Exercițiile fizice, modul simplu prin care te protejezi și de boala ficatul gras

Adisa Codruț |
Data publicării:
Un compus din frunzele verzi de salata, rucola, telina si spanac protejează ficatul
Un compus din frunzele verzi de salata, rucola, telina si spanac protejează ficatul

Exercițiile fizice nu numai că antrenează mușchii, dar pot preveni și dezvoltarea ficatului gras, susține un studiu german.

O cercetare a Centrului German de Cercetare a Diabetului, Helmholtz München și Spitalul Universitar Tübingen, Germania, susține că exercițiile fizice pot preveni dezvoltarea ficatului gras.

1 din 4 oameni de pe glob suferă de boală hepatică non-alcoolică, numită și boală hepatică metabolică. Această afecțiune este asociată cu o mortalitate crescută. Oamenii care au această boală pot avea, adesea, diabet de tip 2, precum și un risc crescut de ciroză hepatică și boli cardiovasculare. Pentru a preveni și trata boala ficatului gras non-alcoolic, se recomandă modificarea stilului de viață cu o activitate fizică crescută.

Studiul, publicat în Molecular Metabolism, a analizat în ce măsură exercițiile fizice regulate modifică adaptarea ficatului la aportul crescut de energie și ce rol joacă mușchii scheletici în acest proces.

Testele s-au făcut pe șoareci timp de șase săptămâni. Ulterior, cercetătorii au examinat ficatul și mușchii animalelor pentru compoziția lipidelor și funcția mitocondrială.

Rezultatele au arătat că antrenamentul a reglementat enzimele importante de degradare a glucozei și fructozei în ficat, precum și metabolismul piruvatului mitocondrial. În acest fel, sarcina de substrat pentru respirația mitocondrială și sinteza lipidelor poate fi redusă. În consecință, în ficat sunt stocate mai puține grăsimi -- și lipidele specifice, cum ar fi speciile de diacilglicerol, sunt scăzute. În plus, controlul glicemiei se îmbunătățește la șoarecii care au făcut mișcare. Iar o capacitate respiratorie crescută a mușchilor scheletici ameliorează stresul metabolic din ficat.

”Rezultatele se potrivesc foarte bine cu abordările studiilor clinice în curs de desfășurare, în care inhibitorii sunt testați împotriva unora dintre țintele găsite aici, cum ar fi transportorul mitocondrial de piruvat. (...) activitatea fizică regulată reglează multe ținte în același timp nodurile cheie ale căilor metabolice, un efect care nu poate fi obținut cu monoterapie”, a declarat cercetătorul DZD, prof. dr. Cora Weigert, șeful studiului și profesor de diabetologie moleculară la Spitalul Universitar din Tübingen, arată science daily.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel