Diabet, de ce să alegi pâinea integrală sau alimente bogate în fibră: efecte neașteptate

Angela Sabău |
Data publicării:
Cerealele din ovăz
Cerealele din ovăz

Creșterea consumului de fibră poate avea efecte neașteptate în gestionarea diabetului sau prediabetului. Cercetătorii au făcut publice câteva beneficii importante.

Consumul unei alimentații bogate în fibră poate îmbunătăți speranța de viață pentru cei cu diabet, spun cercetătorii Otago. Diabetul de tip 2, care a atins proporții epidemice la nivel mondial, este asociat cu complicații medicale grave și crește riscul de a muri din cauza COVID-19.

Două studii recente ale cercetătorilor de la Universitatea din Otago au arătat că prin consumul mai mare de fibre alimentare se îmbunătățește speranța de viață, însă prelucrarea alimentelor poate înlătura aceste beneficii.

Un studiu publicat în Plos Medicine a utilizat datele colectate de la 8.300 de adulți cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pentru a arăta că cei cu un aport mai mare de fibre au avut o reducere semnificativă a mortalității premature în comparație cu cei care consumă cel mai puțin fibre.

Dr. Andrew Reynolds, National Heart Foundation Fellow al Departamentului de Medicină, spune că, comparativ cu media din Noua Zeelandă de 19 grame de fibre pe zi, cei care consumă 35 g pe zi au un risc redus de 35% de a muri mai devreme.

Cum crești consumul de fibră

Sfatul doctorului Reynolds este de a crește aportul de fibre consumând mai multe cereale integrale, leguminoase, legume și fructe întregi. „Încercați câteva moduri diferite de a vă crește aportul de fibre, vedeți ce funcționează cel mai bine pentru dvs.

Dacă mănânci pâine albă rafinată, încearcă să schimbi cu pâine integrală. Încercați orez brun, pastele brune, încercați să adăugați o jumătate de cană de leguminoase la mesele pe care le luați. Încercați o legumă suplimentară cu masa principală - proaspete, congelate sau conservate, fără sodiu, sunt toate alegerile bune”, spune el.

Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, 42 de studii cu 1.789 de participanți, la care adulților cu prediabet, diabet de tip 1 sau tip 2 li s-a administrat mai multă fibră și cereale integrale timp de cel puțin șase săptămâni.

Ei au descoperit îmbunătățiri constante în controlul glicemiei, nivelul colesterolului și reducerea greutății corporale atunci când adulții cu prediabet, diabet de tip 1 sau tip 2 și-au crescut aportul de fibre sau de cereale integrale.

Autorul principal, profesorul Jim Mann, de la Departamentul de Medicină și director al Healthier Lives National Science Challenge, a fost implicat în cercetarea diabetului de peste 40 de ani și a condus primele studii controlate cu diete bogate în fibre în diabet în anii '70.

 

Studiul poate fi găsit aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel