Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă

Monika Baciu |
Data publicării:
galbiorii - FOTO: Freepick
galbiorii - FOTO: Freepick

Gălbiorii sunt ciuperci de pădure cu un miros fructat, asemănător caiselor. Nu doar că sunt savuroase, dar sunt și benefice pentru sănătate. 

Gălbiorii sunt săraci în calorii, dar oferă fibre și alți nutrienți, cum ar fi vitamina D și cupru. Chiar dacă sunt cei mai gustoşi când sunt consumaţi proaspeţi, gălbiorii pot fi şi muraţi, uscaţi, conservaţi sau congelaţi.

Gălbiorii – valori nutriționale

O ceașcă de circa 54 de grame de gălbiori conține:

- Calorii: 17.3

- Grăsime: 0,3g

- Sodiu: 4.9mg

- Carbohidrați: 3,7g

- Fibră: 2.1g

- Zaharuri: 0,6g

- Proteine: 0,8g

- Vitamina D: 144

- Carbohidrați

Gălbiorii oferă 17 calorii într-o porție de ceașcă completă. Numărul total de carbohidraţi este de numai 3.7 grame. Două grame de carbohidrați provin din fibre benefice.

Nu există aproape nici o grăsime în gălbiori. O singură porție oferă doar 0,3 grame. Cu toate acestea, dacă le gătești în ulei sau unt, aportul de grăsimi va crește.

Gălbiorii conțin o cantitate mică de proteine, doar 0,8 grame la o porție de o cană. Cu toate acestea, chiar dacă acestea nu sunt o sursă substanțială de acest macronutrient, ele nu oferă toți aminoacizii esențiali. Aminoacizii sunt blocurile de proteine, arată Very Well Fit.

Vezi și: Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști

Gălbiorii – conținut de vitamine și minerale

Gălbiorii sunt o sursă bună de vitamine. O porţie de o cană de gălbiori oferă 0.1mg riboflavină, care este de 9% din aportul recomandat; 2.2mg niacină și 2.9 mcg vitamina D.

Gălbiorii sunt o sursă excelentă de cupru. Acest mineral esenţial ajuta organismul să menţină un sistem nervos sănătos şi funcţia imunitară. Cuprul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea creierului.

Găbiorii sunt bogaţi în fier, cupru şi potasiu. Fierul se asimilează uşor cu un alt bioelement – calciul. Fierul ajută în cazuri de oboseală, anemie, iritabilitate, dureri de cap, paloare, inapetenţă şi ameţeală.

Gălbiorii conţin doze ridicate de acid glutamic, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea depresiilor şi a stărilor de oboseală.

Vezi și: Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

Beneficii pentru sănătate

Diferite tipuri de ciuperci și extracte de ciuperci au fost folosite ca remedii naturale de sute de ani de greci, romani, și în medicina tradițională chineză.

Gălbiorii conțin flavonoide, inclusiv myricetin și catechine. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute de a conține acizi fenolici care au proprietăți valoroase  pentru sistemul imunitar. În plus, acestea au efect anti-inflamator, antioxidant și au proprietăți anticarcinogenice.

Unele cercetări preliminare sugerează că ciupercile pot susține funcția imunitară sănătoasă prin interacțiunea cu microbiota intestinală, îmbunătățind dezvoltarea imunității adaptive și îmbunătățirea funcționalității celulelor imune.

Mențin sănătatea inimii

Fibrele din ciuperci sunt utile pentru reducerea colesterolului. În plus, se știe că ciupercile conțin ergosterol, un tip de steroli care au proprietăți antioxidante și sunt importante în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Deoarece ciupercile sunt în mod natural sărace în sodiu și aproape în întregime fără grăsimi, acestea pot fi un aliment sănătos pentru inimă, mai ales atunci când sunt consumate în loc de carne grasă.

Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

Reduc riscul de cancer de prostată

Un studiu publicat într-un număr din 2020 al Internaţional Journal of Cancer a constatat că bărbații care consumă ciuperci mai des au un risc redus de cancer de prostată.

Cercetătorii au urmărit 36.499 de bărbați japonezi, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Cei care au consumat ciuperci de mai mult de trei ori pe săptămână au avut cel mai mic risc, în timp ce cei care au consumat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână au avut cel mai mare risc. Cercetătorii atribuie relația cu ergothioneine, un antioxidant frecvent întâlnit în ciuperci.

Scad riscul de boli infecțioase

Gălbiorii  pot fi o sursă excelentă de vitamina D. Acest nutrient important joacă mai multe roluri importante în organism, inclusiv ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor.

Cercetătorii investighează în prezent relația dintre nivelul de vitamina D și rata de infectare cu COVID-19 și rata mortalității. Deși trebuie făcute mult mai multe cercetări, există unele speculații potrivit cărora suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea severității bolii, în special la persoanele în vârstă.

Vezi și: Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

Susțin sănătatea oaselor

Un alt rol important pe care vitamina D îl joacă în organism este de a ajuta la construirea oaselor puternice. Acest nutrient este necesar pentru a absorbi calciul și pentru a menține sănătatea oaselor. Persoanele care au deficit de vitamina D se pot confrunta cu diferite afecțiuni ale oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel