată, nu. Însă tendința de izolare a oamenilor poate avea un impact asupra relațiilor și vă face să vă simțiți triști și singuri. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care o tulburare de tip compulsiv (colecționare compulsivă de obiecte) tinde să se suprapună cu depresia și tulburările de anxietate.

3. Vă puteți împiedica - când podeaua este plină de cutii, grămezi de îmbrăcăminte sau de prea multă mobilier, iar rafturile sunt pline până la refuz cu cărți și alte obiecte pot fi, de asemenea, un pericol dacă ceva cade sau o bucată de mobilier supraîncărcat se înclină peste.

4. Probleme legate de memorie - unii oameni care locuiesc în case aglomerate au o "memorie de lucru mai slabă", zic cercetării. Creierul este conectat să urmărească doar câteva detalii dintr-o dată pentru o perioadă scurtă, astfel încât acesta poate fi supraîncărcat atunci când se întâmplă prea multe.

5. Legătura cu luare în greutate - Persoanele care își umplu casele cu prea multe lucruri pot avea o tulburare psihologică – colecționare compulsivă – și par să fie mai multe șanse de a mânca și devin obeze. Un studiu a constatat că, pe măsură ce acea tulburare se înrăutățește, crește și indicele de masă corporală (IMC), iar persoana mănâncă cantități mari de alimente într-un timp scurt

6. Treaz toată noaptea – cei care au colecționare compulsivă par mai multe șanse de a avea insomnie; cercetătorii n-au deslușit încă legătura dintre cele două, dar e știut faptul că somnul este important pentru gândirea clară și luarea deciziilor. Dacă sunteți lipsit de somn, este posibil să aveți mai multe decizii discutabile, inclusiv cele care implică obținerea mai multor lucruri de care nu aveți nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel