Ghid european nou pentru hipertensiunea arterială

Dana Lascu |
Data publicării:
Verificarea tensiunii arteriale
Verificarea tensiunii arteriale

Societățile Europene de Cardiologie și Hipertensiune au lansat noul ghid pentru diagnosticul și tratarea hipertensiunii arteriale. Acesta curinde, printre altele, noile orientări pentru tratamentul hipertensiunii, recomandări privind diagnosticarea, evaluarea riscului și momentul și modul în care se începe tratamentul, dar și sfaturi despre stilul de viață.

Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) și Societatea Europeană de Hipertensiune (ESH) au prezentat la Congresul European de Cardiologie de la Munchen, și apoi la Barcelona, la reuniunea ESC, noul ghid pentru hipertensiunea arterială.

Acesta curinde, printre altele, noile orientări pentru tratamentul hipertensiunii, recomandări pentru medicii din întreaga Europă cu privire la modul de diagnosticare, evaluare a riscului și momentul și modul în care se începe tratamentul, atât medicamentos dar și sfaturi despre stilul de viață al pacientului.

Mult așteptatul ghid a fost conceput sub coordonarea prof.dr. Bryan Williams (Londra, Marea Britanie) și a prof.dr. Giuseppe Mancia (Milano, Italia), ambii membri în boardul Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Aceste ghiduri clinice sunt cele mai importante în Europa, deoarece hipertensiunea - tensiunea arterială crescută afectează atât foarte mulți oameni, peste 25% din populația adultă a Europei”, a arătat profesorul Bryan Williams, University College din Londra.

„Obiectivul ghidului este îmbunătățirea tratamentul hipertensiunii arteriale și controlul tensiunii la pacienții tratați, care, în prezent, nu este la așa de bun cum ar trebui să fie", arată specialistul, citat de medscape.com.

Profesorul Giuseppe Mancia, de la Universitatea Milano-Bicocca, a declarat: „Ghidul ESC / ESH din 2018 prezintă noi recomandări privind modul optim de tratare a hipertensiunii arteriale, terapia medicamentoasă se extinde la grupuri suplimentare de pacienți. În plus, terapia combinată este acum recunoscută (medicamente-stil de viață, n.r.) ca fiind cea mai eficientă strategie de tratament la majoritatea pacienților".

Valori mai mari decât au americanii

Conform noului ghid, hipertensiunea arterială este definită ca fiind presiunea arterială (PA) la care beneficiile unui tratament hipertensiv depășesc riscurile acestuia, conform rezultatelor studiilor clinice.

În ghidul american, hipertensiunea în stadiul 1 este definită ca valoare de prag a pesiunii arteriale sistolice (sBP) la 130-139 sau diastolică (dBP) 80-89 mm Hg. În comparație, gidul european ESC / ESH definește hipertensiunea în stadiul 1 ca având valori sBP 140-159 și / sau dBP 90-99 mm Hg, la adulții între 18-79 de ani. Pentru cei cu vârsta egală sau mai mare de 80 de ani, sBP este 160 mm HG iar cea diastolică de 90mm HG.

Orientarea europeană mai conservatoare sugerează că tratamentul cu medicamente este recomandat numai la pacienții cu risc foarte ridicat de boli cardiovasculare (în special boala coronariană) cu BP 130-139 / 85-89 mm Hg. Cu toate acestea, tratamentul medicamentos este sugerat la acel prag în cazul unui risc scăzut până la moderat fără boală cardiovasculară, boală renală sau leziuni ale organelor țintă dacă, după 3-6 luni de intervenție în stilul de viață, tensiunea nu este controlată.

Pragul european superior se bazează pe dovezi provenite din RCT (Randomized controlled trial) multiple care arată că beneficiile tratamentului sunt mai clare, aplicate la pragurile mai mari.

În ce privește recomandările privind stilul de viață, gidul american și cel european sunt similare.

Recomandările sunt similare (între ghirurile european și american) la pacienții cu diabet zaharat, boala cronică de rinichi, boală arterială coronariană (CAD) și accident vascular cerebral (AVC) / atac ischemic tranzitor (AIT). Ținta europeană în hipertensiune arterială, diabet, CAD, și accident vascular cerebral / TIA este sBP - 120-130 / 70-79 mm Hg pentru persoanele de vârsta între 18 și 65 ani și 130-139 / 70-79 pentru cep între 65 și 80 de ani.

În boala cronică de rinichi, ținta este ca și în SUA, cardiologii europeni subliniază faptul că deciziile finale privind un pacient și tratamentul său idividual trebuie luate de medicul curant, respectiv de responsabili profesioniști în domeniul sănătății, în consultare cu pacientul și cu îngrijitorul medical, acolo unde este cazul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel