Dr. Fery Stoica: Aparatele de tip Gamma knife nu pot fi utilizate decât la creier

Radiochirurgia Gamma Knife reprezintă o metodă de tratament neurochirugical indicate în anumite leziuni bine definite ale creierului. Inventată secolul trecut de către un profesor din Suedia, metoda este folosită astăzi de neurochirurgi din lumea întreagă, inclusiv de specialiștii români. Peste 30.000 de pacienți de pe întreg mapamondul beneficiază anual de radiochirurgia Gamma Knife. 

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate difuzată astăzi de DC MEDICAL, dr. Fery Stoica, medic primar neurochirurg și șeful Laboratorului de terapie cu energii înalte din Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni" din București a explicat pe larg despre gamma knife, procedura care direcționează cu mare precizie 201 raze gamma către zona bolnavă din creierul pacientului.

,,Această intervenție este făcută cu raze gamma care se focalizează în țintă. Există mai multe variante de aparate, binecunoscute fiind gamma knife și cyberknife. Gamaknife folosește mai multe pastile de cobalt care sunt dispuse pe o hemisferă metalică astfel încât practic realizează un efect de lentilă prin focalizarea tuturor acestor raze în țintă. Iar cyberknife este un accelerator linear montat pe un braț robotic și care deși folosește o singură rază are această capacitate de a emula un tratament cu mai mult de 100 de porți de intrare concomitente, ceea ce duce la un nivel de iradiere extrem de scăzut al țesutului sănătos din jurul țintei, în timp ce doza terapeutică în țintă indiferent că este o malformație, tumoră sau un nucleu de la baza creierului putând fi obținută într-o singură ședință de radiochirurgie, aceasta fiind principala diferență între radioterapia convențională fracționată și radiochirurgia care se efectuează în doză unică" adeclarat dr. Fery Stoica, șeful Laboratorului de terapie cu energii înalte din Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni".

Aceste operații pe creier sunt neinvazive, fiindcă ele folosesc raze în loc de bisturiu.

,,Neurochirugia clasică sau stereotactică și radiochirurgia stereotactică nu sunt metode concurente, ci sunt complemetare de tratare a afecțiunilor neurochirugicale ale creierului, aparatele de tip gammaknife nu pot fi utilizate decât la creier", a precizat neurochirurgul.

Acesta a precizat că în general o echipă de specialiști formată din neurochirugi, oncologi, radioterapeuți și radiologi intervenționali ajunge la concluzia că o anumită leziune prezintă riscuri neurochirurgicale superioare intervenției radiochirugicale și atunci se indică gamma knife.

,,Există anumite secvențe în timp care trebuie să fie respectate în tratamente multimodale. Un exemplu foarte clar este tratamentul malformațiilor vasculare cerebrale, acești pacienți beneficiază de opțiuni terapeutice atât neurochirugicale, cât și endovasculare, dar și de radiochirurgie gammaknife. Însă, opțiunea endovasculară trebuie luată în calcul înaintea iradierii gammaknife", a mai spus invitatul emisiunii Academia de Sănătate.

Despre neurinoamele de acustic și alte afecțiuni în care chirurgia stereotactică este indicată, aflați pe larg în emisiune.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel