Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă

Gălbiorii sunt ciuperci de pădure cu un miros fructat, asemănător caiselor. Nu doar că sunt savuroase, dar sunt și benefice pentru sănătate.
Gălbiorii sunt săraci în calorii, dar oferă fibre și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D și cupru. Chiar dacă sunt cei mai gustoşi când sunt consumaţi proaspeţi, gălbiorii pot fi şi muraţi, uscaţi, conservaţi sau congelaţi.
Gălbiorii – valori nutriționale
O ceașcă de circa 54 de grame de gălbiori conține:
- Calorii: 17.3
- Grăsime: 0,3g
- Sodiu: 4.9mg
- Carbohidrați: 3,7g
- Fibră: 2.1g
- Zaharuri: 0,6g
- Proteine: 0,8g
- Vitamina D: 144
- Carbohidrați
Gălbiorii oferă 17 calorii într-o porție de ceașcă completă. Numărul total de carbohidraţi este de numai 3.7 grame. Două grame de carbohidrați provin din fibre benefice.
Nu există aproape nici o grăsime în gălbiori. O singură porție oferă doar 0,3 grame. Cu toate acestea, dacă le gătești în ulei sau unt, aportul de grăsimi va crește.
Gălbiorii conțin o cantitate mică de proteine, doar 0,8 grame la o porție de o cană. Cu toate acestea, chiar dacă acestea nu sunt o sursă substanțială de acest macronutrient, ele nu oferă toți aminoacizii esențiali. Aminoacizii sunt blocurile de proteine, arată Very Well Fit.
Gălbiorii – conținut de vitamine și minerale
Gălbiorii sunt o sursă bună de vitamine. O porţie de o cană de gălbiori oferă 0.1mg riboflavină, care este de 9% din aportul recomandat; 2.2mg niacină și 2.9 mcg vitamina D.
Gălbiorii sunt o sursă excelentă de cupru. Acest mineral esenţial ajuta organismul să menţină un sistem nervos sănătos şi funcţia imunitară. Cuprul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea creierului.
Găbiorii sunt bogaţi în fier, cupru şi potasiu. Fierul se asimilează uşor cu un alt bioelement – calciul. Fierul ajută în cazuri de oboseală, anemie, iritabilitate, dureri de cap, paloare, inapetenţă şi ameţeală.
Gălbiorii conţin doze ridicate de acid glutamic, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea depresiilor şi a stărilor de oboseală.
Beneficii pentru sănătate
Diferite tipuri de ciuperci și extracte de ciuperci au fost folosite ca remedii naturale de sute de ani de greci, romani, și în medicina tradițională chineză.
Gălbiorii conțin flavonoide, inclusiv myricetin și catechine. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute de a conține acizi fenolici care au proprietăți valoroase pentru sistemul imunitar. În plus, acestea au efect anti-inflamator, antioxidant și au proprietăți anticarcinogenice.
Unele cercetări preliminare sugerează că ciupercile pot susține funcția imunitară sănătoasă prin interacțiunea cu microbiota intestinală, îmbunătățind dezvoltarea imunității adaptive și îmbunătățirea funcționalității celulelor imune.
Mențin sănătatea inimii
Fibrele din ciuperci sunt utile pentru reducerea colesterolului. În plus, se știe că ciupercile conțin ergosterol, un tip de steroli care au proprietăți antioxidante și sunt importante în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Deoarece ciupercile sunt în mod natural sărace în sodiu și aproape în întregime fără grăsimi, acestea pot fi un aliment sănătos pentru inimă, mai ales atunci când sunt consumate în loc de carne grasă.
Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți
Reduc riscul de cancer de prostată
Un studiu publicat într-un număr din 2020 al Internaţional Journal of Cancer a constatat că bărbații care consumă ciuperci mai des au un risc redus de cancer de prostată.
Cercetătorii au urmărit 36.499 de bărbați japonezi, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Cei care au consumat ciuperci de mai mult de trei ori pe săptămână au avut cel mai mic risc, în timp ce cei care au consumat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână au avut cel mai mare risc. Cercetătorii atribuie relația cu ergothioneine, un antioxidant frecvent întâlnit în ciuperci.
Scad riscul de boli infecțioase
Gălbiorii pot fi o sursă excelentă de vitamina D. Acest nutrient important joacă mai multe roluri importante în organism, inclusiv ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor.
Cercetătorii investighează în prezent relația dintre nivelul de vitamina D și rata de infectare cu COVID-19 și rata mortalității. Deși trebuie făcute mult mai multe cercetări, există unele speculații potrivit cărora suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea severității bolii, în special la persoanele în vârstă.
Susțin sănătatea oaselor
Un alt rol important pe care vitamina D îl joacă în organism este de a ajuta la construirea oaselor puternice. Acest nutrient este necesar pentru a absorbi calciul și pentru a menține sănătatea oaselor. Persoanele care au deficit de vitamina D se pot confrunta cu diferite afecțiuni ale oaselor.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?