Eric de Oliveira, accident vascular cerebral la numai 37 de ani: Dumnezeu m-a salvat din nou

Sonia Baciu |
Data publicării:
Eric de Oliveira. FOTO: Instagram @Eric de Oliveira
Eric de Oliveira. FOTO: Instagram @Eric de Oliveira

Fostul fotbalist Eric de Oliveira se confruntă din nou cu probleme medicale. După un blocaj renal și dureri la nivelul picioarelor, fotbalistul a trebuit să se retragă din activitatea sportivă la doar 35 de ani.

Fostul fotbalist Eric de Oliveira, actualmente în stafful tehnic al echipei Farul Constanța, a suferit un accident vascular cerebral și se află internat în spitalul din Brașov, fiind în afara oricărui pericol, notează iAMSPORT.

De altfel, sportivul a postat pe contul său de Instagram un mesaj prin care să îi liniștească pe cei care îi urmăresc activitatea: ”Dumnezeu m-a salvat din nou”.

Eric de Oliveira, desemnat fotbalistul străin cu cele mai multe goluri marcate în prima ligă a României, s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe probleme de sănătate, care l-au determinat să se retragă din activitate la doar 35 de ani.

”Din păcate, am o problemă la picior. O arteră s-a înfundat. Nici la plimbare nu pot să mă plimb prea mult. Sunt dureri mari, îmi amorțește piciorul”, a declarat Eric de Oliveira, în septembrie 2021.

Într-un interviu acordat celor de la GSP, Eric de Oliveira a afirmat că problema de la picior l-a făcut să renunțe la cariera de sportiv, iar acest lucru l-a dus la depresie.

”Mă așteptam să merg la doctor și apoi să revin la fotbal, însă nu a fost deloc așa. Un medic mi-a pus un stent la picior și din momentul ăla eu n-am mai putut să joc.

A fost final. Acum, de exemplu, nu pot să fac nici măcar 50 de metri pentru că mă dor picioarele, se umflă.

Când mi-am dat seama că nu voi mai putea juca fotbal am intrat în depresie”, a declarat Eric de Oliveira la GSP.

”E ciudat că medicii nu știu, îmi spun doar că am o arteră înfundată. Mi-au desfundat-o de trei ori până acum. Apoi mi s-a spus că am tromboflebită, mi se îngroașă sângele și trebuie să iau anticoagulante. Din păcate nu văr rezultate, nicio îmbunătățire”, a mai spus fostul fotbalist în cadrul aceluiași interviu.

Pe lângă problema de la nivelul picioarelor, Eric de Oliveira a trecut și printr-un blocaj renal, pe când se afla cu familia sa la Mediaș, și de unde a fost transportat la spitalul din Târgu Mureș, cu elicopterul.

Vezi și: Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Accidentul vascular cerebral, cauze și factori de risc

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive.

Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, astfel că accidentul vascular cerebral este considerat o urgență medicală.

Factorii care pot crește riscul de AVC sunt:

Factorii legați de stilul de viață:

- obezitate sau supraponderabilitate

- sedentarismul

- consumul în exces de alcool

Factorii medicali:

- hipertensiune

- fumat sau fumat pasiv

- colesterol crescut

- diabet

- apnee obstructivă în somn

- istoric medical de AVC, infarct de miocard

- infecția cu Covid-19.

Alți factori asociați cu riscul crescut de AVC pot fi:

- vârsta, cei peste 55 de ani au un risc mai crescut decât tinerii

- genul, bărbații au un risc mai crescut decât femeile, în timp ce acestea din urmă dacă sunt mai în vârstă pot suferi de AVC, mai mult, pot avea un risc de decese mai mare în comparație cu bărbații de aceeași vârstă

- hormonii. Folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Un nou subtip de tulburare depresivă majoră. Afectează peste 25% din pacienții cu depresie

Accidentul vascular cerebral, simptome

Semnele și simptomele accidentului vascular cerebral includ:

- dificultăți de vorbire și de înțelegere

- paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau piciorului

- probleme de vedere cu un ochi sau cu amândoi

- dureri de cap

- dificultate de mers.

Accidentul vascular cerebral, acționează F.A.S.T.

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează rapid (formula F.A.S.T.) și fă-i următorul test:

F - Face (Față) - Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?

A - Arms (Brațe) - Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celalalt?

S - Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?

T - Time (Timp) -  Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!, notează MayoClinic.

Nu așteptați ca simptomele să treacă de la sine, fiecare secundă este importantă pentru ca pacientul cu AVC să fie salvat.

Vezi și: Alimentele care desfundă venele. Ce trebuie să mănânci pentru a evita bolile coronariene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel