Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă
Gălbiorii sunt ciuperci de pădure cu un miros fructat, asemănător caiselor. Nu doar că sunt savuroase, dar sunt și benefice pentru sănătate.
Gălbiorii sunt săraci în calorii, dar oferă fibre și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D și cupru. Chiar dacă sunt cei mai gustoşi când sunt consumaţi proaspeţi, gălbiorii pot fi şi muraţi, uscaţi, conservaţi sau congelaţi.
Gălbiorii – valori nutriționale
O ceașcă de circa 54 de grame de gălbiori conține:
- Calorii: 17.3
- Grăsime: 0,3g
- Sodiu: 4.9mg
- Carbohidrați: 3,7g
- Fibră: 2.1g
- Zaharuri: 0,6g
- Proteine: 0,8g
- Vitamina D: 144
- Carbohidrați
Gălbiorii oferă 17 calorii într-o porție de ceașcă completă. Numărul total de carbohidraţi este de numai 3.7 grame. Două grame de carbohidrați provin din fibre benefice.
Nu există aproape nici o grăsime în gălbiori. O singură porție oferă doar 0,3 grame. Cu toate acestea, dacă le gătești în ulei sau unt, aportul de grăsimi va crește.
Gălbiorii conțin o cantitate mică de proteine, doar 0,8 grame la o porție de o cană. Cu toate acestea, chiar dacă acestea nu sunt o sursă substanțială de acest macronutrient, ele nu oferă toți aminoacizii esențiali. Aminoacizii sunt blocurile de proteine, arată Very Well Fit.
Gălbiorii – conținut de vitamine și minerale
Gălbiorii sunt o sursă bună de vitamine. O porţie de o cană de gălbiori oferă 0.1mg riboflavină, care este de 9% din aportul recomandat; 2.2mg niacină și 2.9 mcg vitamina D.
Gălbiorii sunt o sursă excelentă de cupru. Acest mineral esenţial ajuta organismul să menţină un sistem nervos sănătos şi funcţia imunitară. Cuprul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea creierului.
Găbiorii sunt bogaţi în fier, cupru şi potasiu. Fierul se asimilează uşor cu un alt bioelement – calciul. Fierul ajută în cazuri de oboseală, anemie, iritabilitate, dureri de cap, paloare, inapetenţă şi ameţeală.
Gălbiorii conţin doze ridicate de acid glutamic, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea depresiilor şi a stărilor de oboseală.
Beneficii pentru sănătate
Diferite tipuri de ciuperci și extracte de ciuperci au fost folosite ca remedii naturale de sute de ani de greci, romani, și în medicina tradițională chineză.
Gălbiorii conțin flavonoide, inclusiv myricetin și catechine. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute de a conține acizi fenolici care au proprietăți valoroase pentru sistemul imunitar. În plus, acestea au efect anti-inflamator, antioxidant și au proprietăți anticarcinogenice.
Unele cercetări preliminare sugerează că ciupercile pot susține funcția imunitară sănătoasă prin interacțiunea cu microbiota intestinală, îmbunătățind dezvoltarea imunității adaptive și îmbunătățirea funcționalității celulelor imune.
Mențin sănătatea inimii
Fibrele din ciuperci sunt utile pentru reducerea colesterolului. În plus, se știe că ciupercile conțin ergosterol, un tip de steroli care au proprietăți antioxidante și sunt importante în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Deoarece ciupercile sunt în mod natural sărace în sodiu și aproape în întregime fără grăsimi, acestea pot fi un aliment sănătos pentru inimă, mai ales atunci când sunt consumate în loc de carne grasă.
Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți
Reduc riscul de cancer de prostată
Un studiu publicat într-un număr din 2020 al Internaţional Journal of Cancer a constatat că bărbații care consumă ciuperci mai des au un risc redus de cancer de prostată.
Cercetătorii au urmărit 36.499 de bărbați japonezi, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Cei care au consumat ciuperci de mai mult de trei ori pe săptămână au avut cel mai mic risc, în timp ce cei care au consumat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână au avut cel mai mare risc. Cercetătorii atribuie relația cu ergothioneine, un antioxidant frecvent întâlnit în ciuperci.
Scad riscul de boli infecțioase
Gălbiorii pot fi o sursă excelentă de vitamina D. Acest nutrient important joacă mai multe roluri importante în organism, inclusiv ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor.
Cercetătorii investighează în prezent relația dintre nivelul de vitamina D și rata de infectare cu COVID-19 și rata mortalității. Deși trebuie făcute mult mai multe cercetări, există unele speculații potrivit cărora suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea severității bolii, în special la persoanele în vârstă.
Susțin sănătatea oaselor
Un alt rol important pe care vitamina D îl joacă în organism este de a ajuta la construirea oaselor puternice. Acest nutrient este necesar pentru a absorbi calciul și pentru a menține sănătatea oaselor. Persoanele care au deficit de vitamina D se pot confrunta cu diferite afecțiuni ale oaselor.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
