Durerea, vindecată cu puterea minții? Studiu în desfășurare

Florina Pop |
Data publicării:
Migrenele pot fi prevenite, susțin medicii
Migrenele pot fi prevenite, susțin medicii

Durerea poate fi ea vindecată cu puterea minții? Un studiu amplu, în desfășurare, și-a propus să ofere răspunsuri.

Durerea, ameliorată cu mintea? Este ce și-a propus un studiu numit ”Gestionarea Eficientă a Durerii și Opioidelor Gratuite pentru a spori Ușurarea (Durerii)” (EMPOWER) realizat de cercetători de la Universitatea Stanford, SUA, se arată pe psychologicalscience.org.

Ideea

Autorii studiului în desfășurare – studiile pilot s-au făcut în 2014, iar proiectul se va finaliza în 2022 – susțin că răspunsurile cognitive persistente, negative, la durerea reală și anticipată au demonstrat că amplifică procesarea durerii în creier și sensibilizează sistemul nervos. Potrivit acestora, terapia comportamentală cognitivă – un tratament stabilit pentru anxietate și depresie - alături de un sentiment de neputință duce la modele neuronale care accentuează experiențele durerii, fenomen denumit de medici "durere catastrofizantă".

Cercetătoarea Beth Darnall, profesor de Anestezie, Medicină Perioperatorie si Durere la Universitatea Stanford, urmărește prin studiu să reducă, în timp, prescripțiilor pacienților la jumătate și să îi învețe pe pacienți cum să stăpânească mental durerea cronică și să o reducă prin terapia comportamentală cognitivă (CBT).

Metoda

Studiul EMPOWER a primit, în toamna lui 2017, o finanțare în valoare de 8,8 milioane de dolari de la Institutului de Cercetare și Rezultate Centrate pe Pacienți (PCORI). De atunci, echipa de proiect a început recrutarea de voluntari pacienți și, mai precizează psychologicalscience.org, studiul le-a permis subiecților să reducă treptat, dar nu și să elimine, consumul de medicamente (opioide) prescrise timp de 12 luni.

Fiecare participant a discutat cu un medic din studiu pentru un plan personalizat de reducere a medicamentelor prescrise pentru durerea pe care o suferă, fie că e vorba de fibromialgie, migrene sau o durere de spate.

Echipa de proiect și-a propus ca până în 2022 să aducă în studiu circa 900 de pacienți cu dureri cronice din statele americane California, Arizona, Utah și Colorado.

Studii pilot în 2014

57 de pacienți din Centrul de Management al Durerii Stanford au luat parte la cercetări pilot necontrolate derulate la debutul studiul EMPOWER. Sesiunea a fost condusă de un clinician, a durat două ore și a constat în învățarea participanților cum durerea funcționează ca o "experiență sensopsihologică" și apoi în deprinderea acelor abilitățile care pot fi folosite pentru a o trata - tehnici care reconfigurează gândurile acelor "dureri catastrofizante", exerciții de respirație profundă și relaxare progresivă a mușchilor.

Față de primele analize, subiecții chestionați la 2 și 4 săptămâni după CBT au raportat niveluri semnificativ mai mici de durere. Acest fapt le-a arătat cercetătorilor – fapt mențional de ei și în Journal of Pain Research - că și o singura sesiune CBT le-ar ușura pacienților durerea cronică. Încă se validează clinic această idee, iar rezultatele sunt estimate că vor fi date publicității în 2020.

Un alt studiu a demonstrat că 51 de pacienți cronici și-au redus doza zilnică de medicamente de la 288 mg la 150 mg după doar 4 luni pe un plan individualizat de prescripție, realizat de un medic clinician din studiu.

Studiul EMPOWER va urmări și valorificarea puterii efectului placebo pe termen lung.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Pain Research. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel