Greutate și vârstă, de ce te îngrași când îmbătrânești

Dana Lascu |
Data publicării:

Greutate și vârstă: Pe măsură ce înaintăm în vârstă, parca hainele ne devin din ce în ce mai strâmte. Ne îngrășăm pentru că de fapt organismul nostru, pe măsură ce trec anii, consumă mai puține calorii. Iată ce trebuie să faci ca să-ți menții greutatea constantă.

Greutate și vârstă: Pentru adulții care îmbătrânesc, ceea ce contează cel mai mult este cât de activ sunt și dacă pot face toate activitățile de zi cu zi. Deși este important să rămâneți la o greutate sănătoasă, contează foarte mult cât din greutatea dumneavoastră este masă musculară, și nu grăsime. Medicul vă poate spune dacă greutatea pe care o aveți e normală pentru vârstă, dar sunt câteva lucruri legate de metabolism pe care e bine să le știți și la care ar trebui să vă adaptați.

Metabolismul începe să încetinească...

După vârsta de 20 de ani! Practic, de la această vârstă ardeți cu 150 de calorii mai puțin decât în perioada adolescenței (de creștere). Și la fiecare 10 ani, în funcție de cât de multă activitate fizică aveți, mai micșorăm numărul de calorii. 

În principal din cauza faptului că organismul începe să-și schimbe sistemul – veți ave amai multă grăsime și mai puțină masă musculară dacă nu sunteți activ. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimile, așa că dacă lăsați mușchii de izbeliște nu veți arde la fel de multe calorii ca în adolescență.

Îngrășarea ține de îmbătrânire?

FALS! Vă puteți menține greutatea constantă pe măsură ce îmbătrâniți. Se face mai greu, dar este posibil. O faceți modificând obiceiurile nesănătoase pe care le aveți: adică reduceți din mărime aporțiilor, renunțați la deliciile de la „happy hour" și faceți exerciții fizice.

Mâncarea prea multă este motivul nr.1 pentru creșterea în greutate pe măsură ce îmbătrâniți?

Nici asta nu e adevărat! Îmbătrânirea schimbă corpul. Metabolismul încetinește, așa că trebuie să lucrați mai mult pentru a vă menține masa musculară. Deci, chiar dacă mâncați exact așa cum ați făcut-o când erați mai tânăr, schimbările legate de vârstă favorizează creșterea în greutate. Alimentele contează, dar de unele singure n-or să vă ajute să slăbiți, notează medicii nutriționiști de la medicinenet.com.

Femeile la menopauză se îngrașă?

FALS! Menopauza este atunci când o femeie nu mai are perioade menstruale. Se întâmplă în jurul vârstei de 51 de ani, în medie. În jurul aceleiași vârste, mulți oameni - femei și bărbați - descoperă că s-au îngrășat, însă principalele motive pentru kilogramele în plus sunt un metabolism mai lent și o masă musculară mai mică, nu menopauza. Exercițiile fizice combinate cu alimentație sănătoasă ajută!

Câte calorii ar trebui să consumi când ai ajuns la 50 de ani?

Răspunsul corect e: maximum 1.800 de calorii pentru femei și 2.200 pentru bărbați!

La orice vârstă, numărul de calorii pe care ar trebui să-l consumați în fiecare zi depinde de cât de activ sunteți. În acest caz, „moderat activ" înseamnă plimbarea de la 2,5 – 5 km pe zi, la pas de plimbare. „Foarte activ" înseamnă să faci jogging mai mult de 5 kilometri pe zi.

Ce poate duce la pierderea mușchilor în timp ce îmbătrâniți?

Când pierzi din masa musculară în timp ce îmbătrânești, doctorii numesc asta sarcopenie. Remediul pentru afecțiune este exercițiul și nutriția.

Puteți salva masa musculară prin antrenament de forță. Puteți utiliza greutățile de la o sală de sport sau benzi de rezistență. Un instructor autorizat vă poate arăta cum să faceți mișcările corecte.

Simțul gustului poate să se estompeze odată cu vârsta.

Când unii adulți mai în vârstă își pierd apetitul, ar putea fi parțial pentru că simțurile lor de gust și miros nu mai sunt ceea ce au fost. Mâncarea gustoasă poate ajuta cu această problemă - și o companie bună la mese poate, de asemenea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel