Diete vegetariene sau vegane, dezavantaje și risc crescut pentru anumite boli

Amatorii de diete vegetariene sau vegane trebuie să fie conștienți nu doar de efectele benefice mult-lăudate, ci și de ce dezavantaje aduc acestea și de riscul crescut pentru anumite boli
Sunt studii care arată că a adopta diete vegetariene sau vegane mai stricte aduc numeroase dezavantaje când vine vorba de sănătate, în anumite condiții ele putând crește riscul de accident vascular cerebral, putând dăuna sănătății creierului, determina căderea părului și apariția depresiei.
„Pentru persoanele în general sănătoase, nu văd niciun motiv pentru care consumul unei diete vegetariene să fie riscant pentru sănătate", spune dr Qi Sun, profesor asistent de nutriție la Școala T.H. Chan de sănătate publică de la Universitatea Harvard.
Dar cercetările recente ale lui Sun și cele ale altora arată că atunci când vine vorba de beneficii pentru sănătate calitatea alimentelor pe bază de plante contează. Adică: legume, da; cartofi prăjiți, nu.
O dietă vegetariană exclude întotdeauna carnea, peștele și păsările de curte, în conformitate cu definiția folosită de Grupul de Resurse Vegetariene (Vegetarian Resource Group). Veganii, pe de altă parte, nu mănâncă nici produse precum lapte, ouă și brânză, ori alte produse de proveniență animală, cum ar fi gelatina sau mierea, ba chiar evită lână, mătasea și pielea.
Sun spune că există capcanele potențiale ale alimentației fără carne, dar educația nutrițională și utilizarea suplimentelor atunci când este nevoie pot ajuta oamenii să le depășească.
Dezavantaje pentru diete vegetariene / vegane?
Risc de accident vascular cerebral: cercetătorii britanici au urmărit peste 48.000 de bărbați și femei fără istoric de boli cardiace sau accident vascular cerebral timp de aproximativ 18 ani. Vegetarienii aveau un risc cu 13% mai mic de boli de inimă decât cei care mâncau de carne. Dar, a arătat studiul publicat în The BMJ, au avut, de asemenea, un risc cu 20% mai mare de AVC (accident vascular cerebral) decât carnivorii. Asta s-a tradus la încă trei cazuri de AVC pentru fiecare 1.000 de oameni, de-a lungul a 10 ani.Studiul a fost unul observațional, care nu poate stabili însă relația cauză-efect.
Sănătatea creierului: Un alt expert a scris că tendința către dietele vegetariene poate duce la o „criză de colină". Colina este un nutrient important pentru sănătatea creierului și alte funcții din organism. Se găsește în carne roșie și de păsări de curte și corpul uman nu o poate produce în cantitatea de care are nevoie.
„Dietele vegetariene sunt cu siguranță mai scăzute în colină", spune Liz Weinandy, dietetică înregistrată la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, pentru WebMD. „Mâncarea a câtorva ouă pe săptămână poate ajuta cu adevărat la stimularea aportului". Veganii ar trebui să ia în considerare un supliment, în special femeile de vârstă fertilă.
Căderea părului: Un studiu recent a constatat că o lipsă severă de proteine, printre alte deficiențe de dietă, poate duce la căderea părului. Acest lucru se întâmplă întrucât carnea conține fier, vitamina B și zinc, care sunt importante pentru creșterea părului.
Probleme cu starea de spirit: Unele studii au arătat că a trăi fără carne îmbunătățește starea de spirit, iar altele au constatat contrariul. Într-un studiu efectuat pe 400 de proaspete mămici, 80 au raportat depresie postpartum. O dietă vegetariană a fost unul dintre factorii care păreau să facă mai probabil ca ele să fie deprimate.
Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat vegetarienii, veganii și oamenii care mănâncă atât plante, cât și produse animale și au descoperit că veganii aveau un nivel de anxietate și stres mai mic decât cei care consumau și carne.
Alți cercetători au analizat problemele de sănătate mintală la vegetarieni și au concluzionat că sunt mai susceptibili să le aibă, dar, în medie, problemele mentale erau acolo înainte ca oamenii să înceapă să mănânce o dietă vegetariană. Evident, în niciunul dintre cazuri, nu s-a găsit o legătură directă cauză-efect.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!