Diete vegetariene sau vegane, dezavantaje și risc crescut pentru anumite boli

Amatorii de diete vegetariene sau vegane trebuie să fie conștienți nu doar de efectele benefice mult-lăudate, ci și de ce dezavantaje aduc acestea și de riscul crescut pentru anumite boli
Sunt studii care arată că a adopta diete vegetariene sau vegane mai stricte aduc numeroase dezavantaje când vine vorba de sănătate, în anumite condiții ele putând crește riscul de accident vascular cerebral, putând dăuna sănătății creierului, determina căderea părului și apariția depresiei.
„Pentru persoanele în general sănătoase, nu văd niciun motiv pentru care consumul unei diete vegetariene să fie riscant pentru sănătate", spune dr Qi Sun, profesor asistent de nutriție la Școala T.H. Chan de sănătate publică de la Universitatea Harvard.
Dar cercetările recente ale lui Sun și cele ale altora arată că atunci când vine vorba de beneficii pentru sănătate calitatea alimentelor pe bază de plante contează. Adică: legume, da; cartofi prăjiți, nu.
O dietă vegetariană exclude întotdeauna carnea, peștele și păsările de curte, în conformitate cu definiția folosită de Grupul de Resurse Vegetariene (Vegetarian Resource Group). Veganii, pe de altă parte, nu mănâncă nici produse precum lapte, ouă și brânză, ori alte produse de proveniență animală, cum ar fi gelatina sau mierea, ba chiar evită lână, mătasea și pielea.
Sun spune că există capcanele potențiale ale alimentației fără carne, dar educația nutrițională și utilizarea suplimentelor atunci când este nevoie pot ajuta oamenii să le depășească.
Dezavantaje pentru diete vegetariene / vegane?
Risc de accident vascular cerebral: cercetătorii britanici au urmărit peste 48.000 de bărbați și femei fără istoric de boli cardiace sau accident vascular cerebral timp de aproximativ 18 ani. Vegetarienii aveau un risc cu 13% mai mic de boli de inimă decât cei care mâncau de carne. Dar, a arătat studiul publicat în The BMJ, au avut, de asemenea, un risc cu 20% mai mare de AVC (accident vascular cerebral) decât carnivorii. Asta s-a tradus la încă trei cazuri de AVC pentru fiecare 1.000 de oameni, de-a lungul a 10 ani.Studiul a fost unul observațional, care nu poate stabili însă relația cauză-efect.
Sănătatea creierului: Un alt expert a scris că tendința către dietele vegetariene poate duce la o „criză de colină". Colina este un nutrient important pentru sănătatea creierului și alte funcții din organism. Se găsește în carne roșie și de păsări de curte și corpul uman nu o poate produce în cantitatea de care are nevoie.
„Dietele vegetariene sunt cu siguranță mai scăzute în colină", spune Liz Weinandy, dietetică înregistrată la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, pentru WebMD. „Mâncarea a câtorva ouă pe săptămână poate ajuta cu adevărat la stimularea aportului". Veganii ar trebui să ia în considerare un supliment, în special femeile de vârstă fertilă.
Căderea părului: Un studiu recent a constatat că o lipsă severă de proteine, printre alte deficiențe de dietă, poate duce la căderea părului. Acest lucru se întâmplă întrucât carnea conține fier, vitamina B și zinc, care sunt importante pentru creșterea părului.
Probleme cu starea de spirit: Unele studii au arătat că a trăi fără carne îmbunătățește starea de spirit, iar altele au constatat contrariul. Într-un studiu efectuat pe 400 de proaspete mămici, 80 au raportat depresie postpartum. O dietă vegetariană a fost unul dintre factorii care păreau să facă mai probabil ca ele să fie deprimate.
Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat vegetarienii, veganii și oamenii care mănâncă atât plante, cât și produse animale și au descoperit că veganii aveau un nivel de anxietate și stres mai mic decât cei care consumau și carne.
Alți cercetători au analizat problemele de sănătate mintală la vegetarieni și au concluzionat că sunt mai susceptibili să le aibă, dar, în medie, problemele mentale erau acolo înainte ca oamenii să înceapă să mănânce o dietă vegetariană. Evident, în niciunul dintre cazuri, nu s-a găsit o legătură directă cauză-efect.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.